• 1
 ≫ 

Kanadski sfinks: Znate li da ova “ćelava” maca ipak ima dlaku?

 ≫ 

Inteligentna i radoznala, nežna ali neumorna u igri, sa pogledom koji “skrozira”: izgleda kao biće sa druge planete, a njena narav je kombinacija deteta, psa i majmuna

  • 1
Kanadski sfinks

Foto: Shutterstock

Mačke koje pripadaju ovoj malobrojnoj i relativno novoj rasi imaju naboranu kožu, meku poput somota.

Uzgoj današnjeg sfinksa počelo je 1966. godine u Kanadi, gde je jedna domaća mačka okotila mačiće bez dlake. Odsustvo krzna predstavljalo je rezultat prirodne genetske mutacije, a daljim ukrštanjem i selekcijom izdvojena je jedinstvena, nova rasa mačke nazvana kanadski sfinks.

Izgled i boja

Sfinks je mačka srednje veličine i nežne građe, ali joj je telo čvrsto i mišićavo. Glava je blago klinastog oblika, vrat elegantan i dug, uši velike i široke, zaobljenih vrhova, njuškica kratka, a oči široko postavljene, velike, bademastog oblika. Zadnje noge su duže od prednjih, rep tanak i dugačak. Koža je meka poput pliša, prekrivena baršunasto mekom dlakom, tako da ova maca i nije baš “ćelava”. Dlaka se pojavljuje na njušci, ušima, repu i nogama. Sfinks nema brkove, ali ima nabore na glavi, vratu i ramenima.

Sfinks maca pojavljuje se u crnoj, sivoj, beloj, boji kornjačevine.., a i oči mogu imati najrazličitiju obojenost, pa čak i heterohromiju.

Temperament

Ona je inteligentna i tiha, vezana za vlasnika, radoznala i razigrana. Vlasnici kažu da je njen karakter kombinacija psa, majmuna i deteta, jer izvodi vratolomije kao majmunče, umiljata je kao dete i verna poput psa. Nije agresivna i ne voli da bude sama. Traži mnogo pažnje i boravi isključivo u domu. Ovo je zdrava rasa, ali se nemojte uplašiti kad osetite vrelinu njenog tela, jer ima prirodno povišenu telesnu temperaturu.

Nega i ishrana

Sfinksu je potrebna svakodnevna nega. Brišite njenu kožu vlažnom maramicom i kupajte je bebi kupkom. Važno je održavati higijenu njenih ušiju i skraćivati joj kandže. Metabolizam joj je ubrzan, zbog čega je treba hraniti češće. Nije izbirljiva u pogledu ishrane, ali joj obroci i sveža voda moraju biti uvek dostupni. Poželjno je da ima i mesni obrok jedanput dnevno.

Kanadski sfinks

Foto: Shutterstock

Da li je sfinksovima hladno?

Ove mace se uvek “snađu” kad požele da se zagreju: pronađu topao kutak, zavuku se ispod ćebeta ili se ugnezde u vlasnikovom krilu. Osim toga, mnogi vlasnici nabavljaju im pletenu garderobu. Temperatura koja im najvise odgovara je između 20 i 25 stepeni Celzijusa.

Ako želite da nabavite sfinks macu, svog budućeg ljubimca potražite kod odgovornog i stručnog odgajivača. Maca mora imati sertifikovani rodovnik i potvrdu da je zdrava i uredno vakcinisana. Sfinks mace je moguće nabaviti i u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    24. oktobar 2022. | 15:50

    Sfinks macke imaju kratko mekano krzno kao plis kad pipnes.