• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Selkirk reks, mačija rasa nesvakidašnjeg izgleda: Kovrdžavi su joj čak i brkovi!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Razbarušene lokne, sanjivi pogled i prijateljski temperament samo su neke vrline ove lepe mace koja se teško nabavlja i još teže neguje. Najavljuje se da će posle 1. januara 2025. godine svi selkirki morati da budu čistokrvni!

  • 0
Selkirk reks mačka Foto: Pixabay

Iako možda deluje kao da je tek "izašla" iz veš mašine, selkirk reks je mačka neobične i retke lepote. I veoma skupa.

Ovakvim krznom i neobičnim “loknama” mogu se pohvaliti još tri mačije rase: korniš reks, devon reks i la perm.

Razbarušen izgled selkirk reksa, u kombinaciji sa njegovim “cool” karakterom, rezultira mačkom za koju se ne zna da li je poželjnija zbog neobične i retke lepote ili divnog temperamenta.

Nazvana je po Selkirk planinama koje se protežu u regiji njenog nastanka.

Težina ove mačke ne prelazi sedam kilograma, a poraste do oko 75 centimetara. Životni vek selkirk reksa je oko 15 godina.

Dlaka selkirk reks mace može biti kratka i duga, u svim bojama, kombinacijama i oznakama: tabi, osenčena, kornjačevina, činčila, boja dima, kaliko, dvobojna, trobojna, mink, sepija… I njene oči obojene su svim “mačijim” bojama.

Rasa je priznata u felinološkim udruženjima CFA, ACFA, FIFe, TICA i WCF.

TICA ju je zvanično priznala 1994. godine.

Temperament bez greške

Selkirk reks je mirna i prijateljski raspoložena mačka koja veoma voli vlasnika i izuzetno je tolerantna, a slaže se i sa ostalim članovima porodice i drugim kućnim ljubimcima. Inteligentna je i odlično usvaja nove veštine. Samoća joj ne prija; ako je ostavljate samu, okružite je mnogobrojnim igračkama, zanimljivim svetlucavim predmetima i grebalicama.

Nova pravila ukrštanja od 2025.

Krajem 1980-ih, odgajivač iz Montane Džeri Njuman otkrio je neobično mače u leglu koje je omacila divlja mačka. Ovo mladunče jedino je imalo talasastu dlaku i kovrdžave brkove! Njuman je bio oduševljen ovom genetskom anomalijom i uzeo je mače koje je nazvao DePesto.

Kad je sazrela, DePesto je sparena sa crnim persijskim mužjakom. Tri mačeta, od ukupno šest u ovom leglu imalo je talasastu dlaku i upravo oni su pioniri rase selkirk reks.

Da bi se izgradio genetski diverzitet u novoj rasi, dozvoljeno je ukrštanje samo sa britanskim kratkodlakim ili egzotičnim kratkodlakim mačkama do 1. januara 2025. godine. Posle ovog datuma, roditelji novih potomaka rase moraju biti isključio selkirk reks.

Jedinstven izgled

Maca selkirk je srednje veličine, ali može biti i krupnija. Ima okruglu glavu, zaobljeno čelo, punačke obraze, kratku njuškicu, zaobljene uši i okrugle oči.

Selkirk reks su mace sa kratkom ili dugom mekanom dlakom, pri čemu su obe varijante kovrdžave. Ipak, lokne su “dramatičnije” kod dugodlakog selkirka. Mačkama ove rase kovrdžava je poddlaka i brkovi.

U leglu selkirka neki mačići će imati kovrdžavu dlaku, a neki ravnu. Selkirk mace sa ravnom dlakom ne mogu se prikazivati na izložbama, ali su svakako divni kućni ljubimci.

Pažljivo negujte njene kovrdže!

Iako deluje veoma čupavo i gotovo neuredno, selkirk mačka se ne linja mnogo, ali zahteva jedinstvenu negu, jer sve labave dlake ostaju “zarobljene” u krznu umesto da budu odstranjene. Ukoliko se ne uklone, mogu izazvati pojavu čvorova.

Preterano četkanje može olabaviti kovrdže selkirka. Umesto toga, češalj sa širokim zupcima će dobro odraditi posao. Osim češljanja, i redovno kupanje će pomoći da se izbegne matiranje. Dlaka selkirk reksa izgleda najbolje kad se opere specijalnim blagim šamponom.

Nemojte nanositi regeneratore ili balzam-sprejeve na mačije krzno, jer mogu da pokvare kovrdže koje će delovati mlitavo. Nakon kupanja, macu osušite peškirom da biste uklonili tragove vode i ostavite da se krzno prirodno osuši. Fen za kosu izbegnite, jer može dodatno da ukovrdža mačku ili da joj ispravi "lokne".

Maci skraćujte kandže i pregledajte uši svake nedelje. Nečistoću iz ušiju odstranite vlažnim komadom gaze i blagim sredstvom za čišćenje.

Zdravstveni problemi

Selkirk reks deli sudbinu mnogih rasnih mačaka, jer pati od mnogih naslednih oboljenja. Urođene bolesti kojima je selkirk reks sklon su: policistična bolest bubrega (ciste na bubrezima mogu se pojaviti na rođenju), hipertrofična kardiomiopatija (zadebljanje srčanog mišića) i displazija kuka.

Policistična bolest bubrega uobičajena je kod persijskih i egzotičnih kratkodlakih mačaka, hipertrofična kardiomiopatija se javlja kod persijskih i britanskih kratkodlakih mačaka, a displazija kuka je česta kod persijanaca. Sve navedene rase imaju genetski udeo u selkirk reksu, pa je neophodno obaviti DNK testove koji će eliminisati mogućnost pojave ovih oboljenja kod potomaka.

Selkirk maca lako se ugoji, pa nemojte preterivati sa hranjenjem. Vitka linija neće biti samo estetski kompliment, već i zdrava osnova koja nije podložna bolestima srca, dijabetesu i artritisu.

Ukoliko ste se na prvi pogled zaljubili u ovu macu, treba da znate da se one ne nabavljaju lako. Samim tim, i cena im je u skladu sa rangom u “mačećem” svetu.

Ako vam se dopala selkirk maca, poklanjamo vam minut uživanja sa pogledom na slatko kovrdžavo mačence!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari