• 1
 ≫ 

Persijska mačka: Ljubimica sa najprćastijom njuškicom

 ≫ 

Tiha i poslušna maca blage naravi i raskošne duge dlake, voli porodicu i decu, lako se vaspitava, prilazi nepoznatima i ne grebe, čak ni u igri

  • 1
Persijska mačka Foto: Shutterstock

Poreklo ove raskošne dugodlake mace nije sasvim razjašnjeno, ali se pretpostavlja da potiče iz srednje Azije.

Legenda kaže da je ovu rasu stvorio čarobnjak “od plamička vatre, bleska dve daleke zvezde i uskovitlanog pramena sivog dima”.

Poreklo

U Evropu je stigla oko 1620. godine, zahvaljujući zapisima italijanskog putnika Pjetra dela Vale o dugodlakim mačkama iz Persije i Angore (Ankare). U njegovim putopisima persijanka je plava (siva) maca veoma duge, sjajne i svilenkaste dlake.

Persijska mačka Foto: Shutterstock

Persijska maca je zvanično predstavljena na Prvoj izložbi mačaka na svetu koja je održana 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu. Ova rasa je bila veoma popularna: pripadnici aristokratije i kraljevske porodice su je obožavali. U Iranu je vladao običaj da buduća princeza dobije persijsku macu na poklon. Svadbeni poklon Soraji, supruzi iranskog šaha Reze Pahlavija, izabrala je Aneliz Hakman, buduća osnivačica WCF (World Cat Federation). Tragajući po Evropi za idealnim venčanim poklonom, Aneliz je pronašla najlepše belo persijsko mače  koje je 12. februara 1951. godine isporučeno u Iran. Šah Pahlavi je angažovao Aneliz Hakman da pronađe najlepšu macu koju je želeo da pokloni novoj supruzi, princezi Farah Dibu. Aneliz Hakman je 1988. godine osnovala WCF (World Cat Federation) kojim i danas predsedava.

Temperament

Ona je mirna, nežna, umiljata maca uravnotežene naravi. Lako se vaspitava, obožava porodicu sa kojom živi i prijateljski je raspoložena prema drugim kućnim ljubimcima. Voli igru, ali i maženje, ne grebe, nije zahtevna i lako se uklapa u svaku sredinu i društvo.

Standard

Prvi standard persijske rase je izdat 1889: u odnosu na angorsku rasu, persijanke su morale imati duži rep, bogatije krzno i krupniju glavu sa zaobljenim ušima. Ove razlike su isprva bile diskretne, ali su s vremenom persijanke morale “skratiti” njuškicu! Savremena persijska mačka ima veoma kratku njušku: kad se gleda iz profila, oči i nos su gotovo u istoj ravni. Današnja persijska mačka nije nimalo nalik prvobitnoj persijanki. Standardi različitih svetskih felinoloških udruženja nisu usaglašeni, ali obavezne karakteristike persijske rase su: okrugla glava, razmaknute velike okrugle oči i zaobljene uši. Telo mora biti čvrsto i kratko, noge takođe kratke i jake, a prsa široka.

Podvrste

Podvrste persijske rase su himalajska mačka (šape i njuška u tamnijim bojama (point), nastala ukrštanjem sa sijamkama) i egzota (kratkodlaka podvrsta persijke – exotic shorthair), gotovo istovetnog temperamenta i fizičkih odlika (sem kratke i guste dlake). Egzote su poznate i kao „persijanke za lenje“: zbog kratke dlake ne traže detaljnu i čestu negu.

Boja dlake i očiju

Bogato krzno persijanki sastoji se od guste poddlake i dugog spoljnog krzna. Dlaka je gusta i svilena dužine oko 15 cm i može biti bela, crna, plava tj. siva, a javljaju se i dvobojni varijeteti (srebrno-bele, tigraste, zlatno-bele… ). Boja očiju je plava, zelena, smeđa… i odgovara nijansi krzna.

Persijanke ne mogu same da održavaju higijenu krzna i potrebno im je redovno češljanje i kupanje. Preporučuje se i svakodnevno češljanje. Povremeno im treba očistiti oči i krzno oko očiju. Oči persijanki često suze, pa je neophodna nega radi sprečavanja infekcija. Kod jedinki bele dlake suze su najuočljivije, pa predeo oko očiju deluje neuredno. S vremenom se suze osuše i stvrdnu, a dlaka ispod očiju poprimi tamnu boju. Negujte persijskoj maci područje oko očiju fiziološkim rastvorom ili preparatima za izbeljivanje dlake.

Nabavka i testiranje

Budući vlasnik persijske mačke treba da se raspita o kupovini ljubimca kod odgovornog i stručnog odgajivača. Mačka mora biti uredno vakcinisana, sa negativnim DNA test na PKD (genetska bolest bubrega) i ispravnim rodovnikom.

Zdravstveni problemi

Životni vek persijske mačke je od 10 do 15 godina. Obratite pažnju na DNA test PKD (genetska bolest bubrega), zatim stvaranje kuglica dlake koje mogu blokirati rad creva, otežano disanje i probleme sa očima zbog oblika njuške.

Razmnožavanje

Persijske mačke postaju polno zrele sa godinu dana. Njihova legla su prilično mala, sa dva ili tri mačeta. Donošenje mačića na svet može biti komplikovano, zbog čega se prilikom koćenja često primenje carski rez. Mačići persijske mačke obično provode duže vremena uz majku, u odnosu na podmladak drugih rasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hurem 🐠

    23. novembar 2022. | 00:13

    Moj perzijan egzota je prije 3 godine od starosti u 20Godini zivota otisao u maciji raj . Prrkrasan narandzasti macak imena Loli Pop Danaide sa dugackom svilenom dlakom i malim nosicem , dusa moja 🦊