• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bi cu, bizu, šigl...: Možete li da pretpostavite čiji se potomak krije iza ovih naziva?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako presladak i mekan kao svila, mešanac bigla i ši cua će vas oduševiti odanošću i ujedno izludeti tvrdoglavošću

  • 0
Bi cu pas Foto: Pixabay/uwemaschke59/edyttka

Bi cu je mešanac nastao ukrštanjem bigla i ši cua. Ako tražite psa koji je dobar sa decom, aktivan, inteligentan i pun ljubavi, bi cu je pravi izbor za porodicu. Budući da predstavlja mešanca dve male rase, bi cu je idealne veličine za život u stanu, a ipak dovoljno veliki da trči po dvorištu oko vašeg doma.

Neverovatno lojalan i dobar čuvar, bi cu ipak nije agresivan i uživa u maženju sa članovima porodice, ispred TV-a.

Ovaj mali pas može da poživi od 10 do 15 godina, viđa se u smeđoj, krem, beloj, crnoj, sivoj, crno-žutoj boji i trobojnim varijetetima.

Bi cu je lep pas sa kratkim nogama i velikom glavom u poređenju sa ostatkom tela. Njegove velike uši i mekani zakrivljeni rep čine ga jedinstvenim kada su u pitanju mešane rase.

Temperament i inteligencija bi cua

Ovaj pas je aktivan, privržen porodici, inteligentan, odan, razigran, zaštitnički nastrojen, ali i pomalo tvrdoglav. Odan i zaštitnički nastojen, bi cu traži negu, barem jedanput nedeljno i kontrole kod veterinara zbog genetskih predispozicija na roditeljska oboljenja.

Bi cu voli decu i sve članove porodice, može da se prilagodi životu u malom stanu i velikoj kući. Lepo se slaže sa kućnim mačkama i psima, pod uslovom da ste ga od malena socijalizovali i vaspitavali zajedno. Ponekad će bi cu juriti male životinje, ali ne da bi ih ulovio, već da bi se zabavljao.

Ishrana, aktivnost i obuka bi cua

Bi cu će izrasti u psa male do srednje veličine. Pripazite na količinu hrane u njegovim obrocima, jer može lako da se pregoji. On ima mnogo energije, ali je umereno aktivan i voli da se igra i u zatvorenom i na otvorenom. Dovoljna mu je jedna duga šetnja dnevno ili poseta parku za igranje gde će se družiti sa psima i steći osnove socijalizacije. Ako imate i dvorište, ono treba da bude ograđeno radi bezbednosti psa i dovoljno veliko da ima prostora za trčanje.

Obuka bi cua ponekad će teško ići, jer je sklon tvrdoglavosti i često neće želeti da radi ono što se od njega traži, uključujući kućno vaspitanje. Budite dosledni, strpljivi i čvrste ruke. Bi cu neće dobro reagovati na grdnju ili negativne metode, jer nije samo tvrdoglav, već i osetljiv. Poslastice, pohvale i druge pozitivne mere uz strpljenje su neophodne za uspešnu obuku ovog psa. U suprotnom, bi cu će postati neposlušan.

Nega i zdravlje bi cua

Bi cu ima meku, ravnu i svilenkastu dlaku, ne linja se previše, ali mu je potrebno četkanje nekoliko puta nedeljno. Posebna pažnja je potrebna njegovom licu, jer je dlaka na tom delu tela duža. Koristite blagi šampon kad ga kupate i obratite pažnju na njegove uši.

Kao i svaka životinja, i bi cu će imati zdravstvenih problema, lakših i težih, poput njegovih roditelja bigla i ši cua.

Manje tegobe će mu praviti: alergije, obrnuto kijanje, patuljasti rast, infekcije ušiju, problemi sa zubima, dok će ozbiljnije tegobe imati zbog epilepsije, hipotireoze, bubrega, jetre, bolesti intervertebralnog diska i, displazije kuka.

Bigl ima probleme sa kožnim oboljenjima, a ši cu infekcije ušiju i tegobe sa očima, u vodu prolapsa, i očnim kapcima. Bigl je podložan i epilepsiji i bubrežnim bolestima, a ši cu pati od displazije kuka, dok su obe rase sklone dislokaciji kolena.

Manje poznate činjenice o bi cuu

Koliko god bi cu bio sladak i simpatičan, nije ga lako obučavati. Veoma je tvrdoglav, čak i kad je reč o kućnom vaspitanju.

Pošto je mešanac bigla i ši cua, bi cu neće mnogo porasti. Iako ima dominantnu, zaštitničku crtu, on će se truditi da zaštiti porodicu na najbolji način.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U svetu postoji jedno carstvo: Bigl i zec najbolji drugari, iako je jedan lovac a drugi plen

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari