• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Roditelji, ovih 10 rasa mačaka će se najbolje slagati sa decom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako se porodice sa mališanima češće odlučuju da imaju psa kao kućnog ljubimca, ima familija koje smatraju da su mačke prave dadilje i veoma nežne prema klincima kojima će dozvoljavati čak i sitne nestašluke

  • 0
Koje rase mačaka se dobro slažu sa decom Foto: Shutterstock

Mačke su kućni ljubimci, poznati po opreznosti i povučenosti.

Pojedine rase, na prvi znak da im se približava dete, žure da se sakriju ispod kreveta, dok druge nisu plašljive i vole da se druže sa klincima.

Iako se porodice sa decom češće odlučuju za psa kućnog ljubimca, ima porodica koje više vole mačke.

Najvažnije je znati koje rase mačaka tolerišu dečije nestašluke i radoznalost i uživaju u interakciji sa mališanima.

Kada tražite mačku koja će biti dobar prijatelj sa decom, uzmite u obzir njihovu veličinu, ličnost, nivo energije i prijateljsko raspoloženje.

Male mačke su najbolje za stariju decu koja umeju nežno da ih nose i da se strpljivo igraju s njima.

Krupnije mačije rase su jače i bolji su izbor za mlađu decu.

Aktivne, razigrane rase mačaka mogu biti divni dečiji drugari koji će se igrati s njima bez problema i posvetiti im dosta pažnje.

Koje rase mačaka se dobro slažu sa decom Foto: Shutterstock

S druge strane, mirne i opuštene mačije rase takođe mogu dobro da se uklope u porodični život, jer je manje verovatno da će ih uplašiti glasna i aktivna deca.

Odrasli uvek treba da nadgledaju interakcije mačke i deteta.

Deci ne smete dozvoliti da vuku mačku za rep, da je jure ili na bilo koji drugi način izazivaju kod nje stres ili strah.

1. Abisinska mačka

Abisinska mačka Foto: Shutterstock

Kratkodlaki abisinac je mala, aktivna, atletska i druželjubiva mačka. Ona je razigrana i odlično će se slagati sa savesnom decom koja su naučena kako da pravilno komuniciraju sa mačkama.

Pošto je abisinac mali, biće odličan izbor za stariju decu. Abisinka je prijateljski raspoložena i zabavna i dobar je izbor za porodicu sa decom.

2. Američka kratkodlaka mačka

Američka kratkodlaka mačka - Strelac Foto: Shutterstock

Smatra se odličnim ljubimcem za porodice sa decom zbog nežnog temperamenta. Ona je mirna, ali i razigrana i nezavisna, i nije joj potrebna stalna pažnja članova porodice.

Ova maca će rado gledati kroz prozor ili se ponekad igrati samostalno.

3. Bengalska mačka

Bengalska mačka - Ovan Bengalska mačka - Ovan Foto: Shutterstock

Bengalac je izuzetno aktivan i energičan, i deca će se sjajno zabavljati sa njim u igri.

On je veoma društven i radoznao i dobro se snalazi u suživotu sa užurbanom porodicom.

Neke bengalke ne trpe grubo druženje sa decom koja ipak moraju naučiti kako da se bezbedno igraju sa njima i da se prema ovim mačkama odnose sa poštovanjem.

4. Birmanska mačka

Najdruželjubivije rase mačaka Birmanska mačka Foto: Shutterstock

Slatka i privržena, birmanska mačka je maca koja će se dobro uklopiti u skoro svako domaćinstvo i porodicu. Ona je poznata po strpljenju i toleranciji prema deci koja se igraju s njom nežno i sa poštovanjem.

5. Burmanska mačka

Tonkinška mačka Foto: Shutterstock

Burmanac je mišićava i energična mačka srednje veličine. voli da se igra i u odraslom dobu se ponaša kao mače.

Deca mogu da joj pruže mnogo vremena u igri i interakcijama što će ovu rasu zaista učiniti srećnom.

Nije stidljiva i uživa u urbanom, užurbanom domaćinstvu, gde stvara tesnu povezanost sa ljudima, zbog čega ne voli da dugo ostaje sama.

6. Devon reks

Devon reks Foto: Shutterstock

Devon reks je prilično mala mačka, ali je društena, druželjubiva i razigrana i voli stariju decu.

Ova opuštena i zabavna rasa je odličan izbor za razigrane mališane koji umeju da komuniciraju sa svojim mačijim prijateljem. Deca će uživati i u neobičnom izgledu devon reksa.

7. Mejn kun

Mejn kun - Lav Mejn kun - Lav Foto: Shutterstock

Ovo su džinovske, ali inteligentne, nežne i prijateljski raspoložene mačke. Mirne su i opuštene i odlični su prijatelji za igru za decu koja se prema njima ophode drugarski.

Mejn kun se lepo druži i sa ostalim kućnim ljubimcima, uključujući druge mačke i pse. Odlično uči trikove, pa se deca i na taj način mogu zabavljati s njom, uz korišćenje poslastica i drugih pozitivnih metoda treninga.

8. Manks

Mačije rase sa osobinama psa Manks mačka Foto: Pixabay

Ova mačka srednje veličine, kratke ili duge dlake, sjajan je izbor sveke porodice sa decom. Rasa je krupna, druželjubiva i aktivna i uživa u zabavnim igrama sa decom koja je poštuju. Manks se često poredi sa psom, zbog karaktera, a neki manksovi se lepo sami igraju sa omiljenim igračkama.

9. Persijska mačka

Persijska mačka Foto: Shutterstock

Persijanac je najpopularnija rasna mačka u mnogim zemljama. Srednje je veličine, sa okruglim, pljosnatim licem i bogatom, dugačkom dlakom.

Ova rasa je izuzetno nežna i mirna, što je čini odličnim prijateljima u igri sa decom koja su prema njoj nežna. Persijanci nisu zahtevni u pogledu igre i druženja, ali pružaju mešavinu nežne naklonosti i opuštene nezavisnosti.

10. Ragdol mačka

Ragdol - Rak Ragdol mačka - Rak Foto: Shutterstock

Deca će apsolutno obožavati mekanu i nežnu ragdol, rasu nazvanu po simpatičnom načinu "topljenja" u rukama koje je drže.

Nežna deca će u njoj pronaći pravog prijatelja. Ona je toliko tolerantna da će prisustvovati čajankama za lutke, dozvoliti da je guraju u kolica za bebe ili učestvuju u drugim igrama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari