• 0
 ≫ 

Gojazna mačka: Zdravstveni problemi "debeljuce"

 ≫ 

Maca je statičan kućni ljubimac i sklona je pojavi viška kilograma: ako joj ne kontrolišete obroke, može imati tegobe u čitavom organizmu

  • 0
Gojazna mačka i dijeta Foto: Pixabay

Gojaznost kućnih ljubimaca nije nova tema, ali je stalno prisutna u životu vlasnika pasa i mačaka.

Sa ovim problemom suočava se sve više ljubimaca, ali je višak kilograma izražen kod maca.

Statičnost i preterano hranjenje

Gojazna mačka i dijeta Foto: Pixabay

Mačke su statični ljubimci i najviše vremena provode u kući, pogotovo pripadnice retkih i skupocenih rasa. Gojaznost je posledica preteranog hranjenja mačke tokom dana i noći. Osim toga, mačka kojoj neodstaje fizička aktivnost, ima nasledne predispozicije ili hormonske poremećaje, verovatno će patiti od viška kilograma koji će postati njen problem u bilo kom periodu života.

Ovu situaciju može rešiti odgovarajuća dijeta kojoj vlasnik treba da pridoda i fizičku aktivnost za mačku. Nemojte joj sami određivati dijetu, već se posavetujte sa veterinarom. Prekomerna težina ozbiljno ugrožava zdravlje: opterećuje ekstremitete i unutrašnje organe, kosti i zglobove. Sem toga, debljina će prouzrokovati kardiovaskularna oboljenja, tegobe sa disajnim organima, šećernu bolest…

Najpouzdaniji metod utvrđivanja mačije gojaznosti je opipavanje njenih rebara. Vlasnik treba da oseti svako rebro do kičme, pod kožom i tankim slojem sala. U slučaju da niste objektivni, prepustite veterinaru da to obavi umesto vas. Mačka kojoj se ne mogu opopati rebra, ima stomak koji “leluja” pri hodu, a struk joj se ne nazire, "zrela" je za "dijetu".

Namirnice za izbegavanje

Mački koja je na dijeti nemojte davati veliku količinu sirovog mesa i ribe, ribljih iznutrica, posebno jetru morskih riba. Luk: crni, beli, praziluk, svež ili u prahu, pečen ili kuvan, mleko i mlečni proizvodi takođe su na zabranjenoj listi, zbog laktoze koja mački "teško pada". Podnošljive varijante “mlečnog asortimana” su jogurt i mladi, neslani sir.

Sveže ili suvo grožđe, kafa, čaj i napici sa kofeinom, bombone, peciva, čokolada ne daju se ni po koju cenu. Žumance sirovog jajeta je ukusno i korisno i obezbeđuje belančevine, sumpor, kalcijum, fosfor i druge minerale i vitamine. Sirovo belance sadrži avidin, koji razgrađuje i uništava vitamine B kompleksa. Zato skuvajte jaja pre davanja mački: visoka temperatura će uništiti štetni avidin.

Neaktivnoj maci nemojte davati namirnice koje se “lepe”: zabranjene su joj i poslastice, a poželjno je da se s njom često igrate i navodite je na skakanje i trčkaranje.

Mački nemojte nuditi ni hranu za pse: nutritivne vrednosti hraniva za mačke i pse nisu iste.

Dijetalna pravila

Gojazna mačka i dijeta Foto: Pixabay

Od najranijeg uzrasta mačka treba da jede zdrave i dobro izbalansirane namirnice. Nutritivne i energetske se menjaju kako ljubimica sazreva. Mlade mačke svakodnevno treba da unose veće količine kalcijuma i fosfora, dok bi starije morale jesti manje kaloričnu i jaku hranu. U prodavnicama hrane za kućne ljubimce možete da nabavite komercijalnu hranu za mačke svih uzrasta, naročito za “debeljuce” koje su na dijeti.

Mačke jedu otprilike tri puta dnevno, a s vremenom se broj porcija smanjuje na dve. Neki vlasnici ostavljaju životinji punu činiju kako bi joj hrana u svakom trenutku bila dostupna. To nije dobro, jer ona ne treba da jede kad god poželi.

Video: Najdeblji i najslađi mačor na svetu: Živi na leđima, jer kad jednom legne, teško se vraća u normalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari