• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crni lepotan, pripadnik moćne belgijske četvorke: Netolerantan prema ljudima koje ne poznaje

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grenendal ne sme da ima svetle oči ni sive "pantalone", a nepoželjan je i crveni odsjaj na njegovoj sjajnoj crnoj dlaci

  • 0
Tamara Miljuš i belgijski ovčar Leni Tamara Miljuš i belgijski ovčar Leni/Foto: Vićencio Žaknić

Grenendal (originalnog naziva: Groenendael) jedan je od varijeteta belgijskog ovčara, a ime je dobio zahvaljujući "kumu" Nikolasu Rouzu, eminentnom uzgajivaču pasa s kraja 19. veka koji je vodio restroran "Dvorac Grenendal" u okolini Brisela. Međunarodna kinološka federacija (FCI), Australijski nacionalni kinološki savez, Kinološki savez Kanade, Kinološki savez Velike Britanije... priznaju belgijskog ovčara kao jednu rasu sa četiri varijeteta: grenendal, malinoa, lakenoa i terviren. Američki kinološki savez i Kinološki savez Novog Zelanda priznaju grenendala (i ostale varijetete belgijskog ovčara) kao zasebne rase, navodi Wikipedia.

Srednje veličine i četvrtastog oblika tela, grenendal je prelep pas duge i glatke isključivo crne dlake na kojoj povremeno može da se pojavi par belih oznaka (na grudima i prstima). Ovaj crni lepotan ne sme da ima svetle oči ni sive "pantalone", a nepoželjan je i crveni odsjaj na njegovoj crnoj dlaci.

Pojedini ljubitelji pasa smatraju da je grenendal zapravo nemački ovčar crne dlake, ali je belgijski ovčar lakše građe, elegantniji i prefinjeniji pas.

Životni vek grenendala je od decenije do 14 godina, njegova težina je 27,5 do 28,5 kg, dok visina varira, pa je kod mužjaka 61 do 66 cm, a kod ženki između 56 i 61 centimetar.

Tri generacije grenendala Foto: Goran Leni Šarenac

Temperament grenendala

Inteligentan, pažljiv i strpljiv pas, pomalo rezervisan prema strancima, grenendal je i danas pas stočar i čuvar. Odličan je za obuku, sa ogromnim kapacitetom za učenje, ali voljan i da donosi sopstvene odluke ako instrukcije ne dolaze od iskusnog i karakternog vlasnika. Druželjubiv je i odan članovima porodice i prijateljima, i neće tolerisati grubo postupanje i preteranu familijarnost onih koje ne poznaje.

Nega i zdravlje grenendala

Grenendal se lako neguje, uz četkanje svakih nekoliko dana i proveru tela na eventualne posekotine, ogrebotine i parazite. Posebno treba obratiti pažnju na jastučiće šapa i uši u kojima se mogu sakriti popino prase, ostaci zemlje i peska. Poprilično se linja, jer ima dvostruku dlaku. Dlaka na glavi i prednjem delu nogu kraća je od ostatka dlake, ali najizrazitija karakteristika je velika količina duge dlake oko vrata, tzv. okovratnik, uglavnom kod mužjaka.

Svi varijeteti belgijskih ovčara mogu da pate od naslednih oboljenja oka i displazije kuka koja ih može dovesti do problema sa kretanjem. Ozbiljne zdravstvene tegobe mogu izazvati progresivna atrofija mrežnjače, displazija kuka, hipotireoza i kancer, dok je katarakta manje zabrinjavajuća pojava. Potrebni su mu povremeni testovi krvi, rendgenski snimci kukova, testovi štitne žlezde i pregledi očiju.

Zabranjeno je ukrštanje između varijeteta belgijskog ovčara.

Aktivnost i obuka grenendala

Ovo je aktivan radni pas kome je potrebno najmanje dva sata dnevne fizičke aktivnosti u vidu hodanja i slobodnog trčanja, navodi Purina-arabia. Potrebni su im treninzi, igra, rešavanje zagonetki i rad. Ovo je pas za one koji su posvećeni obuci i radnim psima, bilo kroz životni poziv ili hobi.

Veoma pametan, brz i intenzivan, grenendal će upijati lekcije kao sunđer. Ako ga ne obučavate, on će se mnogo dosađivati i steći navike koje vam se neće dopasti, poput destruktivnog ponašanja. Radite na njegovoj socijalizaciji, vaspitanju i stvaranju osećanja brige prema drugim životinjama, deci i ljubimcima. Grenendal uživa u takmičarskim sportovima pasa kao što su agilnost, poslušnost, radna ispitivanja, prenosi Wagwalking.

Sa izložbe pasa Foto: Dokumentacija Kinološkog društva Novi Beograd

Smeštaj i ishrana grenendala

Iako je lako smestiti grenendala u zatvorenom prostoru, on će želeti da provede dobar deo dana aktivno, pa mu treba obezbediti dovoljno unutrašnjeg i bezbednog spoljašnjeg prostora. Užurbanost grada može da bude previše stimulativna za ovog psa koji će se najbolje osećati u ruralnoj sredini, sa velikim dvorištem i otvorenom pristupu prirodi.

Ishrana grenendala mora da bude izbalansirana, sa svim potrebnim hranljivim sastojcima i dovoljnom količinom sveže vode.

Grenendal belgijski ovčar Foto: Goran Leni Šarenac

Grenendal je pas za iskusne i strpljive ljude: ako je dobro obučen i vaspitan biće dobar u odnosima sa decom. Pogodan je u domu sa odraslima i starijom decom koja mogu da se uključe u šetnje i aktivnost sa njim. Grenendal nije idealan kućni ljubimac za statičnog vlasnika.

Grenendal (Chien de Berger Belge) ne balavi preko mere, nije hipoalergen, brbljiv je i glasan i lajaće radi upozorenja. Zahvaljujući oštroumnosti i brzini, ovaj pas često je radio kao policijski pomoćnik.

Ovo su neverovatno inteligentni i radoznali psi prema kojima se vlasnik mora postaviti kao alfa. Ipak, oni su veoma zabavni i iznenadiće vas svojom brzinom i inteligencijom. Budite spremni da će naučiti da otvaraju vrata i da upražnjavaju druge slične nestašluke.

(Kinološki savez Srbije/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kada pas oseća svaki pokret vođe: Brutalan snimak akcije i saradnje našeg policajca i malinoe

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari