• 6

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veterinari objašnjavaju: Zašto je sterilizacija mačke važna za njen dug i zdrav život

Vreme čitanja: oko 4 min.

Razmatranje da li sterilisati/kastrirati kućnog ljubimca predstavlja veliki izazov i važnu odluku koju kao vlasnici mačaka treba da donesemo

  • 6
Hrana, Mačka Foto: Shutterstock

U današnje vreme, odgovorno vlasništvo ima sve veći značaj, a sterilizacija/kastracija mačke može biti od koristi ne samo za nju, već i za celu porodicu. Ovaj rutinski hirurški zahvat koji traje svega oko 30 minuta, vašem krznenom ljubimcu produžava život i pomaže mu da bude zdraviji. Najbolji uzrast za sterilizaciju je oko šestog meseca života, tj. pre nego što mačka dostigne polnu zrelost, jer se na taj način smanjuje rizik od kasnije pojave raznih oboljenja. Razgovarali smo sa dugogodišnjim veterinarima, dr vet. med. Nino Tamindžija i dr vet. med. Dušan Novaković, veterinarske ordinacije Diamond Pet koji su sa nama podelili svoja iskustva kada je reč o sterilizaciji tj. kastraciji mačaka.

Nino je odrastao uz pse, te mu je poziv veterinara usledio prirodno. ”Prelomni trenutak je bio u 6. razredu osnovne škole kada je naš porodični pas zadobio nešto veću posekotinu šape. Tada smo ga odneli kod veterinarke koja je ostala van radnog vremena, s obzirom da je bila subota, kako bi hirurški sanirala povredu. Za to vreme mi je dozvolila da gledam kako se to radi i tih sat-dva vremena što sam proveo u veteriarskoj ambulanti su bila presudna u odluci da nastavim u istom ambijentu provodim vreme,” podelio je Nino sa nama.

Dušan je odrastao uz strica veterinara i još od osnovne škole dosta vremena provodio u njegovoj ambulatni gde je uvideo sve prednosti, ali i mane njegovog današnjeg poziva.

  • Kao dugogodišnji veterinari, recite nam koji su to najčešći razlozi dolaska kućnih ljubimaca u veterinarsku ordinaciju. Da li u vlasnici mačaka imaju naviku dolaska na redovne preglede?

Nino i Dušan: Spisak razloga zbog kojih nas naši pacijenti posećuju je stvarno dugačak. Najčešće su to neki problemi u vezi digestivnim traktom, alergijama, kao i vektorski prenosive bolesti Naravno, mnoge naše pacijente viđamo samo na redovnim godišnjim vakcinama i preventivnim tretmanima protiv parazita. Vlasnici mačaka svakako imaju sve veću naviku posećivanja veterinara, ali ipak su te posete uglavnom rezervisane za one situacije kada se već pojavi neki zdravstveni problem.

  • U Srbiji se nažalost vlasnici mačaka ne odlučuju često za sterilizaciju tj. kastraciju. Kakvo je vaše iskustvo?

Nino: Naše iskustvo je vrlo pozitivno u ovom slučaju. Vlasnici su sve informisaniji o prednostima ovih procedura. Vlasnici kućnih maca se mnogo lakše odlučuju za te zahvate, pogotovo kada mačka, odnosno mačor, počne da ispoljava karakteristične promene u ponašanju koje su posledica hormonske aktivnosti (glasno mjaukanje, obeležavanje teritorije i sl.), a koje često mogu da prave ozbiljan problem nekim vlasnicima.

Dušan: Vlasnici mačaka su ranije bili dosta neupućeni u prednosti sterilizacije i kastracije, ali primećujemo da se sve više novih vlasnika već na prvom pregledu ili vakcinaciji mačeta raspituje oko detalja vezanih za ove zahvate. U slučaju dvorišnih mačaka, glavni razlog sterilizacije je sprečavanje parenja, a samim tim i smanjenje populacije napuštenih životinja. U slučaju mačora, kastriranjem se smanjuje želja za lutanjem i borbom za teritoriju i ženke sa ostalim mačorima Svakako se broj sterilisanih i kastriranih mačaka povećava iz godine u godinu.

Purina Pro plan Foto: Promo/Purina Pro plan
  • Da li se češće za ovaj jednostavan hirurški zahvat odlučuju vlasnici ženki ili mužjaka?

Nino i Dušan: Iskustvo nam pokazuje da kada su u pitanju kućne mačke, ne igra ulogu da li su u pitanju mužjaci ili ženke. U slučaju dvorišnih mačaka ipak prednjače ženke, jer vlasnicima ipak teže pada kada im se dvorište napuni mačićima, nego kada im se mačor vrati iz pohoda po komšiluku sav izranjavan od tuče sa ostalim suparnicima.

  • Za sterilisane tj. kastrirane mačke preporučuje se specijalna hrana, jer ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja u svakoj životnoj fazi. Iz vašeg iskustva, šta je ono što vi preporučujete?

Nino: Svim vlasnicima preporučujemo nakon kastracije/sterilizacije dijetu na bazi hrane za sterilisane mačke, koja podmiruje nutritivne potrebe životinju, a smanjuju pojavu gojaznosti, kao i peska i kamenja u mokraćnim putevima kod mužjaka.

Dušan: Naša preporuka po pitanju hrane je svakako hrana koja je pravilno izbalansirana i obezbeđuje dovoljno nutritivnih materija za kastrirane/sterilisane životinje, a sa druge strane sprečava gojaznost i ostale zdravstvene probleme koji mogu to da prate. U našoj ordinaciji koristimo Purina Pro Plan hranu.

Posle sterilizacije/kastracije, vaša mačka će pokazati pozitivne promene u ponašanju i postati smirenija, nežnija i manje sklona agresiji. Vreme oporavka nakon ovog rutinskog zahvata je oko nedelju dana, nakon čega se mačka vraća normalnom životu i aktivnostima. Pravilna ishrana ima ključnu ulogu nakon sterilizacije i ona mora da bude prilagođena radi celokupnog zdravlja mačke. Ukoliko vašem ljubimcu želite da pružite hranu koja pomaže u očuvanju zdravih bubrega, održavanju zdravog urinarnog trakta i koja smanjuje nakupljanje naslaga plaka i kamenca, Purina Pro Plan hrana za sterilisane mačke, pravi je izbor.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    8. april 2023. | 20:05

    Prvi edukujte veterinare i naucite ih da sterilisu a ne samo da povecavaju cenu. Sterilisala sam macu, nakon mesec dana dobije teranje, toliko dobro odradjeno da verovatno ocekujemo prinove! Gospodin vet se ogradjuje, on je svoj posao odradio kako treba, za hormone nije odgovoran. Sram da ga bude!

  • Sara

    8. april 2023. | 18:43

    Bar jednom ne dopustiti macki da postane mama je zlocin.

  • Goran

    9. april 2023. | 04:13

    A znate li vi šta se u Americi radi sa lutalicama. Pokupe ih sa ulice i čekaju mesec dana. Ukoliko niko ne usvoji to mace ili kuce, dolazi veterinar i daje im dve inekcije. Posle toga leseve bacaju na spaljivanje. A znate li kako zovu ove ustanove? Humane Society. Šta mislite o ovome?