• 1
 ≫ 

Norveška šumska mačka: Dostojanstveno i čupavo vilinsko biće

 ≫ 

Veličanstvenog izgleda, otmenog držanja i budnog duha, ova maca pomalo divljeg izgleda živi oko 15 godina i spada u najkrupnije rase na svetu

  • 1
Norveška šumska mačka

Foto: Shutterstock

U šumama Norveške ih ima 400 i sve su registrovane. U Švedskoj ih je više i nazivaju ih "rugkat", a u Danskoj se “odazivaju” na "racekate".

“Metlice” na ušima

Ovo je velika, jaka i nadasve mirna mačka. Budno prati dešavanja oko sebe i ništa ne može da joj promakne. Ima lice u obliku trougla, velike oči oblika badema i špicaste uši koje na krajevima imaju tzv. metlice.

Njene noge su veoma jake, pri čemu su zadnje duže od prednjih. Šape su široke, sa jakim kandžama, zahvaljujući kojima se odlično penje. Mužjaci imaju između sedam i 10 kilograma, dok su ženke skoro dvostruko lakše. Iako su krupne, norveške šumske mačke su veoma okretne.

Griva oko vrata

Norveška šumska mačka ima dvostruko krzno: uz telo je gusta poddlaka koja čuva toplotu i štiti od hladnoće, a gornji sloj čini duga, sjajna dlaka. Oko vrata ima gotovo lavlju grivu. Rep joj je čupav, pri vrhu kitnjast. Dužina dlake nije svuda ista: na ramenima je kraća, a najduža na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata. Krzno joj je jednobojno, dvobojno, trobojno i u mnoštvu drugih varijacija. Nije joj neophodna detaljna nega, samo češljanje jedanput nedeljno.

Strpljiva i nenametljiva

Veoma je odana vlasniku, obožava decu, stabilnog je karaktera i strpljiva. Voli društvo drugih mačaka ili pasa, uživa u igri i maženju. U domu gde živi postavite joj što više visokih polica, grebalica i penjalica. Ne buni se ako poželite da je prošetate na povocu. Ponekad će pokazati nepoverenje prema nepoznatim osobama. Nenametljiva je, inteligentna i brzo uči. Nemojte se iznenaditi ako vam pokaže kako se otvaraju vrata sobe ili kupatila! Dobro pamti i ponekad voli da “priča”.

Norveška šumska mačka

Foto: Shutterstock

Ponekad oboleva od bolesti bubrega, iako je generalno dobrog zdravlja. Njen životni vek je u proseku 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    31. oktobar 2022. | 18:49

    Prelijepa ,mislim ds je Nirveška vukoj..ina ,žešća ,pa džaba pare kad idu u Swe da kupuju namirnuce ,haha, Mačka 10 od 10