• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kaliko mačke: Zašto su ove mace uglavnom ženke i zbog čega ima malo mužjaka sa tom šarom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnoge mace mogu imati specifično obojeno trikolor belo-oranž-crno krzno, ali je fascinantno što su one uglavnom ženkice, dok je “jači” pol u ovoj boji veoma osetljivog zdravlja i prava retkost u mačijem svet

  • 1
Kaliko mačke Foto: Pixabay

Poznavaoci mačaka odavno znaju da su većina kaliko mačaka – ženke.

Međutim, mnogi vlasnici čak i ne znaju da se reč “kaliko” odnosi na uzorak boje, a ne na rasu.

Evo detaljnog objašnjenja o ovoj očiglednoj nepoznanici.

Saznajte šta je tačno kaliko mačka.

Koje rase imaju kaliko uzorak dlake i zašto ima malo mužjaka sa kaliko krznom?

Šta je kaliko mačka?

Kaliko mačke su popularan izbor zbog svojih prelepih kaputića. Ali, za razliku od sijamske ili persijske mačke, kaliko nije rasa. Kaliko može biti i persijska, i mejn kun, manks ili neka druga popularna rasa.

Kaliko mačke Foto: Pixabay

Da bi mačka bila označena kao kaliko, njena dlaka mora da sadrži tri boje - crnu, belu i narandžastu. Ove tri boje se pojavljuju na dlaci u vidu mrlja, često sa belom u najvećoj koncentraciji.

Kaliko mačke su dobile ime po boji dlake koja podseća na istoimenu tkaninu, koja je u Evropu uvezena iz Indije.

One se često pogrešno poistovećuju sa mačkama koje imaju kornjačevina krzno.

Mačka sa kornjačevina krznom Mačka sa kornjačevina šarom: Foto: Pixabay

Boje kod kornjačevina mace su pomešane, sa malo ili nimalo bele, dok kaliko imaju različite mrlje, sa velikom količinom belog. Kaliko može imati i razblažene mrlje, sa smeđim, krem, čokoladnim i sivim delovima, umesto tradicionalno belih, narandžastih i crnih.

Koje rase mačaka mogu biti kaliko?

Mnoge rase mogu proizvesti kaliko jedinke, ali ne sve. Ako vam je stalo da imate jednu od ovih trobojnih lepotica, evo popularnijih rasa koje imaju kaliko boje: persijska, mejn kun, norveška šumska mačka, turska angora, manks, egzotična, selkirk reks, američki bobtejl, američka oštrodlaka, američki kurl, američke dugodlaka i kratkodlaka, japanski bobtejl, korniš reks, devon reks, sfinks.

Zašto su kaliko uglavnom ženke?

Činjenica je da su skoro sve kaliko mačke ženke. To se dešava zbog jedinstvenog hromozomskog sastava koji određuje varijacije boja u njihovoj dlaci.

Polni hromozomi (X i Y) određuju da li će mačka biti mužjak ili ženka. Svaka mačka ima par polnih hromozoma sa mogućim kombinacijama XX (ženka) i XY (mužjak). X hromozom takođe nosi gen za kodiranje crne i narandžaste boje u uzorku dlake.

Ženke kaliko mačke imaju dva X hromozoma i stoga imaju dva hromozoma sa “kodom” boje. Ako mačka dobije jedan X hromozom sa narandžastim kodom i jedan X sa crnom “šifrom”, ona će biti kaliko, sa izražajnom crnom i narandžastom bojom.

Ali, odakle kaliko macama bele mrlje? Da stvari budu još komplikovanije, kaliko mačke takođe moraju da naslede gen koji nije povezan sa X i Y hromozomima, ali je odgovoran za belu boju dlake. Pošto mužjaci imaju jedan X hromozom sa kodom za crnu ili narandžastu boju i jedan Y hromozom bez gena za boju, tehnički ne mogu biti kaliko. Oni će imati samo crnu ili narandžastu, ali ne obe boje.

Kako nastaju kaliko mužjaci?

Postoji nekoliko izuzetaka od pravila samo za ženke: genetske anomalije Klinefelterov sindrom i himerizam.

Klinefelterov sindrom se javlja kad mužjak nasledi dodatni X hromozom od oca ili majke, čineći njegovu genetsku strukturu XXY.

Himerizam se javlja kada se par embriona spoji veoma rano u razvoju, što rezultira sa dva različita seta DNK.

Obe mutacije su veoma retke, a mačke koje ih imaju su skoro uvek sterilne, tako da se ne mogu koristiti za uzgoj više kaliko šara.

Nažalost, pošto se kaliko mužjaci stvaraju zbog genetske anomalije, često su bolešljiviji od ženki. Moguće je da mužjaci kaliko imaju dug i zdrav život, ali ove posebne mace zahtevaju izuzetnu brigu i negu.

Ako želite da u svoj život uvedete jednu šarenu kaliko macu, izuzetno su velike šanse da će ona uvek biti ženka. Ali, možda vam se posreći i nađete jedinstvenog mužjačića kaliko. Bez obzira na boju vašeg mačijeg prijatelja, sigurno ćete uživati u njegovom društvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гоца

    27. april 2023. | 10:38

    Које год да су боје, прелепе су. Удомите мацу, не купујте је. Удомљавањем јој спашавате живот.