• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je najtraženija rasa današnjice: Ume beskrajno da voli, nikad ne laje, ali na jednu stvar obratite pažnju

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nastao kao miks kavalirskog španijela kralja Čarlsa i ši cua, razigran, uvek prijateljski raspoložen, tolerantan prema mačkama i drugarčina sa psima

  • 0
Kavacu Foto: Shutterstock/E LLL

Umiljat i dobrodušan, kavacu ima najbolje osobine roditeljskih rasa - ši cua i kavalirskog španijela kralja Čarlsa - divnu narav i željan je da udovolji vlasniku i porodici. Njegov životni vek je od 12 do 15 godina, viđa se u smeđoj, crnoj i beloj boji, a može da bude i pegav. Odličan je izbor za vlasnike početnike, porodice sa malom decom, starije vlasnike i one koji žive u stanovima.

Kavacu temperament

Odan i pun ljubavi prema porodici, razigran, željan da ugodi i uvek prijateljski raspoložen, kavacu je savršen izbor ljubimca. To je kucov džepne veličine koji će vas beskrajno voleti i biti odan do kraja života. Bilo da ste prvi vlasnik ljubimca ili ste već imali psa, pa želite da priuštite porodici psa stabilnog temperamenta i divne naravi, kavacu je odličan izbor. Ovaj hibridni pas, nastao je ukrštanjem rase kavalirski španijel kralja Čarlsa i ši cu i poseduje poželjne osobine roditelja, uključujući malu veličinu, prijateljski temperament i hipoalergene kvalitete.

Iako nije zvanično priznat, niti ima standard, kavacu je veoma popularan i tražen, te ima sve više odgajivača među kojima su i oni željni brze zarade. Štanceri besomučno iskorišćavaju trend potražnje hibridnih pasa i proizvode ih zapanjujuće brzo, uz prodaju po niskim cenama. Međutim, psi proizvedeni na ovakav način pate od brojnih zdravstvenih tegoba i problema u ponašanju, uključujući konstantno prisustvo parazita, šugu, agresiju i povučenost.

Kavacu povremeno zalaje, ali je poznat kao tihi kućni ljubimac. Dobrodušan i veoma inteligentan, kavacu s lakoćom može da naučiti nove trikove. Nažalost, jedan od njegovih najboljih trikova je pronalaženje načina za bekstvo, pogotovo ako ga nešto mnogo zainteresuje. Po prirodi radoznao, kavacu će dopustiti da ga nadvlada znatiželja pa će naći način da se provuče kroz rupu u ogradi ili da se izvuče iz ama ili sa povoca. Kavacu je pravi umetnik za bekstvo, pa ga pažljivo pratite i nadgledajte dok se igra u dvorištu ili šeta.

Kavacu Foto: Shutterstock/E LLL

Kavacu i odnos sa porodicom i drugim ljubimcima

Kavacu je odličan ljubimac za svakoga, bilo da je reč o velikoj porodici sa malom decom ili starijoj odrasloj osobi koja živi u stanu. Kada su deca u pitanju, kavacu je divan drug za igru. Njegov mali rast znači da pas neće povrediti mališane tokom igranja. On je izuzetno energičan i uvek može da drži kroak sa svakim. Ali to ne znači da ne uživa u izležavanju ili dremanju na kauču.

Kavacu se fenomenalno slaže sa drugim kućnim ljubimcima. On ima dovoljno oštroumnosti i hrabrosti da se igra sa većim rasama pasa i dovoljno strpljenja da toleriše ponekad veoma dosadne porodične mačke.

Kavacu Foto: Shutterstock/Adam's Photos

Kavacu - ishrana, aktivnost, obuka

Iako je energičan, kavacu ne zahteva mnogo aktivnosti, pa ga treba hraniti visokokvalitetnim, visokoproteinskim obrocima posebno formulisanim za njegov uzrast, nivo aktivnosti i veličinu. Kava cu je sklon gojaznosti, pa ga ne treba često nuditi poslasticama.

Kavacu je razigrana rasa koja ne zahteva mnogo vežbanja: oko 40 minuta dnevne aktivnosti je dovoljno, u vidu kratke šetnje, igre na otvorenom u dvorištu i igre u zatvorenom. Kao i kod svakog psa, mentalna stimulacija je važna, uz mnogo igračaka i pažnje. On voli da uči. Iako je mali, možda će radosno skakati na osobe koje mu se dopadnu, pa treba da ga naučite dobrom ponašanju, uz pohvale i poneku poslasticu.

Kavacu Foto: Agutterstock/Chen Te

Kavacu - nega i zdravlje

Iako ne postoji apsolutno hipoalergenski pas, kavacu mu je najbliži: ova hibridna rasa se slabo linja i ne zahteva mnogo četkanja. Njegovom ravnom, gustom krznu potrebno je češljanje jedanput nedeljno, podrezivanje noktiju po potrebi i čišćenje ušiju i oči, uz oralnu higijenu i kupanje po potrebi.

Zdravstvene tegobe kavacua mogu da budu bezazlenije: infekcija uha, problemi sa očima i obrnuto kijanje, dok se kao ozbiljniji problemi javljaju prolaps mitralne valvule, displazija kuka, siringomijelija ili problemi sa kičmom, kao i luksacija patele. Iako je kavacu generalno zdrava rasa, on može razviti određene zdravstvene probleme kako stari. Rutinski zdravstveni pregledi, analiza krvi i rendgenski snimci po potrebi će osigurati da vaš pas živi dugim i zdravim životom.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Medenjak ši-cu Mabel koji obožava da se kupa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari