• 1
 ≫ 

Japanski bobtejl: Mačka sa zečijim repom

 ≫ 

Specifičnost ove rase je kratak i pufnast rep, čiji su pršljenovi srasli, pa je prirodi jedino preostalo da joj podari ovaj čupavi “fenomen”

  • 1
Japanski bobtejl Foto: Shutterstock

Japanski bobtejl, mačka sa neobičnim "zečijim" repom, bila je jedna od omiljenih ljubimica aristokrata.

Na tlo Japana stigla je iz Kine pre oko hiljadu godina. Bila je veoma cenjena kao čuvar zaliha žitarica i skupocenih svilenih buba.

Danas je u Japanu simbol sreće i blagostanja, a bila je i inspiracija popularnoj Hello Kitty.

Japanski bobtejl Foto: Shutterstock

Ona je odličan kućni ljubimac za samce, ali i za porodice.

Prijateljski je raspoložena, prilagodljiva svakom prostoru i čoveku i uživa da vreme provodi sa ljudima.

Ako vam se ova rasa dopada i želite je za kućnog ljubimca, jedini problem će biti da je pronađete, jer je prilično retka, piše Thesprucepets.

Izgled

Japanski bobtejl Foto: Shutterstock

To je srednje velika mačka, teška od tri do šest kilograma. Ona je mišićava, ima lepu liniju, jake kosti i kratku dlaku. Glava joj je trouglasta, uši velike i visoko postavljene, oči krupne i ovalne, jagodice visoko postavljene, a nos dugačak. Nema poddlaku, a njeno glatko i svilenkasto krzno se lako održava.

Dlaka

Japanski bobtejl može imati kratku ili dugu dlaku u širokom spektru boja, uključujući jednobojnu, tabi i dvobojnu. Trobojni bobtejli imaju uobičajeni naziv "mi-ke". Njihovo krzno može biti kaliko (trobojna kombinacija crvene, bele i braon) ili u drugim kombinacijama, uključujući čokoladnu, lila i boju dima.

Temperament

Kao i većina mačaka, japanski bobtejl uživa u druženju sa porodicom sa kojom živi. Nema visok nivo energije ili potrebe za vežbanjem, ali uživa u igrama. Neumorna je u donošenju loptica, hvatanju perja i trčanju za igračkama. Uživa i u “mozgalicama”, pa nabavite interaktivne posude za hranu u kojima će morati da „juri“ granule i hvata obrok. Lako uči trikove i voli druženje u grupi, pa joj neće smetati višečlana porodica puna energičnih osoba.

Ona koristi širok repertoar mjauka koji su tihi ali veseli.

Voli igranje sa vodom, veoma je inteligentna i lako uči hodanje na povocu.

Ukoliko joj ne posvetite dovoljno pažnje, zabavljaće se pokućstvom i praviti štetu. Slobodno joj obezbedite društvo, drugu mačku ili prijateljski nastrojenog psa.

Zdravstveni problemi

Postoji vrlo malo zdravstvenih problema koji se povezuju sa ovom rasom. Generalno, japanski bobtejl se smatra veoma zdravim i nije preterano sklon genetskim poremećajima i bolestima.

Ishrana i nega

Ova rasa nije zahtevna u pogledu ishrane, ali im je potrebna kvalitetna hrana za mačke i dobro izbalansirana ishrana. Vodite računa o tome da se ne prejeda, jer je sklona gojaznosti.

Četkanje jedanput nedeljno će ukloniti mrtvu dlaku i održavati zdravim i sjajnim krzno koje je kod japanskog bobtejla gotovo vodootporno.

Niste još sasvim sigurni da li želite baš ovu mačku u domu?

Možda će vam u odluci pomoći sledeći video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari