• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Devon reks: Rasa mačke novijeg porekla koja se za vlasnika i porodicu vezuje jače od lepka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako njen izgled pomalo “kvare” velike uši i ogromne oči, ova maca talasastog mekanog krzna je izuzetno inteligentna, hrabra i aktivna, a njenu razigranost i radoznalost mnogi vlasnici ne mogu da isprate

  • 0
Devon reks Foto: Shutterstock

Nijedna mačka verovatno neće osvojiti vaše srce tako brzo i postojano kao devon reks.

Ona je zasita divna i privržena, iako joj izgled pomalo “kvare” velike uši i ogromne oči, piše Excitedcats.

Jedna stvar je očigledna: ovo je inteligentna i veoma radoznala mačka od koje nećete ništa moći da sakrijete.

Rasa devon reks je odličan primer selektivnog uzgoja. Ona je relativno nova u svetu mačaka, a počeli su da je odgajaju Englezi 1959.

Život je započela kao mačka lutalica, baš kao i još nekoliko drugih rasa.

Ona je lutala rudarskim područjem okruga Devon. Priča o rasi se prati do gospođice Beril Koks iz Devona koja se sažalila na jednog lutajućeg mužjaka devon reksa koga je udomila i dala mu ime Kirli. Sve mačke ove rase danas mogu pratiti svoju istoriju do ovog srećnog mačka.

Udruženje ljubitelja mačaka (CFA) je prepoznalo ovu rasu tek 1972, a pre toga je ova maca bila u društvu sa “rođakom” korniš reks.

Izgled i temperament devon reksa

Ne dozvolite da vas zavara majušna pojava devon reksa. Ova maca je veoma mišićava što je dobro zbog njene aktivnosti.

Visok nivo energije i inteligencija će biti pomalo otežavajuće za njenu obuku, posebno ako ste neiskusan vlasnik. Ova mačka ima temperament mačeta čak i u zrelom dobu.

Radoznala je i zabavna, razigrana i aktivna, pa je nemojte uzimati za ljubimca ako niste spremni da joj pružite dovoljno zabave.

Ova maca je prijateljski raspoložena i prema nepoznatima: nove ljude smatra prijateljima koje još nije upoznala. Sa porodicom sa kojom živi ona je povezana kao da su spojeni lepkom i neće vas ostaviti same ni u jednom trenutku. Konstantno traži vašu pažnju, ali će isto tako vrlo brzo naučiti kako da otvara vaše ormane i police. Ona je atletska i okretna mačka koja se lako penje na vrh police za knjige ili na zavesu. Pripremite joj stubove za penjanje da vam ne bi uništavala nameštaj.

Voli druženje sa decom, ali njihovu igru treba nadgledati. Dobro se slaže sa psima u domu, ali joj je rana socijalizacija neophodna. Idealno bi bilo da štene i mače odrastaju zajedno. Pripazite na susrete devon reksa sa malim kućnim ljubimcima!

Odana je vlasnicima gotovo do opsesije! Sklona je anksioznosti odvajanja ako dugo ostaje sama. S vremenom ćete doživeti da će stajati pred vašim vratima i nestrpljivo vas dozivati.

Dopunjavajte joj kolekciju igračaka novim, jer joj stare brzo dosade. Možete je naučiti trikovima, uz poslastice kao nagradu. Ona može da nauči da prepozna zvuk vašeg automobila!

Nega dlake i zdravlje

Kratka dlaka devon reksa je jedna od njenih tipičnih osobina. Nije bezbedno ostavljati je dugo na suncu: nedostatak guste dlake znači da je podložna opekotinama od sunca.

Njeno kratko krzno ima zaštitnu dlaku, ali se uglavnom sastoji od poddlake. “Marcelov talas” je tipična osobina dlake ove rase čije krzno deluje “namreškano” poput mora, pogotovo na leđima. Njene obrve i brkovi se uvijaju, a boja dlake i šare dolaze u svim kombinacijama. Dlaka je meka i nežna i traži češću negu.

Doterivanje u pogledu sređivanja kandži, provere čistoće ušiju i kupanje treba da postanu rutina.

Ovo je relativno zdrava rasa, ali odgajivači treba da obrate pažnju na moguće genetske bolesti i da u skladu s tim obavljaju pravovremene preglede.

Devon reks ima tendenciju debljanja, pa povedite računa o tome koliko dobija na težini.

Trebalo bi da ima dobro definisan struk kada je gledate odozgo. Hranite je dva puta dnevno, čak i kad odraste, i budite sigurni da će svoju energiju sagoreti aktivnostima do sredine dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari