• 0
 ≫ 

Britanska kratkodlaka mačka: Volite li i vi ovu mekanu debeljucu?

 ≫ 

Ona je bucmasta, umiljata, inteligentna i veoma poslušna: obožava vlasnika i druge kućne ljubimce i strpljivo podnosi dečije nestašluke

  • 0
Britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock

Britanska kratkodlaka mačka (British Shorthair) jedna je od najstarijih priznatih mačijih rasa.

Jedna od njenih karakterističnih odlika je osmeh: britanska kratkodlaka mačka zaista izgleda kao da se smeje”!

Šta o rasi piše istorija

Britanska kratkodlaka mačka Foto: Pixabay

Legenda kaže da su Gaj Julije Cezar i njegove legije u prvom veku n.e. iz Egipta doneli ove domaće mačke u Englesku. One su se vekovima mešale sa mačkama sa Britanskog ostrva.

Kako je vreme prolazilo, postale su krupne i robusne, poprimivši veoma gusto krzno kratke dlake. Od tih mačaka je nastala današnja britanska kratkodlaka rasa, jedna od najpopularnijih kućnih ljubimica.

Godine 1871. u Kristal Palasu u Londonu je održana prva izložba mačaka na svetu. Prvi put je predstavljena maca prirodne plave (sive) boje - britanska kratkodlaka mačka. Po završetku Drugog svetskog rata, britanske mačke su selekcijom dobile i druge boje dlake, kao i šare, a pojavila se i dugodlaka varijanta (British Longhair).

Fizičke osobine

Prosečna težina mužjaka britanske kratkodlake mačke je od sedam do 9 kg, dok ženka teži od četiri do šest kilograma.

Ovo je krupna i debeljuškasta mačka jakog tela. Njena glava je okrugla, ima punačke obraze, kratak vrat i jaka prsa i ramena. Noge su joj punije, a rep debeo i okruglast. Gusto, veoma mekano krzno koje pod prstima podseća na pliš štiti ih od hladne i vlažne klime, po kojoj je Velika Britanija poznata. Kada se prođe prstima kroz dlaku, ona ostaje uspravna.

Boja dlake i očiju

Najstarija priznata boja dlake britanke je plava. Zahvaljujući ukrštanju, nastale su i druge boje: narandžasta, krem, čokoladna, cimet, lila, crna i druge kolorne kombinacije i šare - od jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, tigrastih do srebrno i zlatno osenčenih. Jedna od najpopularnijih šara je “silver tabby”, kod nas popularno nazvana „viskas maca“.

Oči britanske mačke su velike i okrugle, a njihova boja je od toplozlatne do bakarne. Srebrne i zlatne varijante rase imaju zlatne, zelene i tirkizne oči.

Ponašanje i temperament

Mačići britanske kratkodlake su zdravi i otporni i brzo rastu. Njihov psihofizički razvoj traje do treće, eventualno pete godine. Dugo imaju odličnu fizičku formu, a očekivani životni vek im je duži nego kod drugih mačaka: od 12 do 20 godina. Ove mace su razigrane i vesele, i umeju sasvim dobro same da se zabavljaju. Iako su krupne, spretne su i sjajni su lovci. Lako ih je obučiti, jer su inteligentne i veoma poslušne. Mirne su, prijateljski nastrojene i uravnoteženog karaktera. Prate vlasnika u stopu i vole da se maze u krilu. Druželjubive su, ali nisu nametljive. Odlično se slažu sa ostalim ljubimcima, malom decom i ukućanima. Brzo se nauče kućnom redu koji poštuju.

Britanka nije zahtevna za negu: češljanje jedanput nedeljno je dovoljno da se održi lepota njene dlake. Ne linja se mnogo, osim kad nastupaju smene godišnjih doba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari