Ako volite mačke sa sivom dlakom, možda se u ovih 12 rasa krije vaša buduća kućna mezimica

Vreme čitanja: oko 5 min.

Želite mačku i znate samo da će ona biti "mišije boje". Zato pogledajte naše predloge: verujemo da je među ovim lepoticama upravo ona koju tražite

Foto: Shutterstock

Budući vlasnici mačaka ponekad ne mogu da se odluče za rasu koju žele da dovedu u dom.

Osim toga, oni su često u nedoumici zbog boje dlake, jer su mačke životinje sa krznom nebrojenih kombinacija boja i šara.

Osim rase i boje, na budućim vlasnicima je i da odaberu macu određenog temperamenta. Neće vam biti svejedno ako ste mirni i povučeni, a u dom dovedete mačku koja ne silazi sa lustera i ne prestaje da mjauče ili da grebe!

Za ljubitelje koji su fascinirani sivom bojom krzna, evo 12 najlepših sivih maca pripadnica različitih rasa, pa pokušajte da izaberete samo jednu!

Uzmite u obzir veličinu mace, njen temperament, raspitajte se o mogućim oboljenjima rase i životnom veku.

1. Američka kratkodlaka mačka

Ova maca je mišićava ali nežna i voli da se igra. Ima jak lovački instinkt i sasvim je sigurno da će donositi miševe u dom. Lako se prilagođava porodici, nezavisna je i ne traži mnogo nege. Viđa se u svim bojama i šarama, ali je siva najelegantnija. Nije glasna, ali voli da bude poštovana. Njen životni vek je između 15 i 20 godina.

2. Američka oštrodlaka mačka

Američka oštrodlaka mačka Foto: Pixabay

Lepa maca sa dlakom srednje gustine koja se viđa u raznim bojama i šarama. Mužjak je krupniji od ženke, ali oboje su okruglasti poput loptica. Traže malo nege i povremeno četkanje, verne su i prijatne. Vole da se igraju, ali žele i svojih pet mirnih minuta. Lako nauče da donose igračke, opuštene su i prijatne. Žive deceniju do 12 godina.

3. Britanska kratkodlaka mačka

Foto: Shutterstock

Još zaobljenija maca doživotno verna vlasniku i porodici, britanska kratkodlaka je dostojanstvena i inteligentna maca, a najpopularnija je sivo-plava. Odlično se slaže sa decom i psima, ne traži preteranu negu (dva do tri puta nedeljno), a prosečno živi od 12 do čak 17 godina.

4. Britanska dugodlaka mačka

Nastala ukrštanjem britanske kratkodlake i persijske mačke, ova rasa ima prijateljski karakter, dobro raspoloženje i voli nezavisnost. Lako se prilagođava svim situacijama i ne smeta joj da ostane sama.  Traži više nege, pa je redovno četkajte, naročito u periodu linjanja. Živi od 15 do 17 godina i uglavnom je zdrava.

5. Kartuzijska mačka

Foto: Pixabay/gaimard

Maca zvana "šartre" ima misteriozno poreklo, a tako i izgleda, sa pomalo namrštenim licem i "skrozirajućim" pogledom. Kartuzijska maca je jaka i spretna u hvatanju plena, ali je i prefinjena i ima divne manire. Prede kao svaka maca, ali ponekad i “cvrkuće”. Ako želite opuštenu, odanu i lepu macu, ona je odličan izbor. Voli igračke sa perjem, lako nauči da donosi predmete i prijateljski je raspoložena prema drugim mačkama i malim psima. Dlaka joj je meka i vodootporna i zahteva četkanje jednom nedeljno. Obično živi 11 do 15 godina.

6. Devon reks

Foto: Shutterstock

Da li znate da ova maca ima kratku kovrdžavu dlaku? Raznih boja i šara, dlaka i brkovi ove mace nažalost lako pucaju, a na nekim delovima tela ona nema krzno. Devon reks ima trouglastu glavu, velike oči i uši poput leptirovih krila. Aktivna je i ima mnogo energije, voli da zabavlja porodicu i obožava da se penje. Njena strast je izležavanje na suncu, ali je zimi sklona prehladama. Životni vek joj je oko 17 godina.

7. Norveška šumska mačka

Foto: Pixabay/5267040

Lepa mačka divljeg izgleda, dugodlaka, atletski građena, porodična i prijateljski raspoložena. Norveška šumska mačka voli da skače, da se mazi sa vlasnicima i lako se prilagođava svim okruženjima. Živi od 12 do 20 godina.

8. Orijentalna kratkodlaka mačka

Foto: Pixabay

Sa više od 300 boja i dezena, ova maca je elegantna sama po sebi, ali je siva nekako "kraljevska". Osobine je “pokupila” od sijamske mačke, na koju je pričljiva i puna ljubavi, žudi za pažnjom, radoznala je i prati vlasnika u stopu. Ima kratku dlaku koja ne traži mnogo nege. Orijentalka se smatra hipoalergenom rasom i dovoljno je da je obrišete vlažnom krpom. Dobro se slaže sa drugim mačkama, jer voli društvo. Živi između 10 i 15 godina.

9. Persijska mačka

Foto: Pixabay/kasya

Dugodlaka maca svilenkaste dlake, lepog i nežnog lica i “prćastog” nosa ima lepe i izražaje oči u svim bojama. Persijska mačka je privržena vlasniku i tiho prede i ako volite mačku za “krilo”, ona je idealna. Mirna i nezahtevna, ona će biti zadovoljna ako je držite i milujete. Voli igračke sa perjem i ne voli da "osvaja visine" kao većina mačaka. Traži umereno raščešljavanje i negu i živi između 12 i 17 godina.

10. Ruska plava mačka

Ruska plava mačka - Rive Foto: Shutterstock

Idealna je za alergične vlasnike, jer ima kratku, dvostruku dlaku i ne linja se previše. Ruska plava mačka ima kraljevsko držanje i kao da se stalno smeje. Odana je, privržena, inteligentna i voli igru, sklona je gojenju, pa pripazite čime je i koliko hranite. Životni vek joj je oko 20 godina.

11. Škotski fold

Škotska fold mačka - Bik Foto: Shutterstock

Ova maca ima preklopljene uši, ali to nimalo ne remeti njenu lepotu, jer ima pedigre koji je nasledila od mace Suzi iz jedne štale. Suzi je imala velike oči, zaobljeno lice i preklopljene uši, i taj izgled odgajivači su kopirali u uzgoju. Tako je stvoreno inteligentno potomstvo prijatne naravi. Škotska fold maca voli pažnju, ali se “ne lepi” za vlasnika, nezavisna je i poštuje članove porodice. Životni vek joj je oko 15 godina.

12. Sfinks mačka

Sfinks Foto: Pixabay

Pomalo nalik vanzemaljcu, sfinks maca je ipak posebna, sa sivom baršunastom kožom. Ona je "gola" i traži redovnu negu, pa joj vlasnik mora u tome pomoći. Iako mora redovno da se kupa, ona nevoli vodu.

Živahna je i aktivna, voli skakanje i izazove, odana je i voli porodicu i ume da maše repom kao pas kad je srećna. Ima kraći životni vek od ostalih mačaka sa ove “sive liste”: živi između 8 i 14 godina.

(Telegraf.rs)