• 0
 ≫ 

Zanimljivosti o sfinksu: Ovo su činjenice o nežnom, bezdlakom “mrgudu”

 ≫ 

Ona se doteruje iako je “ćelava”, koža joj je često šarena, voli dremku na suncu, ne može da živi bez maženja i druženja, jede kao mećava i skače bolje od akrobata

  • 0
Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Istaknute jagodice i široko postavljene oči sfinksa podsećaju na njegovu drevnu egipatsku imenjakinju.

Često bez ijedne dlake, umiljata mačka sfinks zaista je unikatan kućni ljubimac. Voli ljudsku pažnju i ističe se u agilnosti i trikovima uprkos krhkom izgledu.

Sfinks je odana, opuštena i odlično sarađuje sa drugim kućnim ljubimcima. Svi će se zaljubiti u njen smisao za humor i šarmantnu ličnost. Ne zaboravite da su ove mace, čiji je životni vek od osam do 14 godina, hiperaktivne i superinteligentne. Ne dozvolite da se osete zapostavljenima!

Prijatelj bez - dlake!

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinks je veoma druželjubiva rasa. Njena umiljata priroda može se objasniti potrebom da stalno bude uz vlasnika kako bi uživala u toploti.

Svi sfinksovi deluju “ćelavo”, ali su ipak dlakave: koža im je prekrivena finim dlačicama koje se ne vide uvek golim okom.

Šarena koža

Svaki sfinks poseban je po boji kože koja se razlikuje od jedinke do jedinke, a boje oponašaju oznake koje se viđaju na mačkama sa krznom. Sfinksovi postoje u crnoj, beloj, crvenoj, smeđoj i raznim višebojnim šarama kao što su kaliko i kornjačevina.

Energične i radoznale

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinksovi su razmetljiva rasa puna energije: vole da izvode akrobatske trikove i da se penju na visoka mesta. To su radoznale i nestašne mačke koje beskrajno vole svoje vlasnike, neprestano zahtevajući njihovu nepodeljenu pažnju.

Opasno sunčanje

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sve mačke vole da dremaju na suncu, pa i sfinks koji ipak ne treba da se “čvari” koliko želi. Ako izlazite iz doma, a ne želite da mu uskratite sunčanje, sklonite zavesu kako bi bezbedno uživao na suncu.

Redovna nega

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Uprkos bezdlakom telu, doterivanje je ipak svakodnevna rutina ovih mačaka. Svakodnevno ih brišite sunđerom da biste sprečili pojavu problema na koži i ujedno izbegli masne fleke na pokućstvu. Ako su izložene suncu, namažite im kožu preparatom sa zaštitnim faktorom.

Druželjubive i željne pažnje

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinksovi su veoma društveni i žude za pažnjom. Ako ćete često odsustvovati iz doma, postarajte se da imaju prijatelja. Dobro se slažu sa većinom kućnih ljubimaca, uključujući pse. Razmislite o nabavci još jedne mace iste rase.

Maženje kao omiljeni sport

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Milovanje i držanje sfinksa u naručju je nenadmašno iskustvo povezivanja u kome ćete oboje uživati. Ako imate sfinksa, verovatno će vas umilostiviti da da spava u vašem krevetu. Gledajte na to kao na besplatno grejanje!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari