• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Menuet, kućna ljubimica koja je pozajmila nadimak Napoleona Bonaparte

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukrštanjem persijske mace i majušne mančkin stvorena je lepa mačka sa “bejbi fejsom” koja se zove baš kao i elegantni francuski ples

  • 0
Menuet mačka Foto: Shutterstock

Jedna od manje poznatih rasa mačaka je i prelepa menuet.

Ona nije dobila ime po elegantnoj francuskoj igri koja je bila popularna u evropskim plesnim dvoranama u 18. veku.

Umesto toga, nadimak je stigao od jednog od najpoznatijih careva na svetu, Napoleona “menuet“ Bonaparte!

Poreklo imena i stvaranje rase menuet

Zašto baš "menuet"?

I prgavi francuski vladar i mačka o kojoj j reč su poznati po tome što su izrazito niski.

Menuet je prvobitno bila poznata kao Napoleonova mačka. Međutim, Međunarodno udruženje mačaka (TICA) odlučilo je da je 2015. "prekrsti" u menuet, dok je Federacija odgajivača mačaka (CFF) i dalje zove Napoleonovom mačkom.

Rasa je nastala u SAD zahvaljujući odgajivaču po imenu Džo Smit (Blueline Cattery). Smit je bio fasciniran rasom mančkin i njenom genetikom, pa je 1996. ukrstio mančkina sa novom persijskom macom.

Smit je želeo da stvori rasu mačke sa univerzalnom privlačnošću, u čemu je i uspeo. Već 2001. je registrovao menuet kod TICA kao eksperimentalnu rasu.

Do 2002. godine, menuet je dobila status za registraciju, a sada se takmiči za status šampiona.

Izgled mačke menuet

Menuet mačka Foto: Shutterstock

Menuet je kratkonoga mačka teška od 2, 2 do 4 kg, a njena visina je oko 20 centimetara.

Viđa se u svim mogućim bojama i sa svim poznatim oznakama, iako one nisu tradicionalne za persijsku mačku. Može biti čak i pointed ili osenčenog uzorka, boje čokolade, lila, mink ili čak dvobojna. Viđa se i sasvim bela menuet, sa zelenim očima. Može biti dugodlaka ili sa kratkom dlakom, koja je uvek mekana. Kratkodlake mačke imaju gusto i plišano krzno s poddlakom, a dugodlake imaju ravnu, mekanu dlaku i gustu poddlaku.

Srednje je veličine, sa niskim telom poput jazavičara. Kraljevskog držanja, savršeno okrugle glave, njuškice i obraza, ona ima pravi "bejbi fejs". Njenu "kružnu" estetiku oblikuju kratke, zaobljene uši.

Nije pravilo da menuet ima kratke noge. Iako je uzgoj rase usmeren na negovanje dominantnog gena koji daje kratke noge, sve kratkonoge mačke nose recesivni gen za duge noge.

Da bi menuet imala kratke ekstremitete, barem jedan roditelj mora biti kratkonog. Tako standardni menuet ima kratke noge, a nestandardni menuet je njen dugonogi brat blizanac.

Bez obzira na dužinu nogu, oba varijeteta imaju isti, prelep izgled i divan temperament.

Temperament i zdravlje mačke menuet

Privržena, dobroćudna, draga i brižna, menuet živi da bi volela i ljubavlju obasipala vlasnika i porodicu.

Iako deluje prefinjeno i mirno, ona je veoma radoznala.

Ima energičan duh i retko propušta priliku da se penje ili skače. Ipak, pravu umešnost i snagu iskazuje trčanjem. Iako su joj noge kratke, ona ume da krivuda vrtoglavom brzinom po kući.

Idealna je kao porodična mačka, obožava maženje, decu, druženje... ali je privržena i vlasniku koji je sam. Sve dok dobija ljubav i naklonost, vlasnik je superzvezda u njenim očima!

Iako obožava porodicu sa kojom živi, menuet ne traži preveliku posvećenost. Ume sama da se zabavlja, ali će vas ispoštovati praćenjem i maženjem kad se vratite s posla. Voli društvo drugih kućnih ljubimaca.

Bezrezervno je odana omiljenoj osobi u porodici, do kraja života.

Menuet je mnogo zdravija od svojih roditelja: ne postoje poznate bolesti specifične za ovu rasu.

Sa ovom mačkom ćete provesti od devet do 15 godina, koliki je njen životni vek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari