• 0

Vlasnici, pažnja: Evo 7 uobičajenih “grešaka” kojima izluđujete mačke

Ako maca deluje uznemireno, šalje negativne telesne signale i neprikladno se ponaša, zapitajte se da li baš vi grešite u nečemu!

  • 0
7 poteza vlansnika koji nerviraju mačku Foto: Shutterstock

Ono što smeta vlasnicima mačaka, može zasmetati i našim kućnim ljubimcima.

Reč je o neurednom kupatilu i životnom prostoru, ustajaloj hrani, preglasnoj muzici, usamljenosti...

Evo 7 najčešćih grešaka koje vlasnici prave i tako nerviraju svoju kućnu mezimicu.

1 Ostavljate ih same

7 poteza vlasnika koji nerviraju mačku Foto: Pixabay

Suprotno uobičajenom mišljenju da mačke vole da budu same, one ne uživaju u usamljenosti. Istina je da se dobro snalaze kad su same, za razliku od pasa. Međutim, njima su potrebni pažnja, druženje i ljubav.

Ako mačka mnogo vremena provodi sama, biće anksiozna, nervozna, pa čak i depresivna. Prezaposleni vlasnici treba svakodnevno da odvoje dovoljno vremena koje će provesti u maženju i igranju sa svojom mačkom. Čak i 15 minuta igre dva do tri puta dnevno pokazaće maci da je volite. Ukoliko niste u stanju da odvojite vreme za druženje sa ljubimicom, razmislite o nabavci još jedne mačke.

2 Ne čistite posip

7 poteza vlansnika koji nerviraju mačku Foto: Shutterstock

Uživate li u korišćenju prljavog toaleta u domu? Naravno, toga se gadite, a i mačke nemaju drugačije mišljenje o svom prljavom posipu. Budući da u svemu zavise od vas, pa i u pospremanju životnog prostora i menjanju posipa, činite to redovno. Mačiji posip menjajte svakodnevno, ili barem svakog drugog dana.

3 Dajete im ustajalu hranu

7 poteza vlansnika koji nerviraju mačku Foto: Shutterstock

Da li ćete imati apetit ako u tanjiru ugledate hranu koja je dugo stajala ili ako osetite neprijatan miris? Isto će se osećati i vaša mačka. Užegla hrana lošeg mirisa i ukusa može biti opasna po zdravlje mačke. Bakterije poput salmonele i stafilokoke mogu da bujaju u obrocima koji predugo stoje, pogotovo u toplim mesecima. Pre nego što mački ponudite konzervisanu hranu, proverite datum na pakovanju.

4 Nudite im “bljutave” lekove

7 poteza vlasnika koji nerviraju mačku Foto: Pixabay

Kad ste bolesni, uživate li u gutanju leka bljutavog ukusa? Pa, zašto mislite da će se bolesnoj mački svideti nešto tako?

Većina mačaka ne želi da proguta lek koji im s mukom ubacite u usta, pa ga samo ispljunu. Pošto mački morate dati terapiju, osmislite lukavstvo sa hranom koju voli kako bi dobila propisan lek.

5 Grubo ih mazite

7 poteza vlansnika koji nerviraju mačku Foto: Shutterstock

Kao vlasnik verovatno znate koja mesta na telu mačke ne bi trebalo da dodirujete. U suprotnom, ona će siktati, grebati ili će vas čak ujesti. Posmatrajte mačku i pratite njeno ponašanje i telesne signale da biste uočili neku nelagodnost ili nešto što joj ne prija.

6 Imaju konkurenciju

7 poteza vlasnika koji nerviraju mačku Foto: Pixabay

Mačke su vrlo ljubomorne jedna na drugu i mogu se tući oko hrane, igračaka, prostora, pa i da bi privukle vašu pažnju. Ukoliko imate više mačaka, pronađite mehanizme koji neće stvarati konkurenciju. Samo tako ćete imati mir u kući.

7 Izložene su buci

7 poteza vlansnika koji nerviraju mačku Foto: Shutterstock

Rasprave i svađe, pucnjava, grmljavina, pa čak i zvuk fena ili usisivača će izbezumljivati mačku koja ne podnosi glasne zvuke. U slučaju da im je često izložena, posledice mogu biti ozbiljne. Problematično ponašanje, uključujući agresivnost, depresiju ili nervozu, kao i gubitak dlake, izostanak apetita i preterano lizanje krzna su rezultati stresa izazvanog bukom.

Pokušajte da mačku sklonite od izvora buke. Ako su susedi preglasni, napolju besni nevreme ili se u vašoj blizini odvija proslava uz korišćenje raznih pirotehničkih sredstava, izolujte mačku na mirno i tiho mesto. Uključite TV i pojačajte zvuk koji voli, čime ćete je poštedeti tonova kojih se plaši.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari