• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zanimljivosti o sijamskim mačkama: "Pričalice" koje mogu da promene boju krzna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tamni pigment najviše se "taloži" oko nosa, ušiju, šapa i repa ovih maca, a legende objašnjavaju zašto imaju ukrštene oči i iskrivljen rep

  • 0
Sijamska mačka Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Sijamske mačke su pripadnice jedne od najelegantnijih rasa na svetu.

Prepoznatljivog izgleda i temperamenta, one su i među najstarijim pripitomljenim rasama mačaka, a boja njihove dlake je određena genetikom i - temperaturom okoline.

Iako je dlaka sijamki srebrno-siva, a oči plave, krzno ovih damica može da bude narandžaste, smeđe, krem, pa čak i plavo ili lila, između ostalih varijacija dlake. Za sijamske mačke je vezano mnogo više zanimljivosti.

1. Boja dlake

Krzno sijamskih mačaka viđa se u neverovatnom rasponu boja koje nisu samo plod genetike.

Boja dlake sijamke zavisi od nekoliko grupa gena. Ova mačka ima poseban gen za modifikaciju koji sprečava razvoj pigmenta u krznu, što dovodi do albinizma. Zahvaljujući magiji nauke, gen za modifikaciju albinizma utiče na boju dlake samo iznad određene temperature (između 37,7 i 39 stepeni). Kad telesna temperatura sijamke padne ispod 37,8 stepeni, ili mačka boravi u hladnijoj sredini, njeni geni za boju dlake se uključuju i prenose pigment u njeno krzno. Pošto je telo mačke hladnije oko njenog nosa, ušiju, šapa i repa, tamo se pigment nataloži.

Sijamska mačka Foto: Pixabay/liliy2025

Većina sijamskih mačaka stiže na svet potpuno bela, a karakteristične pigmentisane oznake se pojavljuju u nedeljama nakon rođenja. Ovo se objašnjava činjenicom da je materica ženke veoma topla i sprečava da gen za boju dlake dođe do krzna njenih beba. Nakon rođenja i nekoliko nedelja izloženosti hladnijoj temperaturi, sijamskim mačićima će potamneti delovi tela oko lica, repa i šapa.

2. Stara rasa

Iako niko nije siguran kada su sijamske mačke prvi put uzgojene i pripitomljene, veruje se da su nastale na Tajlandu u 14. veku, kada se o njima pojavio prvi zapis u jednom tajlandskom rukopisu. To bi značilo da su one jedna od najstarijih rasa mačaka na svetu.

Sijamska mačka Foto: Shutterstock/alignedd

3. Zajedničke osobine

Ukršten pogled i kriv rep dugo su smatrane tipičnim osobinama sijamskih mačaka. Iako su ove osobine bile rezultat određenih genetskih faktora, legende su nudile svoja objašnjenja zanimljivog izgleda sijamskih mačaka.

Prema jednoj legendi, grupa sijamskih mačaka čuvala je kraljevski zlatni pehar. Obavljajući svoje dužnosti, mačke su zurile u pehar tako intenzivno da su im se pogledi jednostavno ukrstili. A pošto su, radi dodatne sigurnosti, omotale repove oko pehara, ovaj deo tela im je ostao trajno savijen.

I danas se viđaju sijamske mačke sa ukrštenim očima i krivim repovima, ali nisu uobičajene. Odgajivači su ove osobine proglasili nepoželjnim.

4. Kraljevski tretman

Stotinama godina kraljevske porodice na Tajlandu cene sijamske mačke zbog karakterističnog i neobičnog izgleda. Aristokrate zapravo veruju da će sijamska mačka primiti njihove duše kad umru, a ona će živeti još dugo u hramu, mažeana i pažena od strane monaha.

5. Predsedničke mačke

Iako su sijamske mačke odavno pripitomljene u Aziji, u drugim delovima sveta pojavile su se znatno kasnije. U SAD, jedan od najranije poznatih vlasnika sijamske mačke je Lusi, supruga 19. predsednika SAD Raderforda B. Hejza, što znači da i sijamske mačke imaju istoriju u Beloj kući. Sijamska mačka prve dame Lusi, koja je dobila ime Siam, bila je poklon američkog diplomate koji je radio na Tajlandu.

Sijamska mačka Foto: Pixabay/rihaij

6. Zvezde filmova i zavera

Sijamske mačke glumile su u mnogim filmskim "poslasticama" od kojih je jedna planetarno poznati animirani film "Dama i skitnica".

U ostvarenju "That Darn Cat" iz 1965. radnja je usredsređena na sijamca DC-ja (Darn Cat) koji pomaže u zaustavljanju otmice. I dok DC iz That Darn Cat! pomaže u sprečavanju izmišljene otmice, dve stvarne sijamske mačke su pomogle da se spreči špijunaža u 60-im godinama prošlog veka!

Kada su dve sijamske mace, koje su živele u holandskoj ambasadi u Moskvi, počele da grebu po zidu, njihov vlasnik je posumnjao da reaguju na buku koju ljudsko uvo ne može da otkrije. Bio je u pravu — iza zida je otkriveno 30 malih mikrofona!

7. Pričljiva rasa

Sijamska mačka Foto: Pixabay/mlaranda

Ako imate sijamsku mačku (ili ste nekad proveli vreme sa nekom od njih), znate da su ove mace velike pričalice. One će izraziti mišljenje o hrani koju im nudite, o zapažanjima koja "pokupe" gledajući kroz prozor i u suštini o svemu što uoče tokom dana i noći.

Zanimljivosti o sijamskim mačkama

* Životni vek sijamske mačke u proseku iznosi od 15 do 20 godina.

* Sijamke su male do srednje velike mačke koje u zrelom dobu teže od 3,5 do 6 kilograma.

* Sijamske mačke su društvene i žele da "pričaju sa vlasnicima i glasnije su od drugih rasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari