• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orijentalna mačka, manekenski građena i emocionalno nestabilna kućna ljubimica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je veoma tanana i vitka, ali nesrazmerne uši i velike oči nikako “ne idu” uz njenu eleganciju, veoma je glasna i zahtevna i “pada u depresiju” ako ne dobije vlasnikovu pažnju

  • 0
Orijentalna mačka Foto: Pixabay

Razvijene ukrštanjem sijamske mačke sa ruskom plavom i domaćim kratkodlakim mačkama, orijentalke su nastale u Engleskoj 50-ih i 60-ih godina 20. veka.

Krajem šezdesetih godina, američki uzgajivači su stvorili svoj varijetet orijentalne mace ukrštanjem sijamskih, abisinskih i domaćih kratkodlakih rasa. Rezultat je orijentalac koji je prvi put primljen u Udruženje odgajivača mačaka CFA 1972: ova felinološka organizacija priznaje kratkodlaki i dugodlaki varijetet orijentalne mačke kao jednu rasu.

Zamišljenu kao jednobojnu mačku sa telom sijamke, orijentalku su priznali Međunarodno udruženje mačaka (TICA) i Američko udruženje ljubitelja mačaka (ACFA). Ove asocijacije priznaju orijentalnu kratkodlaku i orijentalnu dugodlaku kao dve odvojene rase.

Telesne odlike i boje

Orijentalna mačka pojavljuje se u više od 300 različitih boja i dezena: bela, crvena, krem, crna, plava, kestenjasta, lavanda, cimet i smeđa su dostupne jednobojne, a dvobojne mačke i varijetet boje dima takođe su deo palete ove rase. Imaju vitko, tanko telo, nerazmerno dugačke i velike uši i velike oči.

Orijentalci mogu da budu kratkodlaki i dugodlaki, pri čemu se dugodlake orijentalne mačke smatraju retkim.

Energične, zahtevne i razmažene

Orijentalna mačka Foto: Pixabay

Mačke orijentalke su veoma aktivne i razigrane i traže nepodeljenu vlasnikovu pažnju, a uz to su veoma glasne: te osobine su nasledile od sijamske mačke.

Inteligentne su i mazne i kao takve su idealni kućni ljubimci. Odličan su izbor za porodice sa starijom decom, za domove u kojima ima još životinja, ali i za jednočlana domaćinstva.

Za razliku od mnogih drugih rasa, orijentalke vole da se upoznaju sa strancima, ali ostaju verne samo jednoj osobi.

Orijentalci zahtevaju mnogo pažnje i glasno će mjaukati sve dok ne dobiju ono što žele. Potrebna im je česta interakcija sa ljudima, uključujući dosta vremena za igru.

Mogu biti smetnja manje aktivnim mačkama koje imate u domu, pa je najbolje upariti ih sa drugim orijentalcima ili energičnim rasama.

Zdravlje i nega orijentalne mačke

Orijentalke su podložne različitim zdravstvenim problemima, uključujući i genetske. Sklone su bolestima koje se javljaju kod sijamske mačke: gastrointestinalnim oboljenjima, neurološkim problemima, genetskim očnim oboljenima i strabizmu, bolestima pluća, srčanim manama.

Neurološke tegobe obično nastaju zbog nedostatka vlasnikove pažnje ili pak zbog agresivnog pristupa mački.

Nega ove mačke zavisi od varijeteta. Ako je reč o kratkodlakoj orijentalki, nju treba četkati jednom nedeljno, dok dugodlakoj treba posvetiti vreme bar dva puta u toku sedmice.

Ušima orijentalne mačke koje su neobičnog oblika i poprilično su teške posvetite posebnu pažnju. U njima se nakuplja dosta nečistoća, pa je potrebno da ih čistite nekoliko puta nedeljno, pamučnom krpicom umočenom u blagi rastvor sirćeta.

Životni vek orijentalki je od 12 do 15 godina.

Ako vam se orijentalka dopala, upoznajte sve varijetete ove mace iz sledećeg videa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari