• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deseti Mrnjau Fest u Beogradu: Dominacija Ugura, "zlatnog peščanog boga" iz Litvanije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jubilarna mačija manifestacija, koja se od osnivanja održava u našoj prestonici, ugostila je 175 maca koje su se pod svetlošću kristalnih lustera u Hotelu Jugoslavija družile i takmičile za titule najlepših

  • 0
Mrnjau fest Foto: Marko Jovanović

Novembar u Beogradu ne protiče samo u znaku kiše, opalog lišća i divnih boja jeseni.

Jer, dominantnu ulogu onih koji u ovom godišnjem dobu greju i tope naša srca imaju divne mačke.

Jesenji Mrnjau Fest 2023, tradicionalni festival mačaka, održan je tradicionalno u Beogradu deseti jubilarni put.

U vikendu za nama, 11. i 12. novembra, u blistavoj i prostranoj Kristalnoj dvorani Hotela Jugoslavija, u organizaciji Felinološkog društva Le PETit, okupilo se 175 očaravajućih maca iz čuvenih odgajivačnica iz Srbije i cele Evrope.

Ovogodišnju izložbu mačaka, koje su se u brojnim kategorijama takmičile za titule najlepših, uveličalo je više od 100 krznenih lepotica iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske...

Na već tradicionalnoj mačijoj manifestaciji učestvovalo je zastupljeno mnogo različitih rasa: britanska kratkodlaka, bengalska mačka, mejn kun, persijska, sibirska i norveška šumska mačka, ruska plava ali i ruska bela mačka, orijentalne kratkodlake, tai, ragdol, škotske fold i golokoža sfinks maca.

Glavni program Mrnjau Festa bilo je zvanično takmičenje mačaka po WCF pravilima. U prvom delu takmičenja mace su bile pojedinačno ocenjivane na sudijskim stolovima. U drugom delu svakog takmičarskog dana mace su se međusobno nadmetale u atraktivnim kup takmičenjima, takozvanim WCF ringovima kojima je publika bila oduševljena, kao i uvek, jer se izvode javno na velikoj pozornici. Na kraju svakog takmičarskog dana najbolje mace su defilovale binom u velikom finalu – Best in Show reviji i proglašene su Best General, najbolje mace iz svih kategorija.

Mrnjau fest Foto: Marko Jovanović

U subotu, 11. novembra, Best General bio je Ugur Sands Goddes, abisinski macan iz Litvanije.

U nedelju, 12. novembra, titulu Best General ponela je ruska plava mačka (kitten) Nataly vom Wolfsee, iz srpske odgajivačnice Bastet Beauty

Veliko finale u nedelju  i Best Supreme titulu poneo je već spomenuti gost abisinac iz Litvanije, a nagradu publike osvojila je Andonini Angela, maca iz domaće odgajivačnice.

Naratorka i ujedno jedna od internacionalnih sutkinja na 10. Mrnjau Festu Svetlana Ceca Lalović bila je zadužena za ocenjivanje mačaka, ali i za animaciju brojne publike koja je želela da čuje mnoge zanimljivosti o mačijim rasama koje su se smenjivale na bini.

Hvala Ceci koja je pripovedala o bićima iz daleke prošlosti koje i danas volimo!

Lalović je opisivala rase i hvalila mace koje je nežno držala u rukama, sa posvećenošću izuzetne felinološke stručnjakinje što je pokazala odgajivačima, publici, ali i kolegama sudijama u sastavu: Antonelo Bardela (Italija), Fabris Kalme (Francuska), Alina Ingor (Bugarska), Eleonora Ruđero (Italija), Trpimir-Frane Sulić (Hrvatska) i Šarlota Viraghalmy (Mađarska).

Na Mrnjau Festu je, kao i svake godine, bilo organizovano udomljavanje zdravih i lepih mačaka. Posetioci su mogli da izaberu macu koju su odnegovali Le PETit Mrnjau staratelji, ekipa odgovornih i predanih volontera koji nesebično brinu o napuštenim macama, ulažući ljubav, strpljenje i značajna materijalna sredstva kako bi mačke u nove domove otišle zdrave i negovane.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tradicionalni deseti Mrnjau Fest u Beogradu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari