• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zovu ga "malo blago" i ljubimac iz bajke: Jedina njegova mana je mogući podebeli zdravstveni karton

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prevencija i kontrolni pregledi mogu da sačuvaju preslatkog papacua od brojnih tegoba i obezbede mu da živi do oko 15 godina

  • 0
Papacu Foto: Instagram/chewithepapastzu

Papacu je pas mešanac nastao ukrštanjem papilona i ši cua: ovaj hibrid je divan i prijateljski raspoložen mali pas koji će, sasvim je sigurno, brzo postati zenica vašeg oka. Mali papacu ima neke rasne karakteristike roditeljskih rasa - ši cua i papilona: pun je ljubavi prema vlasniku, razigran i živahan i često nesvestan da njegova mala veličina može da napravi problem u nekim situacijama.

Papacu je pravi pas zečić i izuzetan kao mešanac opuštenog temperamenta i naklonosti, sa pravom dozom živahnosti.

Mana papacua je njegov uglavnom podebeo zdravstveni karton. Glavni zdravstveni problemi papacua su: luksacija patele, brahicefalni sindrom, keratopatija, displazija, problemi sa srčanim zaliskom. Povremeno pati od: gluvoće, lojnog adenitisa, retinalne displazije i urođenih defekata srca. Manje papacua će imati zdravstvene tegobe u vidu: katarakte, hidrocefalusa, nasledne nefropatije, defekata očnih kapaka, Von Vilebrandove bolesti, folikularne displazije, progresivne atrofije retine i bolesti invertebralnog diska.

Kad je reč o prevenciji, potrebno je papacua povremeno podvgnuti pregledima očiju, auditorno izazvanim odgovorima mozga (BAER), rendgenskim snimcima - CT, MRI..., analizama krvi i urina i rendgenskim snimcima različitih delova skeletnog sistema. Od ostalih preventivnih i kontrolnih pregleda važni su i stomatološki i oralni pregledi, kao i ehokardiografija (ultrazvuk srca).

Papacu je hibridna mešavina papilona i ši cua i može poprimiti osobine izgleda rase jedne ili obe roditeljske rase: on je mali, visok je 20 do 28 cm i težak 1, 80 do 7 kilograma.

Životni vek ovog preslatkog psa je 13 do 15 godina.

@ceciliahernandez365 #perrito #shihtzu #paratii #teespere #comida #papas ♬ sonido original - plantillas_abiortiz23✨

Papacu obično ima leptir-uši i uvijen rep kao papilon, a telom liči na ši cua, mada izgled šteneta nikad nije istovetan. Njegove oči su crne, a njuška kratka kao kod ši cua, a dlaka mu je ravna i duga, braon, bele i crne boje.

Uzgajivači i vlasnici ovog hibridnog psa opisuju ga kao "malo blago" koje je veoma simpatično, slatko, odano, nežno, razigrano i energično. On je manje razigran od svojih roditelja, poslušan je i predstavlja savršenu mešavinu smirenosti i živahnosti. Dobro se slaže sa decom i drugim životinjama, a povremeno jurenje porodične mačke će razbiti monotoniju njegovog dana. Preporučuje se nadzor kada se mala deca igraju u blizini papacua, jer je ovaj pas mali i nežan i može se lako povrediti.

Preporučuje se rana socijalizacija kako bi papacu prihvatio decu i druge životinje bez rezerve. Kad ugleda stranca, papacu prestaje da bude sladak i miran, ali obično nije agresivan kada se uveri u bezbednost svoje porodice. Visoka inteligencija čini ga lakim za obuku, uz poslastice i pohvale.

Papacu voli da bude aktivan, ali ne može dugo da izdrži - najviše 10 ili 15 minuta, pa mu je potrebno više dnevnih šetnji. Papacu nije sklon lajanju.Radoznao je i obožava da bude uz vlasnika, pa je sklon anksioznosti odvajanja i čak agresiji.

Papilon je poznat po aktivnoj prirodi i naletima uzbuđenja, ši cu je opušten, tako da je papacu obično negde između. Njegova inteligencija i poslušnost su odlična preporuka za vlasnika početnika.

(Wagwalking/Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nit manje nit luđe kuce, laje i ujeda sve što stigne: Kakav pas, strašan pas

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari