• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Američki kurl: Jedinstvena mačka sa zavrnutim ušima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Popularno nazvana “mačka Petra Pana”, ona je noviji stanovnik u felinološkom svetu, viđa se u svim bojama, sa svim uzorcima, kratkodlaka i dugodlaka i može da doživi ljudsko punoletstvo

  • 3
Američki kurl Foto: Shutterstock

Poznata po uvijenim ušima, američki kurl jedna je od najprepoznatljivijih rasa mačaka.

Njegovo krzno može biti raznobojno i u mnogim dezenima, a dlaka kratka ili duga. Ipak, jedinstveni izgled ušiju čini ga specifičnim među rasama.

Unazad uvijene uši su najizrazitija osobina kurla koja je prvobitno predstavljala proizvod prirodne (i bezopasne) genetske mutacije, prvi put identifikovane u SAD 80-ih godina prošlog veka.

Mužjaci teže između 3 i 4, 5 kg, a ženke teže manje od 3, 5 kilograma. Dužina kurla je od 45 do 50 centimetara.

Dlaka američkog kurla je kratka ili duga, u svim mogućim bojama, uključujući crnu, belu, sivu, braon, krem, crvenu, sa svim dezenima: jednobojni, dvobojni, tabi, kornjačevina, dim, kaliko… Ova mačka nema mnogo poddlake. Boja očiju kurla je: ćilibar, vodena, plava, bakar, zelena, zlatna, lešnik, narandžasta, žuta

Koža na nosu i jastučićima šapa treba da odgovara boji krzna, ali standard to izričito ne zahteva.

Kurl nije prevelik kad odraste, ali je mišićav i okretan. Dostiže zrelost u starosti od jedne do dve godine.

Životni vek rase je od 10 do 18 godina.

Američki kurl Foto: Shutterstock

Osobine i aktivnost

Američki kurl je prijateljski raspoložena, mazna i aktivna mačka čiji karakter često poistovećuju sa psećim. Voli da nežno dodiruje vlasnika šapama i često prati omiljene članove porodice iz sobe u sobu. Veoma je inteligentna: ume da uključi i isključi svetlo, a mnoge nauče kako da otvore i zatvore vrata i ormane.

Ponekad je zovu “mačkom Petra Pana”. Ova lepa mačka zadržava duh mačeta i u odraslom dobu, voli da se igra, istražuje, penje i stalno drži vlasnike “na oku”. Mazna je i lako prihvata decu i druge kućne ljubimce, što je čini idealnom porodičnom mačkom. Mora da istraži sve što se unese u dom i uživa u igri donošenja predmeta. Kad se igra završi, kurl će se verovatno maziti u vašem krilu, zadati vam dva-tri nežna udarca šapom i provesti neko vreme u mirnom druženju.

Američki kurl je inteligentna mačka kojoj je potrebna adekvatna vežba. Birajte igre u kojima može da iskaže mentalne i fizičke sposobnosti. Isprobajte slagalice dizajnirane posebno za mačke ili igre skrivanja. Kurl voli igre donošenje malih igračaka ili loptica papira. Ovoj mački potrebno je nekoliko sati pažnje svakog dana. Ne voli da dugo bude sama, pa osmislite strategiju svakodnevnog druženja. Nije “pričljiv” i više se mazi nego što mjauče.

Istorija rase

Američki kurl Foto: Shutterstock

Uprkos popularnosti, američki kurl nema dugu istoriju. Prvo leglo rase ugledalo je svetlost dana pre samo nekoliko decenija u južnoj Kaliforniji.

Godine 1981, odgajivači Džo i Grejs Ruga doveli su u dom zalutalo, dugodlako crno mače sa karakterističnim zavrnutim ušima. Samo nekoliko meseci kasnije, maca Šulamit je na svet donela leglo u kome je polovina mačića imala uvijene uši. Do 1983. godine, odgajivači su naporno radili na selekciji mačaka kako bi sačuvali i propagirali ovu jedinstvenu karakteristiku ušiju. Na sreću, genetika je bila na njihovoj strani: mačiji genetičar Roj Robinson otkrio je da je gen za “uvijanje ušiju” dominantna osobina, tako da bi mačke sa samo jednom kopijom gena bile rođene sa zavrnutim ušima.

Američki kurl je postao neverovatno popularan u kratkom vremenskom periodu: priznat je od Međunarodnog udruženja mačaka 1987. i od Udruženja ljubitelja mačaka 1993. godine. Danas je američki kurl na 27. mestu među najpopularnijim rasama mačaka u SAD.

Nega i zdravlje

Američki kurl Foto: Shutterstock

Učestalost nege zavisi od dužine dlake. Ako je ona kratka, češljajte je jednom ili dva puta nedeljno. Ako je mačka dugodlaka, timarenje pojačajte na dva ili tri puta nedeljno, kako biste uklonili zamršenu ili ućebalu dlaku. Koristite četku posebno dizajniranu za dugodlake mačke kako biste izbegli lomljenje ili oštećenje dlake.

Zbog jedinstvenog oblika ušiju, neke mačke ove rase stižu na svet sa suženim ušnim kanalima koji mogu zadržavati ušni vosak i dovesti do infekcija. Često pati i od problema sa ušnim grinjama. Pregled ušiju je obavezan svake nedelje, kao i nežno uklanjanje nečistoće mekom, vlažnom pamučnom krpicom.

Nemojte koristiti bebi štapiće za čišćenje ušiju, jer mogu ozbiljno oštetiti osetljivo unutrašnje uvo. Ako su uši kurla veoma prljave, crvene, upaljene ili neprijatno mirišu, odvedite mačku veterinaru.

Redovna higijena zuba će zaštititi kurla od parodontalne bolesti: idealno bi bilo svakodnevno pranje, ali dobar efekat možete postići poslasticama za uklanjanje plaka.

Američki kurl ne rađa se sa svojom najkarakterističnijom osobinom - uvrnutim ušima! Mačićima su uši isprva normalne i ravne, ali u prvih nekoliko dana počinju da se “umotavaju” u čvrste “pupoljke”. U dobu od oko šest nedelja, uši počinju da se razvijaju, dostižući punu zavrnutost u četvrtom mesecu. Standard rase u zrelosti zahteva uvijeno uvo između 90 i 180 stepeni.

Ishrana

Kao i sve mačke, američki kurl je podložan gojaznosti ili srčanim oboljenjima ako ne vežba pravilno i ne hrani se visokokvalitetnom ishranom. Količina hrane koju kurl treba da pojede zavisi od starosti i nivoa aktivnosti. Posavetujte se sa veterinarom ako niste sigurni koliko hrane teba da dajete mački. Opšte je pravilo da se mačke hrane dva puta dnevno, dok mačići treba da jedu tri ili četiri manja obroka u toku dana.

U svakom trenutku mora im biti dostupna sveža i čista voda.

Evo još nekih zanimljivosti o američkom kurlu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari