• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ši cu, prijatelj svim ljudima i životinjama: Dobričina koji ne voli sport, najsrećniji u domu sa porodicom

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovaj mali, povremeno ljubomoran pas može da živi skoro 20 godina, ima osetljive oči i nežnu psihu i postaje tvrdoglav ako proceni da je "u pravu"

  • 0
Ši cu Foto: Shutterstock/shiyaroses

Ši cu je rasa koja pripada tzv. psima igračkama, a njegovo ime znači "mali lav". I zaista: ovaj veseli, živahni, razigrani pas malog tela, odgajen da bude pratilac voljenoj porodici, ima srce i temperament lava i malu "grivu" oko vrata. On se slaže sa većinom ljudi koje sretne, sa najmlađima i odraslima, ali treba povesti računa o njemu ako u domu imate malu decu koja ne umeju da kontrolišu pokrete, jer ga mogu nehotice povrediti.

Dobroćudni ši cu odlično se slaže sa drugim životinjama, uključujući pse u kući, pse koji dolaze u posetu, pa čak i mačke. Njegova veličina je idealna za život u stanu, a temperament je savršen za svakoga ko želi bliskog četvoronožnog prijatelja. A ovaj mali dobričina će želeti samo jedno: da provede što više vremena sa vlasnikom i porodicom.

Poreklo ši cua i tipične osobine rase

Koreni ši cua su daleko i visoko na Tibetu, ali je on odgajan u Kini, u carskim palatama i smatra se jednom od najstarijih rasa, od oko 8.000 godina p.n.ere. Standard rase ši cu kaže da njegova visina u grebenu ne treba da prelazi 27 cm, težina je od 4,5 do 8 kg, a životni vek od 10 do 16 godina. Ši su se viđa u mnogim bojama: beloj, crnoj, sivoj, žutoj, smeđoj, boji jetre, a kod šarenih pasa standard zahteva da na čelu imaju belu oznaku i da vrh njihovog repa bude beo.

Rasa je popularna među starijim vlasnicima zbog idealne veličine za život u stanu i prijateljskog karaktera. Ši cuu nisu potrebne stalne vežbe, istrčavanje i preterani izlasci. Nažalost, statistika pokazuje da u azilima i prihvatilištima za napuštene ljubimce ima sve više pasa ove rase.

Ši cu je pas koji će vas konstantno pratiti u stopu, uživaće u druženju sa vama i sedeti vam u krilu. On uživa u bliskosti sa svojim ljudima i može da pati od anksioznosti zbog odvajanja, pa nije dobar izbor rase za prezaposlene osobe koje dugo vremena provode van doma.

Ši cu Foto: Shutterstock/vlad antonov

Temperament i inteligencija ši cua

Iako je inteligentan, ši cu ima svoje "ja", pa neće uvek slušati komande i generalno će raditi ono što misli da treba. Ovo nije osobina svih ši cua, ali je pokazuje većina pripadnika rase i može da bude problematična. Odgajan kao pratilac, ši cu nema osobine čuvara, zaštitnika i sportiste, ali će uživati u opuštanju, dremanju i druženju sa svakim ko se pojavi pred njim.

Ši cu je veoma prilagodljiv pas: može da živi u stanu, ali se odlično snalazi i kad oseti "širinu". Rado će vas pratiti dok radite nešto na otvorenom, iako napolju neće provoditi previše vremena sam. Iako ima dugu dlaku, reč je samo o jednom sloju, pa ši cu ne sme da bude predugo na hladnoći, bez tople jaknice.

Ši cu Foto: Shutterstock/marian vasilescu

Da li je ši cu dobar izbor za porodicu

Ši cu je prijateljska rasa i smatra se dobrim izborom za porodice. On će se slagati s vlasnikom, članovima porodice i svim posetiocima. On je mali pas i valja povesti računa o tome da se ne nađe nekome na putu, jer gaženje i slučajni udarci mogu izazvati nevolje, pogotovo ako doživi povredu očiju. I pregrubo podizanje ši cua može izazvati povrede.

Da li se ši cu dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima

Prijatelj sa svim ljudima, ši cu će isto tako biti prijatelj svim životinjama u okruženju. On ne pati od sindroma malog psa: prići će većim psima, kako bi stekao prijatelje ili da bi se igrao. Nikad nikoga neće izazivati ili napasti. Ši cu se dobro slaže i sa mačkama i malo je verovatno da će ih juriti ili napadati. Ima slučajeva da su mačke lagodno dominirale psima ove rase.

Ši cu Foto: Shutterstock/vlad antonov

Ishrana, aktivnost, obuka i nega ši cua

Ovo je mali pas i ima male dnevne potrebe za hranjenjem, u skladu sa uzrastom, nivoom aktivnosti i zdravstvenim stanjem.

Iako je živahan i razigran, ši cu nije pas koji mora da utroši svu energiju. Kao i svi psi, on zahteva svakodnevne izlaske, ali može da se igra i da bude aktivan i u zatvorenom prostoru. Izvedite ši cua u jednu ili dve dnevne šetnje, ali zapamtite da on ima kratke noge i da će se boriti da održi korak s vama, pa ga nemojte forsirati ni brzinom ni kilometražom. Ši cuu je dovoljno da šeta oko 45 minuta dnevno.

Loša socijalizacija ši cua ili njen izostanak neće mu doneti dobro, jer neće znati kako da reaguje u blizini drugih kad odraste. To može dovesti do anksioznosti ili čak do reaktivnog ponašanja. Obukom ćete mu pokazati kako treba da se ponaša. Ši cu je inteligentan, ali i svojeglav: ako nije raspoložen da sluša, uradiće po svome. Zato budite uporni i dosledni, trenirajte ši cua svakodnevno, uz zdrave poslastice i pohvale.

Nega ši cua nije bezazlen i lak posao, jer njegova divna dlaka traži svakodnevno češljanje i redovno kupanje. Uz sečenje noktiju, nega zuba i čišćenje ušiju su važni delovi rutinske higijene psa koje ne smete zanemariti.

Ši cu Foto: Shutterstock/sarisawah

Zdravstveni problemi ši cua

Ovo je mala rasa, a sve male rase žive znatno duže od velikih pasa, pa nije neobično da ši cu doživi i 20 godina, iako je 15-16 godina verovatnija starost. Iako je rasa generalno zdrava, postoje zdravstveni problemi i nasledna stanja kojima je ši cu sklon. Njegove velike oči podložne su prolapsu pri težim udarcima, a pošto ima dugačka leđa i kratke noge, ši cu može da pati od bolesti intervertebralnih diskova. Brahicefalne crte lica nagoveštavaju respiratorne tegobe, a može ga mučiti kamen u bubregu.

Ako razmišljate o tome da li da nabavite ženku ili mužjaka đi cua, pojedini stručnjaci, a i vlasnici ove rase tvrde da ženke mogu pokazati ljubomoru, pogotovo ako vide da pokažete nežnost prema drugim psima ženkama.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Medenjak ši-cu Mabel koji obožava da se kupa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari