• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kad bi mačka mogla da govori, ova pitanja postavila bi vam dok čistite njenu kutiju sa posipom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako mačke vole da okruženje u kome obavljaju nuždu bude uredno i čisto, one ga u prirodi sređuju na potpuno drugačiji način od ljudi

  • 0
Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Čišćenje kutije sa posipom nije najzanimljiviji deo života vlasnika mačke.

Kad bi mačka mogla da priča, pitala bi vas zašto taj higijenski ritual izvodite baš na način na koji to stalno činite.

Osim toga, ona bi vas prekorila jer stalno prolazite pored njenog toaleta i dirate ga, a ona to ne čini kad ste vi u pitanju.

Ako biste imali priliku da objasnite mački detalje čišćenja njene posude sa posipom, ne bi vam bila zahvalna, naprotiv.

Iako mačke vole da okruženje gde obavljaju nuždu bude čisto, one ga u prirodi sređuju na drugačiji način.

Hajde da zamislimo šta bi vam sve mačka rekla kad je reč o higijeni njenog toaleta.

Zašto ne zakopaš moju "kaku"?

Mačke zakopavaju izmet iz specifičnog razloga, a to nije samo zato što žele da im i taj "prljav posao" deluje čisto.

Mačiji urin i feces sadrže različite feromone za "praćenje". U divljini, dominantne mačke će ostaviti svoj znak na otvorenom da bi obeležile teritoriju. Pokorne ili slabije mačke će najčešće zakopavati svoj izmet kako bi sprečile teritorijalne nesuglasice sa jačim mačkama.

Vaša mačka ne živi u divljoj prirodi, ali bi najverovatnije instinktivno zakopala svoj izmet da bi bila bezbedna. Zato se najverovatnije oseća zbunjeno kad sa viškom koji izbaci iz tela uradite sasvim suprotno!

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Mogu li odmah da koristim toalet?

Iz nekog razloga mačke obožavaju da obave nuždu u opranoj posudi sa novim čistim posipom. I to je deo njihovog instinktivnog ponašanja, jer ako neki deo teritorije ne miriše na njih, one će ga rado "naparfemisati", pa makar obeleživač bio i njihov "minuli" telesni rad. Miris svežine iz posude sa posipom signalizira da moraju ponovo da ga obeleže svojim mirisom.

Nećeš valjda da pomeriš moj WC?

Neočekivano premeštanje kutije sa posipom može zbuniti mačku. Ako planirate da premestite mačiji toalet na novu lokaciju, činite to postepeno. Neki stručnjaci predlažu da ga pomerate po nekoliko centimetara dnevno kako bi se mačka neosetno navikla na novo mesto za obavljanje nužde. Macin WC treba da bude na tihom mestu gde ona može ima privatnost i nije izložena pogledima.

Mesto za mačiji toalet Foto: Shutterstock

Ne dozvoli da moj toalet bude prljav!

Ako ste zanemarili higijenu mačijeg toaleta, velika je verovatnoća da će maca odlučiti da obavi nuždu izvan njega. Ovaj potez ne predstavlja njenu osvetu: ona jednostavno voli da to radi na čistom mestu. Budući da poštuje rutinu i navike, ona će to uraditi što bliže mestu na kome obavlja nuždu, ali joj neće pasti na pamet da stoji u prljavštini.

Da bi vaša mačka bila srećna i zdrava i u pogledu ove higijenske navike, najmanje jedanput dnevno joj očistite posudu sa posipom. Ukoliko u domu imate više od jedne mačke, čišćenje ćete morati da obavljate najmanje dvaput u toku dana.

Šta to novo stavljaš u moj toalet?

Promena podloge u kojoj mačka vrši nuždu može biti problematična ako to ne radite postepeno. Zato pesak ili drugu podlogu novog proizvođača ili druge teksture i mirisa prvo pomešajte sa onom na koju je mačka navikla. Polako povećavajte količinu novog posipa i smanjujte stari dok se mačka sasvim ne navikne.

Dešava se da i pored postepenog navikavanja na inovacije mačka jednostavno ne želi da prihvati promenu podloge na koju je navikla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari