• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri najvažnija saveta za negu psećih zuba: Svakodnevno čišćenje, dobro žvakanje i redovne kontrole

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nega zuba psa je najvažniji vid prevencije kojom ćete sprečiti neželjena stanja, od kamenca do upale desni, a po dogovoru sa veterinarom, ljubimca vodite na kontrole i eventualno čišćenje plaka i kamenca

  • 0
Saveti za negu psećih zuba Foto: Shutterstock/Lucia Romero

Zubni kamenac i gingivitis su dva najčešća problema koji se viđaju na zubima naših pasa: loša higijena zuba izaziva oboljenja desni i parodontozu koji dovode do gubitku zuba, a ako se ova stanja ne leče, pojavljuje se rizik od bakterijske infekcije srca, jetre ili bubrega.

Nega zuba psa je najvažniji vid prevencije koji će sprečiti neželjena stanja.

Praktikujte odgovarajuću negu kod kuće i redovno proveravajte psu zube.

To možete da činite samostalno, ali je preporučljivo da psa ipak odvedete na kontrolu kod veterinara.

Ovo su najvažniji saveti za negu zuba kod psa koji će ih održati u vrhunskom stanju.

Saveti za negu psećih zuba Foto: Shutterstock/Pixieme

1. Svakodnevno pranje zuba

Pranje zuba pomaže u uklanjanju plaka i usporava razvoj kamenca. Prilikom prvog pranja zuba psu radito to postepeno i učinite ovo prijatnim iskustvom.

Počnite tako što ćete nabaviti četkicu koja se navlači na prst i nežno trljajte zube psu. Kada se ljubimac navikne da mu dodirujete zube na ovaj način, pomerajte prst mekim, kružnim pokretima preko prednjeg dela njegovih zuba i desni. Na kraju možete dodati pastu za zube namenjenu kućnim ljubimcim. Nemojte koristiti kalodont namenjen ljudima!

Obavezno nagradite ljubimca nakon pranja zuba tako što ćete se s njim poigrati ili ga izvesti u šetnju.

Kada se pas bude navikao na ovu rutinu, nabavite mu četkicu za zube koju će preporučiti veterinar. Nekim rasama, posebno manjim ili toj psima, potrebno je više četkanja zuba nego drugima.

Ako to postane svakodnevica, pas će se navići i biti miran kad mu budete prišli sa četkicom za zube.

Saveti za negu psećih zuba Foto: Shutterstock/el-ka

2. Pravilna ishrana i žvakanje

Ono što vaš pas jede utiče na stanje u njegovim ustima. Prihvatite savete veterinar oji će ukazati na to koju hranu psu ne treba davati, a šta je preporučljivo za održavanje zuba u dobrom stanju.

Nemojte psu nuditi slatkiše sa svog stola! Poslastice nisu dobre ni za ljude, a psima mogu da naprave velike zdravstvene probleme. Ostaci sa stola nisu pogubni samo za zube psa, već i za njegovo sveopšte zdravlje.

Žvakanje je odlična vežba za zube ali pripazite na to šta dajete psu. Određene kosti mogu biti opasne za čitav digestivni trakt psa, a ne samo za njegove zube.

Kosti od sirove kože mogu povrediti unutrašnje organe ljubimca ili izazvati gušenje. One se često prelivaju hemikalijama od kojih se pas može razboleti i ne treba ih koristiti kao "čistače" zuba.

Kuvane kosti se takođe mogu rascepiti i izazvati oštećenja unutrašnjih organa. Pitajte veterinara koje kosti ne mogu da naškode psu i zamenite ih kada se smanje. Držite kosti u frižideru kad ih pas ne žvaće, jer ćete tako sprečiti bujanje bakterija. Uvek nadgledajte psa dok žvaće bilo koju tvrdu namirnicu ili igračku.

Neki vlasnici nabavljaju ljubimcima poslastice koje su predviđene za poboljšanje zdravlja zuba. Igračke od kanapa ili drugi predmeti za igre potezanja takođe će pomoći u održavanju zuba u dobrom stanju. Sve igračke moraju da budu napravljene od čvrstog materijala.

Saveti za negu psećih zuba Foto: Shutterstock/Yakobchuk Viacheslav

3. Posete veterinaru i kontrola zuba

Dogovorite sa veterinarom dinamiku kontrole zuba svog ljubimca i njihovo čišćenje, odnosno uklanjanje naslaga. Veterinar će psu skinuti nagomilani plak i kamenac i pregledati stanje u njegovim ustima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari