• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U svetu ih ima oko 40: Psi hibridi koji nisu popularni ljubimci, ali razlikuju čak 12 komponenti eksploziva

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sulimov je mešanac psa i šakala, pripada službama najveće ruske aviokompanije, a njegov tvorac je bio naučnik Klim Sulimov

  • 0
Sulimov pas Foto: Shutterstock/Will Zinn

Pas sulimov, hibrid šakala i psa, nastao je u Rusiji: izuzetno osetljivog čula mirisa, ova manje poznata rasa smatra se najboljim psom tragačem na svetu. Sa tri četvrtine gena psa i četvrtinom gena šakala, korišćen je u bezbednosne svrhe aerodroma, prvenstveno za pronalaženje eksploziva i drugih krijumčarenih materijala.

Sulimov ima osobine šakala i psa: telo mu je veliko, ima bademaste oči i prodoran pogled i veliku i okruglu glavu sa šiljatim, trouglastim ušima i dugom njuškom. Regija ramena i grudi mu je široka, a struk relativno tanak. Noge su mu vitke, poput šakalovih, ali čvrste, a rep dugačak i debeo.

Istorija stvaranja rase sulimov

Godine 1975. pas-šakal je stvoren od hibrida dva laponska ovčara i dva zlatna šakala. Ime je dobio po Klimu Sulimovu, ruskom naučniku koji je ovu rasu stvorio u bezbednosne svrhe Aeroflota, najveće avio kompanije u Rusiji. U procesu uzgoja budućeg sulimova, mužjaka šakala negovala je ženka laponskog ovčara kako bi mu se ublažili šakalski instinkti. Nije bilo lako obučiti dobijene pse koji su odgajani u stilu haskija, pa je na svet stigla sledeća linija štenaca koji su bili bolji za obuku i vaspitanje i imali su veoma osetljivo čulo mirisa. Upravo ova linija štenaca nazvana je sulimov.

Sa pokušajem da se poboljša nivo obučenosti, u ovu liniju je uvedena i krv goniča irvasa, foksterijera i špica. Da bi se novi psi uspostavili kao rasa, oni su zajedno odgajani još sedam generacija, a rezultat je bio više nego sjajan.

U medijima piše da trenutno postoji 40-ak ovih pasa koji pripadaju službama Aeroflota. Psi preuzimaju inicijativu da sami traže eksploziv i obučeni su da razlikuju 12 komponenti bombi.

Temperament i ponašanje sulimova

Ne zna se ništa mnogo o temperamentu ove rase u svetu van Rusije; međutim, poznato je da su to okretni i poslušni psi željni da udovolje. Takve osobine su ih učinile prilično sposobnim za obuku. Imaju mnogo energije i veoma su aktivni, i mogu lako da izdrže ekstremne temperature. Ova rasa, poput šakala, može da podnese visoke temperature od oko 40 stepeni Celzijusa, i kao i irvasi, izdržava niske temperature do minus 70 stepeni.

Šakal Foto: Šakal, jedan od roditelja sulimova/Pixabay/Alpcem

Aktivnost i obuka sulimova

Kao i druge velike, aktivne rase, sulimovu su potrebne energične vežbe na dnevnoj bazi i duge dnevne šetnje od najmanje nekoliko sati. Ukoliko boravi na otvorenom, preporučuje se otvoreno dvorište gde može da se zabavlja bez povoca. Područje treba da bude ograđeno.

Obuka poslušnosti je veoma važna za ovog psa, jer povremeno ispoljava tvrdoglavost. Međutim, sulimov zaslužuje veliko strpljenje. Njegov vlasnik treba da bude autoritativan i čvrst, ali nežan i karakteran u postavljanju pravila. Poslušnost i povinovanje vlasnikovim željama treba da budu prve osnovne komande radi sticanja kontrole nad mogućim namerama psa da previše prati mirise.

Nega, zdravlje i ishrana sulimova

Sulimov ima dugu i gustu dlaku po celom telu, pa mu je potrebna nega i četkanje dlaku najmanje dva puta nedeljno.

O njegovom zdravlju se vrlo malo zna, ali je generalno zdrav i izdržljiv pas. Za ovu srednje do krupnu rasu preporučuje se komercijalna hrana uz dodatak obroka od sirovog mesa, ribe itd.

Sulimov nije popularna rasa kućnog ljubimca.

(101dogbreed/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: O'Nil je razdragan pas u uniformi, njuška sve redom, a čim pronađe drogu dobija nagradu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari