• 0
 ≫ 

Obrnuto kijanje kod psa: Bezopasni "horor" od 30 sekundi!

 ≫ 

Vaš ljubimac iznenada ispušta zvuke koji liče na iskašljavanje stranog tela i čini vam se kao da će se ugušiti. Deluje strašno? A zapravo - nije opasno

  • 0
Obrnuto kijanje kod psa

Foto: Pixabay

Obrnuto kijanje je čudna i za vlasnike zastrašujuća pojava kod kućnih ljubimaca pasa.

Ono može delovati alarmantno, ali je gotovo uvek bezopasno i traje od 30 sekundi do minute. Obrnutim kijanjem pas brzo udiše vazduh kroz nos (suprotno od normalnog kijanja koje ga izbacuje). Pritom, on ispušta zvuke nalik hrkanju i šmrkanju, pa deluje kao da se guši ili bori da dođe do daha.

Psi kijaju unazad zbog neke vrste iritacije na zadnjem delu grla. U većini slučajeva ne treba ništa raditi. Ipak, posavetujte se sa veterinarom ako se vašem psu ovo desi iznenada, ili se događa često i utiče na kvalitet njegovog života

Uzroci obrnutog kijanja

Ova pojava nije sasvim shvaćena i pojašnjena, ali veterinari smatraju da psi to rade kako bi se oslobodili neke iritacije koja se pojavljuje na zadnjem delu grla.

Iritaciju mogu izazvati: vučenje za ogrlicu, preterano uzbuđenje kod psa, mnogo prašine, osveživači vazduha, previše sluzi u grlu, alergije, neke namirnice, hrana ili tečnost i predugačko meko nepce koje je uobičajeno kod mopsa, engleskog i francuskog buldoga, pekinezera i ši cua.

Kako ga zaustaviti?

Ostanite mirni i zapamtite da ova pojava traje nepun minut. Smirite psa, tiho mu pričajte i nežno ga mazite. Neki vlasnici pribegavaju nežnom trljanju grla psa što navodno pomaže smirivanju. psa. Drugi vlasnici pak nežno pokrivaju jednu ili obe nozdrve psu, pomažući mu da proguta vazduh i tako se oslobodi iritacije.

Pregled i tretman

Ako vaš pas često kija obrnuto, a niste sigurni zašto se to dešava, odvedite ga veterinaru. U većini slučajeva obrnuto kijanje ne traži intervenciju. Međutim, ako se dešava često i kvari kvalitet života vašeg kućnog ljubimca, odvedite ga na pregled grla i nosa. Veterinar može tražiti rendgenski snimak i/ili pod anestezijom sprovesti rinoskopiju, pregled kamerom koja se ubacuje u unutrašnjost pseće njuške i grla. Pošto je malo verovatno da će vaš pas kijati prilikom posete veterinaru, pokušajte da to snimite u trenutku kad se dešava.

Rase sklone obrnutom kijanju

Male rase pasa imaju tendenciju da kijaju više od velikih. Pritom će brahiocefalne rase češće kijati unazad, jer imaju predugačko meko nepce koje im pravi smetnju na dušniku.

Kad se treba zabrinuti?

Ako pas često obrnuto kija i to utiče na njegovo disanje i ishranu, onesvesti se ili mu je potrebno mnogo vremena da se oporavi, odvedite ga na pregled.

Ako dosad niste čuli svog psa kako "kija unatrag", pogledajte video snimak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari