• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ovog psa spremate za izložbu, poštujte pravila koja se odnose na njegov nos, šiške i kičmu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali minsterlender, aktivna nemačka rasa koja živi od 12 do 14 godina

  • 0
Mali minsterlender Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Mali minsterlender je lovački pas srednje veličine, poreklom iz Nemačke, koji obožava plivanje i vodu iz koje može da pokaže, izvadi, prati i čak da u njoj drži sitnu divljač. Osim što je jedan od omiljenih lovačkih pasa, minsterlender je i dobar porodični pas koji se lako obučava. U FCI standardu rasa, mali minsterlender pripada 7. grupi u kojoj su ptičari. Visina u grebenu mužjaka je 54 cm, a ženke 52 cm, a kad je reč o životnom veku, ovaj pas će praviti društvo vlasniku od 12 do 14 godina.

Dupla dlaka malog minsterlendera je srednje dužine, a boje dlake su: smeđe-bela ili braon sa belim oznakama, braon "ogrtač" ili tačkaste braon oznake.

On je privržen, energičan i odan pas, aktivan i inteligentan, izuzetan porodični pas i pratilac u lovu, ali bez obzira na te uloge, potreban mu je način da ispolji svoju energiju.

Odlično se obučava i voli vodu, pa će uživati u ronjenju, vežbama i takmičenjima poslušnosti, agilnosti i drugim aktivnostima.

Ozbiljne mane malog minsterlendera

Mali minsterlenderi koji učestvuju na izložbama pasa moraju biti po standardu koji propisuje FCI savez za ovu rasu pasa. Tako ovaj pas, između ostalog, ne sme da ima više od 50 posto boje mesa na nosu ili tačkastu pigmentaciju, nedozvoljeno je da ima previše svetle ili žute oči i prsti ne smeju da mu budu rašireni a šape ravne. Dlaka malog minsterlendera ne sme da bude previše uvijena, uši ne mogu da budu gole i njegove šiške ne smeju da budu kovrdžave.

Ovog psa će sudije diskvalifikovati ako je plašljiv pred prizorom divljači ili puške ili je agresivan, ako nema izražen polni dimorfizam, ukoliko je jednobojan, ima krivu kičmu ili deformisan grudni koš.

Aktivnost i obučavanje malog minsterlendera

Svi psi zahtevaju negu, pa i mali minsterlender kome je potrebno dosta dnevne vežbe i mentalne stimulacije. Fizička aktivnost u vidu agilitija, ronjenja i drugih aktivnosti držaće njegovu pažnju, ali je ovo pas koji je najbolji u lovu, vađenju divljači i praćenju. Plivanje, trčanje u ograđenom dvorištu i redovne šetnje su aktivnosti u kojima uživa svaki mali minsterlender, čak i  kad ga ne angažujete kao lovnog pomoćnika. Ako mu ne obezbedite ove aktiivnosti, on će se dosađivati i početi da pokazuju neželjeno ponašanje.

Socijalizacija sa ljudima i drugim životinjama, uz dobru obuku zasnovanu na nagradama i pohvalama, pomoći će mu da postane poslušan član porodice.

Nega i zdravlje malog minsterlendera

Mali minsterlender ima dvostruki dlačni pokrivač i većim delom godine ne zahteva mnogo nege. Ipak, ovaj pas se sezonski linja - u kasno proleće i ranu jesen - pa ćete morati češće da ga četkate. Izvan ovih perioda, biće mu dovoljno mesečno četkanje, povremeno kupanje uz čišćenje ušiju i redovno podrezivanje noktiju.

Mali minsterlender je generalno zdrava rasa koja ipak može razviti uobičajene zdravstvene probleme, uključujući: parodontalnu bolest, infekcije uha, parazite, displaziju kuka i hipotiroidizam.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se lovački pas maskira u blatu, ni rođeni vlasnici ne mogu da ga prepoznaju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari