• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Znate li da i mačke nose smokinge: Predstavljamo 10 rasa sa crno-belom dlakom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najsvečanija kombinacija boja je crno-bela koja nije rezervisana samo za ljude, već i za mace, kako za one sa pedigreom, tako i za domaće mezimice

  • 0
Mačije rase crno-bele dlake Foto: Pixabay

Mačke sa crno-belom dlakom imaju zanimljivo ime "tuxedo", što u prevodu znači mace u "smokingu".

"Smoking" se odnosi na karakteristične oznake na krznu, pa mačke izgledaju kao da nose svečano odelo! Domaće mačke mešovitih rasa mogu da budu crno-bele, ali među rasnim mačkama ima varijeteta sa crno-belom dlakom.

Evo i 10 najpopularnijih mačijih rasa crno-bele dlake.

1. Mejn kun

Mačije rase crno-bele dlake Foto: Pixabay

Mejn kun je jedna od najvećih rasa, ali je ujedno i veoma nežna i prijateljski raspoložena. Obično je tabi (šare poput tigrovih), ali se viđa i u različitim bojama i dezenima dlake, uključujući crno-belu.

Ova mačka se odlično slaže sa svim članovima porodice, uključujući decu i pse. Ona je verna, mazna i veoma inteligentna.

2. Korniš reks

Mačije rase crno-bele dlake Foto: Pixabay

Crno-beli korniš reks je upečatljiva mačka vitke građe, neobičnih široko postavljenih ušiju i uskih, kovrdžavih redova dlake.

Ponekad je zovu hrtom među mačkama. Energična i društvena, korniš reks je inteligentna i možete je naučiti nizu impresivnih trikova, a neke su predodređene da budu terapijske životinje.

Evo još nekih zanimljivosti o crno-belim mačkama.

3. Manks mačka

Kao i korniš reks, manks je razigrana i druželjubiva mačka ujednačenog temperamenta. Veoma je inteligentna i može da nauči mnoge veštine.

Standard rase nalaže da bude "kusa", odnosno da nema rep, ali mace koje se ne prikazuju na izložbama mogu imati kratak rep. Viđaju se u mnogim bojama, uključujući crnu i belu. Postoje dugodlaki i kratkodlaki varijetet, i oba imaju gustu dvostruku dlaku.

4. Mančkin rasa

Mančkin Foto: Shutterstock

Ova rasa je dobila ime po nogama kraćim od prosečnih,.

Mančkin se viđa u svim bojama i kombinacijama, uključujući crnu i belu. Ove male mace su srdačne, zabavne i druželjubive. Zbog kratkih nogu, potrebna im je dodatna pomoć prilikom nege teže dostupnih mesta na telu.

Traje debata o etici nastavka uzgoja ove rase, jer su skraćene noge čest razlog zdravstvenih problema, uključujući iskrivljenost kičme i težak artritis. Zbog toga ovu rasu mnoga udruženja ljubitelja mačaka ne žele da priznaju.

5. Orijentalna kratkodlaka mačka

Mačije rase crno-bele dlake Foto: Shutterstock

Često ih mešaju sa njihovim sijamskim rođakama, ali orijentalna kratkodlaka mačka, za razliku od sijamske, postoji u mnogim šarama i bojama, uključujući crno-belu.

Kao i sijamci, orijentalna kratkodlaka maca je radoznala, brbljiva i ujednačenog temperamenta. Ima kratku dlaku u jednom sloju, pa može da oseti hladnoću. Njena dugodlaka verzija je posebna rasa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari