• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mančkin, kontroverzna mačija rasa: Kratkonoga Engleskinja voli da sedi kao zec!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prosečnog životnog veka, ova niska maca, koja je dobila ime po patuljcima iz filma “Čarobnjak iz Oza”, veoma je ljupka i zabavna. Oprez: dopušteno je ukrštanje samo sa domaćom mačkom, nikako sa pripadnicima rase!

  • 1
Mančkin

Foto: Shutterstock

Mančkin je relativno nova rasa mačke koja nije priznata u svim felinološkim asocijacijama.

Ima veoma kratke noge i niskog je rasta. Izuzetno je privržena porodici, a mančkin maca po imenu Liliput, čija visina nije dostizala ni 15 cm, ubeležena je 2015. u Ginisovu knjigu rekorda kao najniža mačka na svetu.

Mančkin rasa je dobila ime po malim ljudima iz filma „Čarobnjak iz Oza“.

Poreklo

Mančkin je nastala 40-ih godina prošlog veka u Velkoj Britaniji. Tri decenije kasnije, američka odgajivačica mačaka Sandra Hočendel pronašla je u Luizijani kratkonogu mačku koju je nazvala Blekberi. Polovina njenog prvog legla, ali i naredni potomci, bili su kratkonogi i od njih je nastao današnji mančkin, jedan od omiljenih kućnih ljubimaca u SAD.

"Krivac” za kratke noge mančkina je genetska mutacija koja je dominantna i kod jazavičara. TICA (The International Cat Association) je 2003. godine zvanično priznala ovu rasu, a ostala felinološka udruženja u svetu su uzdržana. I dalje je otvorena debata o tome da li je priznavanje mančkina etično zbog njegove abnormalne mutacije. Smatra se da ne bi trebalo promovisati genetsku mutaciju koja bi mogla imati loše zdravstvene posledice po mačku. Bez obzira na to, mančkin je generalno zdrava i popularna rasa.

Gen koji je odgovoran za kratke noge mančkina nije vezan za pol i izražen je bez obzira na to da li je nasleđen od jednog ili oba roditelja. Nažalost, stopa smrtnosti je velika ako mančkin nasledi gene oba roditelja, pa se dešava da embrioni rano uginu. Zbog toga se mančkin ukršta samo sa domaćom mačkom.

Uprkos kontroverznom statusu rase, vlasnici obožavaju mančkine zbog šaljivih ludorija, jurnjave za igračkama i uspravnog sedenja, zbog koga podsećaju na zečeve. Mančkin se ponekad upoređuje sa tvorom, po načinu na koji trči.

Izgled i temperament

Mančkin

Foto: Shutterstock

Težina mančkina je oko 4 kg, a dužina 45 centimetara. Postoji kratkodlaki i dugodlaki varijetet, kao i onaj sa dlakom srednje dužine. Dlaka je usvim bojama, a oznake jednobojne, tabi, kaliko, kornjačevina i dvobojne. Oči mančkina su plave, braon, bakar, zelene i žute.

Mančkin ima mišićavo i izduženo telo sa izrazito kratkim nogama, gde su prednje kraće od zadnjih. I dužina nogu kod mančkina može varirati.

Radoznala, energična i veoma aktivna, mančkin je privržena porodici i uživa u maženju, češkanju i igranju. Činjenicu da nije sposobna da se penje na veće visine i da skače visoko, ona kompenzuje čestim propinjanjem na zadnje noge. Odlično se slaže sa drugim mačkama i decom. Takođe, uživa u igranju sa svetlucavim sitnicama, koje voli da sakriva od ljudske porodice.

Zdravlje i nega

Mančkin

Foto: Shutterstock

Mančkin nije previše zahtevna u pogledu nege. Njena dlaka se lako raščešljava, a krzno nije preterano zahtevno za održavanje. Njeno zdravlje generalno je dobro, ali se ponekad javljaju problemi sa kičmom kao kod jazavičara i korgija. Retko, mančkin pati od lordoze, stanja u kome je donji deo kičme preterano zakrivljen.

Studije ne beleže nikakva stanja koja proističu iz njihovog rasta ili kratkih nogu. Možete očekivati normalan životni vek ako macu vodite na redovnu imunizaciju i veterinarske kontrole.

Ovoj maci treba pomoći u održavanju higijene, jer kratke noge otežavaju da jezikom dopre do određenih delova tela. Češljajte je jedanput nedeljno, a dugodlake i po nekoliko puta sedmično.

Životni vek rase je 15 godina.

Vežba i ishrana

Mančkin nema problem da trči unaokolo na kratkim nogama, ali ne može da skače tako visoko kao njegove dugonoge rođake. Uživa u interaktivnim igračkama i igri sa svojim vlasnicima. Dobro se slaže sa decom, drugim mačkama i psima. Povedite računa da ne izađe iz kuće kako ne bi bila izložena bolestima, tuči ili nesrećama.

Mančkin treba da jede isto kao i mačke drugih rasa, jer težina ne utiče značajno na njene kratke noge. Ipak, smatra se da joj više prija vlažna hrana. Razgovarajte o potrebama svog mančkina sa veterinarom, posebno ako boluje od nekih bolesti (dijabetes, gojaznost) ili je već stara. Sveža i čista voda treba da joj bude dostupna u svakom trenutku.

Evo malo "kadrova" u kojima je glavna rola poverena upravo mančkin macama!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari