• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jubilarni Mrnjau Fest 2023. iz ugla Svetlane Lalović, internacionalne felinološke sutkinje i druge dame WCF

Vreme čitanja: oko 4 min.

U čast 10-godišnjice Mrnjau Festa održano je i specijalno kup takmičenje Master Ring, a prvo mesto i titulu WCF Jubilee Master osvojilo je raskošno regdol mače Diamond Dolls Skyler iz Mađarske

  • 0
Deseti Mrnjau Fest 2023. Mrnjau Fest 2023 Foto: Ivana Stevanović

Jubilarni, deseti beogradski Mrnjau Fest 2023. održan je 11. i 12. novembra u otmenoj Kristalnoj dvorani Hotela Jugoslavija, u čast Njenog Visočanstva mačke.

Ljubitelji i vlasnici ovih lepih dlakavih dama, vladarki naših srca i domova, imali su priliku da ponovo uživaju u uvežbanom horu njihovog milozvučnog predenja.

Po crvenom tepihu, na tradicionalnoj izložbi Mrnjau Fest, defilovalo je 175 izuzetnih maca: prvog dana na ocenjivanju i nadmetanju za titule najlepših učestvovalo je 167, a u nedelju, drugog dana 166 maca koje su stigle iz Srbije, BIH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Litvanije, Italije, Grčke, Španije, Turske i Velike Britanije. Mnogi izlagači nisu se ustručavali dalekog puta u želji da se nadmeću na Mrnjau Festu. Glas o dobroj organizaciji ovog jedinstvenog mačijeg događaja, kao i dobra energija i tradicionalno gostoprimstvo, odavno se preneo van granica naše zemlje.

I ovoga puta brojnošću su prednjačile britanske kratkodlake mace, bengalske mačke i mejn kunovi, ali su posetioci imali priliku da vide i elegantne abisinske mačke, britanske dugodlake, škotske hajlender, persijske, egzotične kratkodlake, birmanske svete mačke, sibirske i norveške šumske, ruske plave i retke ruske bele, starosijamsku tai rasu, kratkonoge mančkine i minuet mace, neobične korniš reks mace talasastog krzna, ragdole, kanadske sfinks i donske sfinks mace bez krzna, čak i neobičnu transilvanijsku mačku.

Glavni program svakog Mrnjau Festa je zvanično takmičenje mačaka po WCF pravilima. Svakog takmičarskog dana međunarodni tim felinoloških sudija iz Francuske, Italije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske i Srbije birao je najlepše od najlepšiih maca i pozivao ih u finalne Best in Show revije. Mace su podeljene u različite takmičarske kategorije, shodno dužini krzna i uzrastu i na kraju svakoga dana su proglašene i najlepše od najlepših - Best of Best.

Prvog takmičarskog dana, u subotu, titulama Best of Best ovenčali su se:

Galahad vom Landstein, britanski kratkodlaki mačak iz Bugarske u klasi odraslih i Ugur Sands Goddess, prelepi abisinac iz Litvanije, u klasi sterilisanih maca. U klasi juniora i mačića najbolji su bila dva regdola: Bambam de Olloqui-Neko iz Španije i Diamond Dolls Skyler iz Mađarske.

Ultimativnim pobednikom dana, Best General, jednoglasno je proglašen elegantni abisinski mačak Ugur Sands Goddess iz Litvanije, čija je duboko rumena boja krzna plenila uzdahe i sudija i posetilaca.

U nedelju, drugog takmičarskog dana, srca sudija osvojile su sledeće mace:

Lynx Of Isengard Andromeda, krupna sibirska ženka iz Italije u klasi odraslih, zatim Back to Black, korniš reks mačak valovitog crnog krzna iz Mađarske, u klasi sterilisanih maca. U klasi juniora pobedilo je persijsko mače iz Velike Britanije, Mistoffelees Angel Pumpkin, a najbolje mače bila je ruska plava ženkica Nataly vom Wolfsee iz Srbije.

U nedelju za Best General sudije su izglasale graciozno rusko plavo mače, upečatljivog srebrno-sivog blistavog krzna i smaragdnih očiju, Nataly vom Wolfsee iz srpske odgajivačnice Bastet Beauty WCF.

Mrnjau Fest uvek daje priliku i posetiocima da izraze svoje mišljenje i glasaju za svog mačjeg favorita, te je najviše glasova osvojila srebrno osenčena mlada mačkica Angela iz domaće odgajivačnice Andonini WCF koja je plenila svojim krupnim, zelenim očima.

Na WCF izložbama postoje i posebna takmičenja, takozvani WCF Ringovi. To su prestižna kup takmičenja, gde se mace pobednice kvalifikuju za naredni, viši krug takmičenja na narednim izložbama. Svakog takmičarskog dana različite sudije vode po jedan ring i tom prilikom javno ocenjuju i biraju pobednika. Ponosni smo na činjenicu da su se u sva finala plasirale mačke iz domaćih odgajivačnica, a u ringu za mačiće i juniore, prvo i drugo mesto su osvojile upravo mace iz domaćih odgajivačnica – ruska plava Nataly vom Wolfsee i bengalka Raja Empire F'Doris.

U nedelju, u čast 10-godišnjice Mrnjau Festa, održano je i specijalno kup takmičenje pod nazivom Jubilee Master Ring. U ringu je učestvovalo 67 maca svih uzrasta i rasa. U ovom svečanom kup takmičenju ocenjivane su ne samo lepota i dobre odlike mačaka shodno standardu rase, već i njihov temperament. Svetlana Lalović, felinološki sudija iz Srbije, imala je izuzetno zahtevan zadatak da odabere pobednika. U finale je izdvojila 10 maca, od kojih je svaka izgledom i stavom mogla da bude pobednik, te su na konačnu odluku uticali mali detalji.

Drugo mesto je osvojio abisinac Ugur Sands Goddess iz Litvanije, a prvo mesto i titulu WCF Jubilee Master je osvojilo raskošno regdol mače Diamond Dolls Skyler iz Mađarske, krzna blistavog i mekog kao oblak.

Ovo izdanje Mrnjau Festa obilovalo je tematskim revijama i prezentacijama zabavno-edukativnog karaktera. Javno su predstavljene i opisivane brojne rase mačaka. Govorilo se o njihovim karakteristikama, šta je to što ih čini posebnim, kao i o istorijskom razvoju pojedinih rasa.

Neizostavan programa svakog Mrnjau Festa je i udomljavanje maca koje nisu imale sreću da se rode pod okriljem toplog doma ili možda još gore - koje su iz doma izbačene. Sve prisutne mace koje su tražile novi topli dom prošle su veterinarski pregled, lepo su vaspitane, mile i socijalizovane. Ovaj vikend bio je srećan za 10 maca, koje su nežnošću očarale posetioce i šarmirale buduće vlasnike.

U oviru ovog programa bio je organizovan i humanitarni bazar, a sav prihod je uplaćen Fondu za lečenje maca obolelih od FIP.

(Svetlana Lalović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tradicionalni deseti Mrnjau Fest u Beogradu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari