• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iz određenih razloga rešili ste da kuvate obroke svojoj mački: Da li grešite?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovakva odluka se donosi kad se zabrinemo zbog nestašice određene vrste mačije hrane, usled pojave alergije ili zbog želje da svojoj ljubimici obezbedimo najkvalitetnije obroke. Evo koliko smo u pravu

  • 2
Domaća hrana za mačke Foto: Pixabay

Vlasnici kućnih ljubimaca u nekim slučajevima moraju razmišljati o uvođenju domaće hrane za svoje mačke.

Ovakva odluka se donosi kad se zabrinemo zbog nestašice određene vrste mačije hrane, zatim zbog alergije na hranu ili zbog želje da svojoj ljubimici obezbedimo najkvalitetnije obroke.

Ipak, iznenađujuće deluju upozorenja veterinara i nutricionista za kućne ljubimce koji ne preporučuju ovu praksu, piše Thesprucepets.

Prehrambeni zahtevi mačaka i način na koji apsorbuju hranljive materije iz hrane veoma su složeni.

Teško je u kućnoj varijanti napraviti obroke koji će podmiriti sve nutritivne potrebe mačke. Rizici po njeno zdravlje u tom slučaju su ozbiljni.

Zato saznajte sve o specifičnim prehrambenim potrebama mačke i alternativama kućnoj kuhinji.

Razlozi za pripremu domaćih obroka za mačke

Uobičajeni razlozi zbog kojih vlasnici žele da se preorijentišu na domaću kuhinju za mačke su povlačenje sa tržišta pojedinih vrsta mačije hrane, zdravstveno stanje mačke i želja da se mački obezbedi najkvalitetnija ishrana.

Mnogi proizvođači mačije hrane ponekad povuku sa tržišta proizvode za koje se ispostavi da može škoditi kućnim ljubimci. Zato je važno da vlasnici koji mačkama isključivo kupuju industrijski proizvedenu hranu prate dešavanja na tržištu. Ishrana mačke domaćim obrocima neuporediva je u smislu kontrole sastojaka, ali je izloženost riziku od kvarenja ili upliva mikroorganizama veća.

Kod mačke se ponekad dijagnostikuju zdravstvena stanja zbog kojih joj se mora menjati ishrana. Specijalna ishrana se preporučuje za mačke sa dijabetesom, oboljenjima bubrega, alergijom na hranu ili poremećajima urinarnog trakta. Ova vrsta hrane je pažljivo formulisana da pomogne u lečenju ovih zdravstvenih problema i daje se mački samo uz dijagnozu specifičnog zdravstvenog stanja i pod pratnjom veterinara.

Pojedini vlasnici nezadovoljni su odabirom sastojaka koji se nalaze na etiketama gotove hrane za mačke. Oni često zvuče neprivlačno, pa nije svejedno kad u formuli pronađete “pileći nusproizvod“ ili nešto slično. S druge strane, verujete da bi bilo mnogo bolje da vaša maca pojede fini komad pečene piletine sa prilogom. Međutim, ono što se ne vidi u hrani je stvarna nutritivna vrednost sastojaka u njoj.

U pojedinim slučajevima, proizvođači hrane za mačke u hraniva dodaju određene sastojke kako bi poboljšali svoj "imidž", a takvi sastojci nemaju stvarne nutritivne prednosti. Najbolje hranljive materije obezbeđuju sastojci koji zvuče manje privlačno.

Nedostatak hranljivih materija u visokokvalitetnim namirnicama

Domaća hrana za mačke Foto: Pixabay

Većina vlasnika mačaka bila je u situaciji da posluži ljubimici omiljenu hranu koju bi ona sa gađenjem odbila, iako ju je do juče sa uživanjem jela! Neke mačke prestanu da jedu iz drugih razloga. Oni mogu biti znak da je bolesna, ali i da tog dana nije bila raspoložena.

Ima situacija kad mačka odbija omiljenu hranu i istovremeno krade zalogaje iz vlasnikovog tanjira. To može navesti n apomisao kako će mački prijati domaća hrana. U tim situacijama treba uzeti u obzir i druge faktore koji izazivaju ovakvo ponašanje, kao što su dosada, strahovi ili promene u sastavu hrane. Ako se radi o dubljim problemima, oni će se ponovo pojaviti, čak i sa domaćom ishranom.

Neki vlasnici jednostavno ne mogu da priušte skupu industrijsku hranu svojim mačkama. Zato kuvanje deluje kao način da se uštedi novac i istovremeno obezbede visokokvalitetne namirnice.

Domaća hrana za mačke Foto: Pexels/istmeseher

Međutim, da bismo maci obezbedili najbolju domaću ishranu, neophodne hranljive materije koje ona mora svakodnevno unositi u organizam i te kako su skupe kao dodaci kuvanim obrocima.

Mačke imaju posebne potrebe u ishrani koje se razlikuju od ljudi i pasa. One su mesojedi što znači da im je potreban visok sadržaj životinjskih proteina. Osim toga, mačke nisu u stanju da proizvode određene aminokiseline i vitamine i moraju da ih apsorbuju iz hrane. Divlji rođaci mačaka i mačke koje žive na otvorenom dobijaju ove hranljive materije kad pojedu ceo plen.

Mnogi hranljivi sastojci potiču iz mesa organa, kostiju i drugih delova životinja koje se obično ne kuvaju u našim domovima. Iz tog razloga, domaće ishrane obično imaju manjak ključnih hranljivih materija osim ako nisu izbalansirane sa velikim brojem suplemenata.

Rizici koje donosi domaća kuvana hrana

Domaća hrana za mačke Foto: Pixabay

Kako saznajete više o visokospecifičnim prehrambenim potrebama mačaka, izazovi i zdravstveni rizici domaće kuvane hrane postaju očigledniji. Studija iz 2019. godine pokazala je da mnogi recepti za mačije obroke imaju manjak važnih hranljivih materija: taurina, holina, gvožđa, tiamina i vitamina E.

Nedostatak taurina izaziva srčana oboljenja, slepilo zbog degeneracije mrežnjače i neurološke probleme. Nedostatak gvožđa može izazvati anemiju, što dovodi do slabljenja, letargije i brzog disanja, kao i rizika od kolapsa ili smrti. Nedostatak tiamina u početku umanjuje aapetit, stvara mučnin u i mačka povraća, a s vremenom mačka počinje da se tetura, slabije vidi, ne može da podiže glavu, ima napade i može pasti u komu ili uginuti. Nedostatak holina često dovodi do bolesti masne jetre koja se teško leči. Nedostatak vitamina E dovodi do pansteatitisa, zapaljenja masnoće u telu.

Domaća hrana za mačke Foto: Pixabay

U situacijama kad komercijalna ishrana ne može da zadovolji potrebe vaše mačke, konsultujte se sa veterinarskim nutricionistom koji će napraviti listu izbalansiranih obroka.

Ponekad promena proizvođača ili izvora određene hranljive materije u hrani može srediti probleme sa ishranom.

Mačke su složena bića sa jedinstvenim zahtevima, a obezbeđivanje zdrave i uravnotežene ishrane ipak prepustite stručnjacima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    13. april 2023. | 17:35

    Imamo sijamsku mačku 13 g jede dnevno:4 kesice vlažne hrane po 80 rsd kesica,granule wiskas,pesak 10l mesečno 1480 rsd,ukupno 12000rsd sve mesečno,a cena wiskasa do nebesa otišla stamota,pola garsonjere od 30 kvm sam već mogao otplatiti umesto mačke koja me noću budi svaka 2h.

  • Nena

    23. oktobar 2023. | 04:23

    Wiskas je Mekdonalds za macke. Los sastav. Royal canin isto. Korektna je Josera, Matis, preskup Jaguar odlican moja macka nije htela.