• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mal ši, preslatki čupavac sa šiškama osvaja svet

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Odgajivači pasa poželeli su da stvore ljubimca koji će biti superprivržen vlasniku i neće se linjati, pa su ukrstili maltezera sa ši cuom

  • 0
Mal-ši Mal-ši Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Mal ši je ljupki mali pas nastao ukrštanjem malteškog psa (maltezera) i ši cua i, kao i druge namerno ukrštene rase, stvoren je da bi se "iskombinovale" pozitivne osobine roditelja i istovremeno ublažili fizički nedostaci ili mane u ponašanju.

Većina mal šija ima razigranu prirodu i slabo se linja, što su glavne osobine maltezera, a isto tako su nežni, odani i budni što su glavne odlike ši cua: zato mal ši postaje sve traženiji mali kućni ljubimac.

Mal ši je pravi pas za pratnju, ali može da pokaže anksioznost zbog odvajanja od vlasnika. Iako je energičan, potrebne su mu samo kratke dnevne šetnje. Mal ši se rado igra sa ljudima ili drugim kućnim ljubimcima, uživa u vremenu koje provodi u malom dvorištu, ali se dobro prilagođava životu u stanu. Veseo i inteligentan, lako se lako obučava i veoma je društven, što većini vlasnika olakšava njegovu socijalizaciju.

Iako mu dlaka slabo opada, potrebno je dosta nege zbog zapetljavanja, a vlasnik mora biti spreman da ga svakodnevno češlja i redovno vodi kod grumera.

Kao i kod drugih hibridnih pasa, ukrštanja prve generacije su posebno podložna zdravstvenim problemima koji se vide kod roditeljskih rasa i svako ko razmišlja o kupovini mal šija treba da insistira na zdravstvenim potvrdama roditelja. Uprkos ovome, mal ši je generalno zdrav pas, sa očekivanim životnim vekom od 13 do 15 godina, piše Dogzone.

Istorija i izgled rase mal ši

Veruje se da je mal ši prvi put uzgajan namerno u SAD 90-ih godina prošlog veka: trebalo je da postane rasa koja će se slabo linjati kako bi stekao više vlasnika podložnih alergijama. Ovo i jeste najvažnija osobina mal šija - veoma se slabo linja. Osim što je dobio ovu karakteristiku dlake, mal ši ima stabilniji temperament nego maltezer koji je pomalo osetljiv i nagao kad se uznemiri. Ši cu može da pati od problema sa disanjem povezanim sa kratkim i uskim gornjim delom respiratornog trakta, ali mal ši nema izražene istovetne probleme. Ši cu ima oči koje su ponekad veoma ispupčene i sklone traumama i sušenju, a ova karakteristika nije toliko vidljiva kod mal šija.

Uz sve pozitivne osobine mal šija, on može da nasledi negativne fizičke i mentalne osobine obe roditeljske rase: ukrštanje je prava genetska lutrija i nikada se ne zna koje će osobine doći do izražaja.

Mal ši je uvek malog rasta, visok oko 25-30 cm u grebenu i težak između 3 i 6,5 kg, sa veoma mekom svilenkastom i talasastom dlakom dužine do oko 10 cm, u širokom spektru boja: bela sa crnim, crno-bela-braon, braon-bela i druge varijacije. Mal ši ima malu glavu sa malim visoko postavljenim i presavijenim ušima, smeđe bademaste oči sa često nerazvijenim suznim kanalima, što dovodi do stvaranja "obojenih" suza.

Mal-ši Mal-ši Foto: Shutterstock/Phatcharada Dueandao

Temperament i aktivnost mal šija

Mal ši je veseo, budan i zabavan pas koji voli svoje vlasnike i obično nasleđuje zaštitničku prirodu ši cua: bez obzira na to što je mali, pokazuje veliku hrabrost i odvažnost pred opasnostima što ga, u kombinaciji sa budnom prirodom, čini iznenađujuće dobrim psom čuvarom. On će "podići uzbunu" kad oseti potrebu, ali nikad neće lajati bez potrebe. S druge strane, veoma je društven i voli da upoznaje nove ljude: čim oseti da je novajlija prijateljski raspoložen, mal ši će mu se s radošću približiti. On se mora tretirati kao član porodice i ne treba ga dugo ostavljati samog, jer pokazuje sklonost anksioznosti odvajanja. Vlasnici koji povremeno moraju da ostave ovog psa mogu da izaberu još jednog ljubimca, jer se mal ši dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima. Većina mal šija voli decu, ali treba pratiti njihovu igru, jer deca mogu nenamerno da ih povrede.

@ralphmilleriii #pets #puppies #dogs #petlover #pettransport #letpopdoit #dogsoftiktok #tiktokanimals #fyp #serotonin #goodvibes #foryoupage #4youpage #malshi ♬ original sound - Pop Miller

Mal ši se lako i brzo obučava, veoma je inteligentan i obično želi da ugodi svojim vlasnicima, iako se ponekad ispolji njegova urođena tvrdoglavost. Iako je mal ši uvek na nogama i spreman da skoči u akciju, bilo da otvori vrata ili da donese loptu, nisu mu potrebne duge šetnje: dovoljno je tridesetak minuta dnevno. Psi koji su nasledili uske disajne puteve ši cua ne treba da se forsiraju šetnjama po toplom vremenu.

Zdravstveni problemi i nega dlake mal šija

Većina mal šija je veoma zdrava, ali neki potomci mogu da naslede zdravstvene probleme svojih roditelja, u vidu: atopijskog dermatitisa, displazije lakta i kuka, hipotireoze, luksacije patele, Von Villebrandove bolesti...

Dlaka mal šija je sklona zapetljavanju i potrebna joj je svakodnevna njega, u vidu desetominutnog češljanja, kao i šišanje svakih šest do osam nedelja. Mal šijima koji imaju probleme sa očima treba prilagoditi ishranu i koristiti sredstva za uklanjanje mrlja od suza ili preparate koji sprečavaju njihovu pojavu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari