• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

12 rasa mačaka koje bez bojazni možete ostaviti u domu sa psom!

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ako želite da u kuću dovedete mačku, ali brinete o tome šta vaš pas misli o tome, budite bezbrižni, jer su ove mace apsolutno “iskreni” ljubitelji kucova i prema njima gaje prijateljska osećanja

 • 1
Rase mačaka koje su prijatelji sa psima

Foto: Pixabay

Među njima nema rivalstva, niti prirodne netrpeljivosti!

Gotovo je pravilo da se mačke i psi ne vole. Kad mačka ugleda psa, ona se nakostreši, izvije leđa u luk i zastrašujuće šišti, dok pas zbunjeno gleda u nju ili pak želi da je rastrgne!

Ipak, možete biti svedoci nečeg sasvim drugačijeg ako u dom dovedete mačku, pripadnicu rase koja se odlično slaže sa psima.

Ove mace se donekle i ponašaju kao psi: vole da budu u blizini svojih ljudi, željne su da se igraju igara poput donošenja predmeta ili loptica, a neke čak obožavaju da se kupaju!

Uspostavljanje dobrih odnosa između psa i mačke u domu je spor proces, koji je najbolje otpočeti istovremenim dovođenjem ljubimaca u dom.

U slučaju da ste vlasnik psa, a želite da dovedete i mačku, nabavite jednu od 12 maca sa naše liste rasa koje se dobro slažu sa psima.

1 Američka kratkodlaka mačka

Američka kratkodlaka mačka

Foto: Pixabay

Ona je jedna od dobroćudnih i privrženih rasa, poznata po “bratsko-sestrinskoj” ljubavi prema psima. Društvena je, samouverena i razigrana, a kad se u domu uspostave pravila i granice, ona se rado igra sa svim ukućanima, uključujući porodičnog psa. Ova maca će možda nadživeti vašeg psa, jer je njen životni vek 15 godina ili duže.

2 Japanski bobtejl

Japanski bobtejl

Foto: Shutterstock

Ako za družbenicu svom psu izaberete japanskog bobtejla, nećete pogrešiti! Ova maca smatra sebe članom porodice i želi da učestvuje u svim aktivnostima - bilo da se sklupča pored vas i vašeg psa na krevetu, bilo da vam pomaže dok radite ili dočekujete društvo na vratima.

Bobtejl voli da se igra sa psećim igračkama, a voli i da “štrpne” koji zalogaj iz njegove posude za hranu, pa čak i da se zabavlja sa vodom iz njegove činije. Sve u svemu, bobtejl je odličan pseći drugar!

3 Sibirska mačka

Sibirska mačka

Foto: Pixabay

Maca poreklom iz Rusije je veoma srdačna i samouverena u odnosu na druge mačke i pse u kući. Ona voli da bude glavna i vođa svima, a razlog tome može da bude i njena veličina, kao i izgled koji joj daje raskošno krzno. Sibirac je prijateljski raspoložen prema svim ukućanima, pa i psima.

4 Mejn kun

Mejn kun

Foto: Pixabay

Ako bacite loptu kojom se igra vaš pas, nemojte se začuditi ako je donese - mejn kun!

Ukoliko u domu imate psa i dovedete mačku ove rase, pripremite se za njihovo nadmetanje, jer će se sasvim sigurno takmičiti ko će prvi doći do lopte!

Mejn kun je velika i aktivna mačka, ali je opuštena i prijateljski raspoložena prema drugim dlakavim članovima porodice.

Pojedini vlasnici nalaze neverovatne sličnosti između mejn kuna i psa, jer ova mačka voli i kupanje i šetnju na povocu.

5 Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Foto. Pixabay

Opušteno držanje, miran temperament i građa ove mace unapred govore da će se ona dobro slagati sa vašim psom.

Telo britanke je teško i mišićavo i uvek će biti “u pozoru” za fizičke aktivnosti sa vašim psom.

Britanke ne traže “dlaku u jajetu”, kao mnoge mace: njima ništa ne smeta, pa tako ni pas u domu sa kojim moraju da dele prostor i vlasnikovu ljubav.

6 Sveta birmanska mačka

Sveta birmanska mačka

Foto: Pixabay

Ako ste zabrinuti zbog psa koji mnogo vremena samuje u domu, nabavite birmanku!

Iako izgleda poput princeze, sa otmenim i raskošnim krznom, birmanka nije “uobražena” i nedodirljiva i veoma voli pse. Oni će se igrati, juriti, donositi jedno drugome lopte i predmete i biti zaista dobri drugari.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bre

  14. mart 2023. | 21:52

  Ulična mačka. Imam ih 5 i sve se odlično slažu sa maltezerom, a svi žive u stanu.

  5
  0

  Podelite komentar