• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uobičajenih 11 početničkih grešaka koje vlasnici prave kad prvi put dovedu mačku u dom

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Odlučili ste da nabavite mačku, prvi put ćete se susresti sa obavezama koje joj život znače, ali vas pitamo: znate li pre svega koja rasa vam najviše "leži", kako treba da je hranite i šta generalno ne bi trebalo da radite

  • 0
Mačka Foto: Shutterstock//Seregraff

Razmišljate o tome da nabavite mačku? Bez obzira na to da li ćete mačku kupiti od odgajivača ili ćete je uzeti iz azila i udomiti, pročitajte sve o najčešćim greškama koje prave novopečeni vlasnici kućnih ljubimaca.

Najčešće greške koje prave novi vlasnici kućnih ljubimaca gotovo su istovetne i po pravilu nastaju zbog prevelike brige i neznanja.

Sopstvene greške u pogledu brige o mačkama vlasnici najčešće pravdaju time da su - dobronamerni.

Uz dužno poštovanje prema ljudima koji odluče da u dom dovedu ovu lepu životinju, u ovoj priči ipak je najvažnija dobrobit životinje, a potezi pojedinih vlasnika početnika mogu dovesti mačke u neka ozbiljna stanja.

Koje su najčešće "početničke" greške vlasnika mačaka?

1. Izabrali ste mačku koja vam je mnogo "slatka"

Mačka Foto: Pexels/Just A Couple Photos

Odabir mačke na osnovu njene lepote je velika greška.

Uvek morate uzeti u obzir temperament mačke i odabrati onu čiji je karakter sličan vašem. Osim toga, ako nemate mnogo vremena da se posvetite nezi njene dlake, izaberite rasu koja ne zahteva mnogo vremena, kao što su  američka kratkodlaka, burmanska, ruska plava mačka, škotski fold ili sijamska mačka.

2. Preterano hranite mačku

Vaša mačka je non-stop gladna i nikad se ne zasiti? Ne "padajte" na to, jer neke mačke jedu dok ne "padnu" s nogu, ali je to samo mali korak do pojave gojaznosti, a samim tim i do razvijanja srčanih bolesti i dijabetesa.

Hrana, Mačka Foto: Shutterstock

3. Uvek ostavljate mački punu činiju hrane

Ne morate mački davati preteranu količinu hrane ili poslastica ako ćete biti odsutni u toku dana. Potrudite se da je hranite po ustaljenom dnevnom rasporedu, jer malo "posta" nikome nije naškodilo, pa neće ni mački.

4. Mački dajete samo suvu industrijsku hranu

Uobičajena izreka u svetu veterine je da mačke nadžive svoje bubrege, jer one jedu hranu sa visokim sadržajem proteina i obično ne piju mnogo vode. S vremenom, to se može loše odraziti na zdravlje njenih bubrega.

Jednostavan način da naterate mačku da unese više tečnosti je davanje vlažne hrane. Većinu kalorija mačka treba da dobije iz vlažne hrane, dok bi suva imala ulogu začina.

Vlažna hrana kao primarna pomaže boljem funkcionisanju bubrega i smanjuje verovatnoću opstrukcije urina kod mužjaka.

Mačka Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

5. Vaša mačka dobija hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata

Hrana sa visokim sadržajem masti može izazvati probleme sa težinom, a isto tako tegobe će izazvati i hrana bogata ugljenim hidratima.

6. Mački pravite samo domaće obroke

Iako zvuči sjajno da mačka jede hranu koju joj sami spremate, velike su šanse da iz nje neće dobiti sve neophodne hranljive materije. Nabavite zato visokokvalitetnu hranu za mačke bogatu proteinima, sa vrlo malo ugljenih hidrata.

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

7. Neredovno čistite posudu sa posipom

Da li znate koliko često treba da čistite posudu u kojoj mačka obavlja nuždu? Ovaj posao ne voli niko, pa ni najposvećeniji ljubitelji mačaka, ali je čišćenje posude sa posipom jedan od najvažnijih elemenata brige o ovoj veoma čistoj životinji.

Ako se desi da propustite dan-dva i ne očistite mačiji toalet, život će se nastaviti, ali će vaša mačka možda potražiti čistije mesto za svoj novi toalet.

Mačka, mačići Foto: Pixabay

8. U dilemi ste da li mačku da sterilišete ili ostavite prirodi da radi šta hoće

Ako niste sigurni šta da radite u vezi sa ovim pitanjem, možda će biti poučno da "prođete" kroz period kad mačke počinju da "razmišljaju" o parenju. Odluku prepuštamo vama, ali osim direktnog doživljaja "mačije" dreke i ostalih propratnih simptoma želje za parenjem, osvrnite se oko sebe kako biste sagledali koliko ima napuštenih mačaka ne samo na ulici, već i u prihvatilištima za životinje.

Osim što ćete sprečiti prekomerno razmnožavanje, sterilizacija ili kastracija će zatititi mačke od određenih bolesti, pogotovo onih koje zahvataju njihove reproduktivne organe.

9. Neredovno vodite mačku na kontrolne preglede

Mnogi novi vlasnici mačaka misle da njihova kućna mezimica ne mora da ide kod veterinara, jer je stalno u kući i nije bolesna.

Sve mačke moraju da idu na godišnji kontrolni pregled. Čak i ako planirate da svoju mačku držite u zatvorenom do kraja života, ipak će joj biti potrebne određene vakcine.

Mačka i buve Foto: Shutterstock

10. Ne koristite prevenciju protiv buva, krpelja i srčanih crva

Vaša kućna mačka koja nikud ne izlazi dobila je buve.

Ovo vam nije jasno, jer ste pretpostavili da neće moći da se zarazi parazitima ukoliko vreme provodi u domu. A odgovor na ovo je jednostavan: izlazimo iz domova, vraćamo se u njih, otvaramo prozore i dajemo zeleno svetlo neželjenim malim gostima da uđu na "mala" vrata. Ponekad i mačke izađu same, ako živite u kući i ne obratite dovoljno pažnje na njih. A napolju se već mogu sresti sa drugim mačkama i parazitima.

Iz svih ovih razloga, važno je da mački s vremena na vreme priuštite tretman protiv buva, krpelja i srčanih crva. Buve mogu da im prenesu crve, a krpelji su rasadnici bolesti. Srčani crv je opasan parazit koji lako ode u pluća mačke. Sve što je potrebno je jedan ugriz buve, krpelja ili komarca da bi se mačka zarazila.

11. Nije greška, ali razmislite o osiguranju za kućne ljubimce

Osiguranje kućnih ljubimaca sve je aktuelnije u svetu, pa i kod nas i slično je zdravstvenom osiguranju za ljude. Razlog tome je očigledan: može vam uštedeti dosta novca, u slučaju da u nekom trenutku života mačke treba da pokrijete troškove povezane sa dijagnostikom bolesti, operacijama, hospitalizacijom ljubimca i slično.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari