• 0

Vreme čitanja: oko 9 min.

30 pitanja - 30 odgovora: Najčešće nedoumice o kojima vlasnici pasa treba da razgovaraju sa veterinarima

B. P.

Vreme čitanja: oko 9 min.

Svako "iskakanje" iz rutine ljubimca prijavite veterinaru sa kojim treba da vodite iskren i otvoren dijalog o svemu što je u vezi sa zdravljem životinje

  • 0
Veterinar Foto: Shutterstock(/Billion Photos

Svaki vlasnik želi da njegov četvoronožni prijatelj živi dugim, zdravim i srećnim životom, a preventivna nega i dobar odnos sa veterinarom osiguravaju psu najbolju brigu i negu i sprečavaju probleme sa njegovim zdravljem. I veterinar želi sve najbolje našim krznenim prijateljima, ali neće znati šta se dešava sa ljubimcem ako mu vlasnik ništa ne govori. Osim toga, postoje simptomi koje veterinar ne može da uoči u ambulanti, a oni se manifestuju kod ljubimca dok je u domu ili napolju.

Na vlasniku je da prijavi šta se dešava sa životinjom i da ima otvoren dijalog sa veterinarom.

Kad odvedete ljubimca kod veterinara, iskoristite posetu da biste saznali odgovore na sva pitanja koja u vama bude nedoumicu.

Evo 30 pitanja koje svaki vlasnik kućnog ljubimca treba da postavi veterinaru.

1. Da li moj pas ima dobru telesnu težinu

Kao i kod ljudi, problemi sa težinom kod psa dovode do drugih zdravstvenih problema. Prekomerna težina kućnih ljubimaca povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i određenih vrsta kancera. Pošto psi hodaju na sve četiri nge, višak kilograma je dodatni problem za njihove zglobove. Kod malih pasa samo nekoliko kilograma viška može biti razlog za zabrinutost, pa je za dugovečnost psa važno da ostane na zdravoj težini.

2. Koji su znaci alergije kod psa

Psi mogu patiti od alergija na hranu, travu, pa čak i na iritante u vazduhu ili u vašem domu. Kada se pojave alergije, psi neće uvek kijati i "plakati", kao ljudi: njihove alergije se manifestuju i prekomernim svrabom, hrapavošću kože, pa i problemima sa varenjem. Stoga pitajte veterinara o simptomima alergija i o tome koji iritanti ih izazivaju.

Pas diriguje repom Foto: Shutterstock

3. Da li je moj pas sklon nekim zdravstvenim problemima

Iako gotovo svi psi mogu da imaju zajedničke zdravstvene tegobe, svaka rasa je specifična - kako po osobinama koje se vide, tako i po temperamentu i zdravstvenim predispozicijama. Gotovo svaka rasa pasa ima jednu, ako ne i više specifičnih oboljenja, odnosno sklona je pojavi zdravstvenih tegoba koje nasleđuje. Poznavanje specifičnosti rase kojoj pripada vaš pas pomoći će da saznate koje eventualne simptome treba da potražite i prepoznate i koje preventivne mere možete preduzeti.

4. Čime je najbolje da hranim psa

Osim kuvanih obroka, psu možete ponuditi i gotovu industrijsku hranu bez žitarica, na bazi mesa, ribe i drugih sastojaka. Danas postoji izuzetno mnogo opcija kada je u pitanju hrana za pse i sijaset informacija o tome koja je "najbolja". Neke od tih informacija su istinite, a neke nisu. Veterinar može da preporuči najbolju hranu za vašeg psa na osnovu njegove starosti, rase, prehrambenih i drugih potreba.

5. Koje vakcine moj pas mora da dobije

Postoje određene vakcine sa kojima je većina vlasnika pasa upoznata, kao što je vakcina protiv besnila, međutim, nove bolesti svakodnevno prete našim ljubimcima. Konsultujte se sa veterinarom o svim cepivima potrebnim ljubimcu i napravite plan vakcinacije.

Čivava kod zubara Fot: Shutterstock/VH-studio

6. Koliko često treba voditi psa na kontrolne preglede

U zavisnosti od medicinske istorije i starosti ljubimca, veterinar će tražiti da dovedete psa na kontrolu jednom godišnje ili češće. Psi ne žive ni približno dugo koliko ljudi i ako preskočite odlazak veterinaru, već sledeća poseta može se pokazati zakasnelom.

7. Da li veterinar nudi pakete pregleda za pse

Između vakcina, čišćenja zuba, prevencije srčanog crva i spoljašnjih parazita i redovnih pregleda, vašem ljubimcu je potrebno mnogo medicinske nege svake godine, čak i kad je sve idealno. Poštovanje preventivnih mera smanjuje šanse da se pas suoči sa ozbiljnijim tegobama. Međutim, čak i najosnovnija zdravstvena nega iziskuje dosta novca, pa pitajte veterinara da li nudi pakete pregleda koji su obično povoljniji i obuhvataju troškove povezane sa više obaveza kao što su vakcine, tretmani protiv buva i fizikalni pregledi.

8. Koji su aktuelni problemi pasa-pacijenata

Vašem psu je potrebna samo sekunda da lizne ili pojede nešto što bi mu moglo doneti zdravstvene probleme. Ako provodi vreme sa drugim psima, uvek može da pokupi viruse ili bakterije. Kao i kod ljudi, psi mogu imati bolest koja će se vrteti unaokolo, jer je zarazna. Veterinari tačno znaju koje bolesti se sezonski pojavljuju kod pasa i upozoriti vas na aktuelne probleme četvoronožnih pacijenata.

Čivava Čivava Foto: Shutterstock/FOTO SALE

9. Da li je "ovo" ponašanje psa "normalno"

Sve što vaš četvoronožni prijatelj radi je ljupko, ali se ponekad pitate da li je "normalno". Kad govorimo o normalnom, najvažnije nam je da li je zdravo. Mogli biste pomisliti da je urnebesno što vaš pas naleće na neke predmete ili se ustručava nečega, ali neka ponašanja psa mogu da budu simptomi zdravstvenih problema. Ako pas uradi nešto što vam se čini neuobičajenim, pitajte veterinara šta misli o tome.

10. Koje preglede mogu samostalno da obavim na psu

Postoje lakši pregledi ljubimca koje vlasnici mogu da obave, poput opipavanja grudi ili pregleda kože. Konsultujte se sa veterinarom šta tačno treba da radite i na šta treba da obratite pažnju, poput kvržica i izbočina.

11. Koliko moj pas treba da bude aktivan

Svakoj rasi pasa i ljubimcima određenog uzrasta potreban je drugačiji nivo aktivnosti. Ono što se smatra rutinom aktivnosti za čivavu verovatno bi se okarakterisalo kao neaktivnost za labradora. Zato pitajte veterinara koliko aktivan treba da bude vaš pas. Stručnjaci kažu da redovno vežbanje sprečava probleme poput gojaznosti, poboljšava vezu između čoveka i psa i utiče na mentalno zdravlje ljubimca.

Pas i buve Foto: Shutterstock/Sergey Kolesnikov

12. Koji su najvažniji preventivni tretmani za psa

Tablete protiv unutrašnjih parazita i periodično davanje preparata za prevenciju srčanog crva treba da budu obavezna prevencija koju će vlasnik davati svom psu. Preskakanje ove prevencije može dovesti do zaražavanja parazitima opasnih po život, a lečenje je dugotrajno i veoma skupo. Stoga pitajte veterinara koje preventivne lekove protiv parazita vaš ljubimac treba da uzima.

13. Da li su mom psu potrebni suplementi

Vašem psu možda neće biti potrebni bezbrojni trendi suplementi koje vlasnici besomučno kupuju svojim ljubimcima, ali postoje dodaci koji mogu pomoći zdravlju zglobova vašeg psa, doprineti boljem vidu i slično. Veterinar može preporučiti kvalitetne i renomirane suplemente za psa.

14. Postoje li "novčani" kompromisi za plaćanje računa veterinaru

Ovo je pitanje koje uvek možete postaviti, bez obzira na situaciju sa psom ili vašim novčanikom. Neki veterinari će vam dati više opcija za plaćanje, dok će neki predlagati najinvazivniju i najskuplju opciju. Nemojte pretpostavljati da je ono što veterinar preporučuje jedini izbor i uvek pitajte da li postoje pristupačniji načini lečenja životinje.

15. Kako izgledaju zubi mog psa

Zubi i desni vašeg psa daju veterinaru uvid u opšte zdravlje ljubimca. Zdrava usta psa su osnova zdravlja njegovog tela, pa problemi kao što su bolesti desni ili "mrtvi" zubi mogu dovesti do drugih zdravstvenih problema. U stvari, parodontalna bolest je jedna od najčešćih oralnih bolesti kod pasa i pogađa najmanje 80 procenata pasa starijih od tri godine. Zamolite veterinara da pregleda zube i desni vašeg psa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari