• 0

Dosada zvana buva: Najbolji saveti za zaštitu mačaka od najčešće kožne napasti!

Osim što su nepodnošljivo naporni, ovi paraziti izazivaju svrab, krivci su za pojavu alergije, piju krv i odgovorni su za nastanak ozbiljnih oboljenja

  • 0
Mačka i buve Foto: Shutterstock

Preosetljivost na ugriz buve je relativno česta kod mačaka.

U pitanju je najčešća kožna bolest koja se javlja kod kućnih ljubimaca. Alergije na buve javljaju se dok su mačke mlade (između prve i pete godine), ali se viđaju i kod starjih mačaka. Pljuvačka buve glavni je krivac za alergije ili preosetljivost.

Životni ciklus buva obuhvata jaje, larvu, lutku i odraslu buvu.

Odrasle buve ujedaju, ali ne mogu da prežive ako ne parazitiraju na telu domaćina.

Ženka polaže jaja koja ne ostaju na mačijoj dlaci, već se rasipaju po okolini. Dva ili više dana dana po polaganju, iz jajeta se razvija larva koja se hrani majčinim fecesom. Za nedelju dana larva postaje lutka, lepljiva i prašnjava, i skriva se u dubokim slojevima tepiha ili parketa. Za nedelju dana lutka sazreva u odraslu buvu. Čitav ovaj ciklus se završi za oko 15 dana. Lutka može da miruje više od godine ako su uslovi za preobraženje nepovoljni.

Ostatak životnog ciklusa buve odvija se na telu mačke: smene generacija ovog parazita se nastavljaju, a njihova populacija uvećava sve dok se buve ne eliminišu sa mačijeg tela.

Simptomi i tipovi

Hipersenzitivnost na ujed buve pojavljuje se kod mačke u vidu alergijskog dermatitisa. On se obično manifestuje jakim svrabom, stanjem koje se zove pruritus. Kako i samo jedan do dva ujeda buve nedeljno mogu da izazovu nesnosan svrab, simptomi će često biti prisutni i posle nanošenja preparata za uništavanje spoljašnjih parazita. Većina mačaka ima simptome koji se s vremenom pogoršavaju, ali se znaci ujeda javljaju bez pravila. Mačke ponekad pate od neurodermatoze, poremećaja ponašanja koji predstavlja posledicu anksioznosti izazvane preosetljivošću na ujede buve.

Buve mogu izazvati i anemiju, pogotovo kod mačića.

Vlasnici obično prvo primete da se mačka intenzivno i često češe. Na mestima koje “drapa” opada dlaka i pojavljuju se kraste. Često je zadnji deo mačijeg tela više zahvaćen nego prednji deo i glava. Na telu mačke alergične na buve mogu se razviti oštećenja ili lezije kože.

Buve i njihov izmet (smeđe-crne mrvice po koži) često se mogu videti golim okom.

Dijagnoza i lečenje

Buve ćete najlakše pronaći ako mačku češljate gustim češljem. Analize kože na grinje ili bakterijske bolesti preporučuju se ako se buve ne mogu pronaći. Česta zoonoza (oboljenje koju životinja prenosi čoveku) - bolest mačije ogrebotine - može se preneti buvama. Ova bolest nastaje kada se ranica zagadi izmetom buva u kome je prisutna bakterija Bartonella henselae.

Ne treba paničiti, jer buve nisu slonovi: danas postoje mnogobrojni preparati za prevenciju i uklanjanje spoljašnjih parazita sa mačaka. Ovi preparati su efikasni, bezbedni i laki za korišćenje. Posavetujte se sa veterinarom koji preparat je najbolje rešenje za vašu mačku.

Mačka i buve Foto: Shutterstock

Zlatna prevencija

Najpametnije je ne čekati da se buve usele na mačku. Sprečavanje infestacije buvama je mnogo lakše od lečenja postojeće zaraze.

Eliminacija buva iz doma može trajati više meseci, bez obzira na kvalitet preparata koji upotrebljavate.

To je zahtevan poduhvat koji traži često usisavanje, brisanje drvenih površina, podova, pločica, istresanje i pranje jastuka i presvlaka. Opsadno stanje može trajati nedeljama, a čitavo pokućstvo mora se tretirati preparatima koji ubijaju jaja i larve ovog parazita.

Mačka koja ne izlazi iz doma nije pošteđena buva! I kućne mačke lako se mogu zaraziti ovim nezvanim gostima. Buve se prenose ljudskom odećom: tako ulaze u stanove i dospevaju na mačke. Buve se zakače i za druge kućne ljubimce, koji svakodnevno izlaze napolje. Za njih nema prepreka: buve mogu ući u dom čak i preko majušnih otvora na stolariji, u prozorima, ispod vrata…

Kada nabavljate preparat za tretman mačaka protiv buva, nemojte koristiti proizvod koji ne navodi da je apsolutno bezbedan za mačke. Mnogi preparati za tretman buva su veoma toksični.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari