• 5
 ≫ 

Mačka i njeni poslednji dani: Znaci koji govore da joj se bliži kraj

 ≫ 

Promene zdravstvenog stanja i ponašanje vremešne ili bolesne mace mogu da ukažu na dolazak trenutka u kome se morate oprostiti od nje

 • 5
Mačka i njeni poslednji dani

Foto: Shutterstock

Mačke su deo naših porodica. Volimo moćni izgled ovih ljubimaca, nežne dodire, razigrane udarce šapama i prijatno predenje.

Ali, pre ili kasnije, doći će vreme za rastanak; često se dešava da te trenutke dočekamo nespremni, jer mačke veoma dobro skrivaju bol. Iako je ponekad teško otkriti znake njihove patnje, obratite pažnju na simptome koji ukazuju na neumitne promene i na to da će mačka uskoro uginuti. Tako ćete na vreme prepoznati da je mački potrebna dodatna briga i nega. Možda ćete identifikovati tegobe mnogo ranije i produžiti joj život koji će provesti udobnije.

Znaci približavanja smrti

Mačke odlično skrivaju bol zbog povreda ili bolesti. U divljini, ovo je odličan instinkt za preživljavanje, jer pokazivanje bilo kakvog znaka slabosti čini mačku potencijalnom metom za predatore i rivale. Ali, ovakvo ponašanje kućnihi maca je izazov za vlasnike koji žele da im pomognu u prevazilaženju nelagoda i ozdravljenju od bilo koje bolesti. Pažljivo pratite mačku i obratite pažnju na suptilne promene koje ukazuju da nešto nije u redu.

Ekstremni gubitak težine

Ovo je česta pojava kod starijih mačaka. One ne mogu da vare hranu kao pre, zbog čega izostaje izgradnja proteina, a samim tim mačka gubi mišićnu masu. Mačka može dobro da jede, ali će i dalje gubiti na težini.

S vremenom, gubitak težine može postati ekstreman. Neke stare ili bolesne mačke postaju izuzetno mršave, a rebra, kičma i kosti kuka vire ispod njihove kože. Kaheksija je poseban oblik ekstremnog gubitka težine uzrokovan kancerom, pri čemu ćelije raka koje se brzo dele zahtevaju toliko energije da telo razgrađuje zalihe masti i mišiće kao gorivo. Mačke sa hipertireozom i hroničnom bolešću bubrega takođe često mnogo gube u težini.

Često i dugotrajno skrivanje

Skrivanje je izdajnički znak bolesti mačaka, ali se ponekad ne može dovesti u direktnu vezu sa predstojećim uginućem. Mnoge mačke se često skrivaju, što predstavlja normalno ponašanje. Ono na šta treba obratiti pažnju su pojačano skrivanje, zavlačenje na nova mesta i nepostojanje želje za izlaskom, čak i da bi se pojeo obrok.

Gubitak apetita

Ako se vaša mačka oseća bolesno, možda neće želeti da jede. Neki lekovi takođe mogu narušiti osećaj ukusa i mirisa. Zagrejte joj hranu ili dodajte malo ulja iz konzerve sa tunjevinom da biste pojačali miris i zainteresovali mačku da jede. Postoje i stimulansi apetita, ali kako se bude približavalo vreme odlaska, možda uopšte nećete naterati mačku da jede.

Odbijanje vode

Bolesna mačka nije zainteresovana ni da pije vodu, što brzo dovodi do dehidracije. Ako još jede, povećajte unos tečnosti tako što ćete joj davati vlažnu hranu ili u obroke dodajte vodu. Pokušajte da joj date vodu špricem ili bocom za prskanje, ali budite pažljivi. Nemojte je prisiljavati da pije, jer joj voda može dospeti u dušnik, uzrokujući gušenje, pa čak i upalu pluća.

Mačka i njeni poslednji dani

Foto: Shutterstock

Letargija, spavanje, slabost

Kako se vašoj mački bude bližio kraj, verovatno će biti manje aktivna. Spavaće sve više i više i biće sasvim slaba posle buđenja. Neke mačke mogu izgledati depresivno i bezvoljno.

Starije mačke manje se kreću usled gubitka mišića, artritičnih bolova ili drugih zdravstvenih problema. Slabost je progresivna, počevši od sitnih, uobičajenih navika koje je imala, kao što je skakanje na kuhinjski pult, pa do poteškoća u kretanju stepenicama, pa čak i nemogućnosti da uđe i izađe iz visoke kutije sa posipom. Pomozite mački tako što ćete joj sve učiniti dostupnim i olakšati svakodnevicu. Obezbedite male stepenice da bi uz što manje napora stigla do omiljenih mesta na koja se penjala. Ako pati od artritisa, veterinar može da prepiše lekove protiv bolova.

Promene ponašanja

Mačke pokazuju mnoge promene u ponašanju kad dođe vreme da uginu. One se razlikuju od jedinke do jedinke. Neke mačke će postati povučenije, mrzovoljnije i razdražljivije (usled bolova i saznajnih disfunkcija), dok će neke mace pak postati privrženije i želeti da uvek budu blizu vas. Neke mačke doživljavaju kognitivnu disfunkciju koja je slična demenciji kod ljudi. One će lutati kućom noću i glasnije se oglašavati, mogu biti zbunjene ili će se gubiti u poznatom okruženju. Dešava se da mačka nestane na duži vremenski period, što rezultira preskakanjem obroka i izmenjenim obrascima ponašanja.

Slab odgovor na terapiju

Bolesti koje muče starije mačke mogu se kontrolisati lekovima i tretmanima. S vremenom će mački biti potrebne veće doze lekova ili će prestati da reaguje na lečenje. Ovo može biti znak da više nije u stanju da dobija lekove.

Loša regulacija temperature

Starije mačke imaju probleme sa regulacijom telesne temperature, pa su podložnije problemima sa vrućinom i hladnoćom. Čak i kada su im krevet i okruženje prijatno topli, mačke kojima se bliži smrt često imaju nisku telesnu temperaturu. Njihovi udovi biće hladni na dodir.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pcelica

  28. novembar 2022. | 16:34

  Hvala na sjajnom tekstu. I opet nikada nismo spremni kada dodje taj dan.Zivele sve mace sveta, te divne posebne krznene lopte.

  40
  1

  Podelite komentar

 • Sofronije

  28. novembar 2022. | 19:14

  Ima joj 15 godina. Sijamska. Još je u dobroj formi, ali sam svestan da se moramo rastati. Uramiću njenu sliku. Drugu mačku neću nabaviti u ime sve radosti koje mi je pričinila u životu.

  20
  1

  Podelite komentar