• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sibirska mačka, snalažljiva i nezavisna ljubimica sa temperamentom dame ali i buntovnice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedna od najčupavijih i najmaznijih maca bogate "grive" smatra se hipoalergenskom i veoma je pedantna: ipak, nikad ne ostavljajte samu, jer će vaš dom i pokućstvo pretvoriti u horor film!

  • 0
Sibirska mačka Foto: Pixabay

Sibirska mačka, lepotica iz snežnih šuma Rusije, smatra se nezavisnom i veoma snalažljivom kućnom ljubimicom.

To je poludugodlaka mačka srednje veličine koja izgledom oduzima dah i jedna je od omiljenih rasa. Veoma je druželjubiva, prijateljski raspoložena i energična, uživa u društvu drugih mačaka, pa čak i pasa i lepo se slaže sa decom koja prema njoj postupaju nežno i s poštovanjem.

Težina ove mace je 6,5 do čak 10 kilograma, a dužina 40 do 65 centimetara. Može da živi od 10 do 18 godina.

Istorija sibirske mačke

Veruje se da je sibirska mačka, poreklom iz Rusije, stara više hiljada godina.

Postoji više teorija o njenom nastanku, od ukrštanja angorske mačke sa domaćom mačkom kratke dlake do spajanja norveške šumske mačke sa običnom, domestikovanom macom. U Rusiji je ova mačka tokom dugog perioda čuvana kao ljubimac na imanjima, gde je lovila glodare.

Prvi put, krajem 19. veka u Engleskoj je sibirska mačka prikazana na izložbi, ali nije bila primećena. Opisana je u knjizi “Naše mačke i sve o njima“ Harisona Vira, koja je prvobitno objavljena 1889. SAD su prvi put videle sibirsku mačku posle 90-ih godina prošlog veka i to je bila ljubav na prvi pogled.

Rasu je 1996. godine prihvatila TICA, FIFe 1997, a 2002. godine priznala ju je i WCF (World Cat Federation). Godine 2006. godine priznata je od CFA (Cat Fanciers Association).

Izgled sibirske mačke

Postoji velika sličnost između mejn kuna, sibirske mačke i norveške šumske mačke, pa ih mnogi ljubitelji maca ne razlikuju. Sve tri rase imaju dugu, gustu i “masnu” dlaku koja ih štiti od niskih temperatura.

Glava joj je široka, a oko vrata ima grivu koja se smatra izuzetnim ukrasom. Obrazi su im puni, a uši imaju neobične vrhove postavljene ka spolja, što joj daje izgled stalnog opreza.

Rep joj je obrastao gustom, debelom dlakom, pa je čitav zadnji deo mačkinog tela čupav.

Sibirska maca ima modifikovanu klinastu glavu sa zaobljenim konturama, umereno kratku njušku sa blagom zakrivljenošću i srednje do velike, skoro okrugle oči u nijansama zelene, zlatne, zeleno-zlatne ili bakarne (bele mačke mogu imati plave oči ili oči u dve različite boje).

Njena luksuzna, gusta, puna dlaka može biti gruba ili meka, u bilo kojoj boji ili uzorku, sa belim oznakama ili bez njih. Ona ima troslojno krzno: kraću, gustu poddlaku (dlaka najbliža koži); sloj duže „dlake“ u sredini i još duži sloj spoljašnje dlake.

Godišnja doba utiču na njeno troslojno krzno. Poddlaka ima mekani deo koji je greje, a gornji deo se odlikuje oštrinom, pa odbija sneg ili kišu koji sa mačke jednostavno skliznu.

Kad je toplo, sibirska mačka će skinuti tešku dlaku i “ostati” u tanjoj letnjoj “varijanti”. Tvrdi se da su sibirke u Rusiji najčešće crnog ili crvenog krzna, pa je njihov izgled malo drugačiji od ostalih sibirki van ovog područja.

Temperament “sibirke”

Ova maca je inteligentna i izuzetno zabavna. Ona sporo sazreva, pa joj je potrebno čak pet godina da prevaziđe “ludorije” mačeta. Voli da se penje, istražuje i igra. Da bi bila dovoljno mentalno stimulisana i fizički angažovana, izložite je zabavnim igračkama i igrajte mnogo igrica.

Može da nauči da se odaziva na ime, penje se na visoke površine i veoma je spretna. Nemojte je ostavljati samu u domu, bez ičijeg nadzora, jer je sklona da lomi predmete. Odana je vlasniku, voli maženje, ali ne traži previše pažnje. Ume sama da se zabavlja i voli neke “pseće” igre.

Nega, zdravlje i ishrana

Čak i sa gustom, dugačkom dlakom, ova maca se smatra hipoalergenom rasom.

Većina ljudi alergičnih na mačke je osetljiva na protein iz njene pljuvačke, poznat kao Fel D1. Ovaj protein se nalazi u ćelijama mačije kože i osušenim ostacima sline i urina koji oblažu mačije krzno.

Sibirske mačke, zahvaljujući maloj koncentraciji ovog proteina u pljuvački, gotovo ne izazivaju alergijske reakcije.

One vole vodu i neretko same dođu na kupanje. Vlasnici su viđali ove mace kako same peru šape!

Redovno im skraćujte kandže i kontrolišite čistoću ušiju. Povremene kupke će ukloniti mrtvu dlaku i perut.

Sibirska mačka Foto: Pixabay

Hipertrofična kardiomiopatija, oblik srčane bolesti koja uzrokuje zadebljanje srčanog mišića, češća je kod određenih rasa mačaka, uključujući sibirsku. Kod nekih mačaka sa ovom bolešću identifikovane su mutacije nekoliko gena koji utiču na zdravlje srca.

Odgovorni uzgajivači proveravaju svoje mačke na ovu bolest kako bi izbegli razmnožavanje obolelih maca i prenošenje na buduće generacije.

Posavetujte se sa veterinarom o izboru hrane za svog sibirca. Iako je suva hrana zgodnija u pogledu nabavke, konzervirana sadrži manje ugljenih hidrata i ima mnogo dodatne vlage. Većina mačaka ne pije dovoljno vode što može uticati na njihovo zdravstveno stanje, uključujući zdravlje bubrega. Hranite macu odmerenim količinama hrane u određeno vreme, dva do tri puta dnevno, i ne ostavljajte joj punu činiju, jer može postati gojazna.

Ne preporučuje se da boravi napolju: tako ćete je zaštititi od opasnosti i mogućih napada pasa, zlonamernih ljudi, padova i saobrađajnih nezgoda.

Za ljubitelje ove mačije rase, evo divnih kadrova sa sibirkom u glavnoj ulozi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari