• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važnost prevencije i redovnog čišćenja psa od parazita: Pripazite na štence, jer su najugroženiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nega kućnog ljubimca - kupanje, posete veterinaru, vakcinacija protiv besnila i prevencija od buva, krpelja, srčanog crva i crevnih parazita - neizostavna su rutina svakog odgovornog vlasnika

  • 0
Čišćenje pasa od parazita Foto: Pixabay/Pexels

Osim igre, hrane i neograničene ljubavi, svaki vlasnik svom psu treba da obezbedi zdrav život.

Nega poput redovnog kupanja, redovne posete veterinaru, vakcinacije protiv besnila, čišćenje od krpelja i drugih parazita takođe su obaveze svakog vlasnika psa, piše Apetit.rs.

Vrste parazita

Vlasnici pasa moraju biti obazrivi kada su u pitanju dve vrste parazita: unutrašnji i kožni paraziti.

Kožni, tj. spoljašnji paraziti su krpelji, buve i drugi. Kad je reč o unutrašnjim parazitima, svoj dom u telu psa najčešće pronalaze:

Srčani crv – ovaj parazit se prenosi ujedom komarca i ostatak života najčešće provodi u plućnim krvnim sudovima ili tkivu oko arterija u plućima. Srčani crv može mesecima, pa čak i godinama da bude potpuno neprimetan, sve dok simptomi bolesti ne postanu fatalni. Neki od simptoma su: kašljanje (kao i iskašljavanje krvi), gubitak težine, nedostatak kondicije i nesvestica. Lečenje je moguće, a metoda zavisi od procene veterinara. Međutim, kao i kod drugih parazita, prevencija je najefikasnija.

Crevni paraziti – ova grupa parazita često napada pse, a svoj život provode u digestivnom sistemu domaćina. Oni se mogu uočiti u izmetu zaražene životinje (neki su vidljivi golim okom, dok je neke moguće pronaći samo mikroskopom); prenose se unosom zagađene vode ili hrane, kontaktom sa zaraženom životinjom ili njuškanjem kontaminiranog izmeta.

Ko je najugroženiji?

Čišćenje pasa od parazita Foto: Pixabay/Ulleo

Štenci imaju najviše posledica ukoliko dođu u kontakt sa parazitima. Međutim, i odrasli psi nisu pošteđeni. Naime, vrste poput glista odraslim psima ne predstavljaju životnu opasnost, dok po štence mogu biti fatalne. Takođe, okrugli crvi u telu odrasle ženke mogu mirovati sve dok ona ne ostane skotna, kada se ponovo aktiviraju i prenesu na štenad. Ostale vrste su izuzetno opasne po život štenaca.

Da li su paraziti opasni za čoveka?

Kada je reč o crevnim parazitima, na primer pantljičarama, oni napadaju i ljude i izazivaju velike zdravstvene probleme.

Čišćenje pasa od parazita Foto: Pixabay/leo65

Prevencija

Izreka koju svi dobro znamo: "Bolje je sprečiti nego lečiti", u slučaju ovih oboljenja, treba bezuslovno poštovati. Redovno čišćenje psa od parazita je jedini način da zaštitite ljubimca. Pored čišćenja psa, i higijena je važna u prevenciji unosa parazita u organizam, kako pseći, tako i vaš. Redovna higijena doma i pranje ruku su neophodni.

Čišćenje pasa od parazita Foto: Pixabay/katrinas

Koliko često se obavlja čišćenje od parazita

Kada je u pitanju štene, ono se prvi put od parazita čisti u svojoj trećoj nedelji života, pa potom u petoj ili šestoj nedelji, kada zajedno sa njima, čistite i majku. Nakon toga, štene čistite na svakih mesec dana dok ono ne napuni godinu dana. Kada pas napuni godinu dana, u zavisnosti od izlaganja spoljašnjoj sredini, od parazita se čisti na svaka tri ili četiri meseca (ukoliko dosta vremena provodi sa decom, napolju ili sa drugim životinjama), ili na svakih šest meseci (ukoliko se pas drži u kući i ne dolazi previše u kontakt sa spoljašnjim svetom).

Kada su u pitanju ženke za parenje, njih treba čistiti pred period razmnožavanja, tokom 20 dana, a zatim pet ili šest nedelja nakon štenjenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I krpelji i buve izazivaju tegobe i bolesti kod pasa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari