• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prepoznajte simptome na vreme: Znaci koji sa sigurnošću ukazuju da pas trpi bolove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Promena apetita, drugačije ponašanje, cviljenje, teško disanje, izbegavanje razmenjivanja nežnosti, nemir… samo su deo repertoara signala kojima ljubimac nagoveštava da se s njim nešto nepovoljno dešava

  • 0
Pas i simptomi bolova

Foto: Pixabay

Pas je čovekov najbolji prijatelj i veran pratilac koji nažalost ne ume da govori.

Iako vas voli i odan vam je do smrti, ne ume da kaže kad ga nešto tišti, ima zdravstvene probleme, trpi žeđ ili glad i slično.

Zvog toga ste primorani da naučite da čitate govor tela svog ljubimca na osnovu koga možete pretpostaviti da se sa psom nešto dešava. To se naročito odnosi na bol.

Pas će ponekad skrivati bol. To je njegovo nasleđe iz prošlosti. Zarad preživljavanja u divljini, s vremenom je naučio da maskira simptome koji bi njegovim neprijateljima ukazali na potencijalnu ranjivost.

To je sasvim razumljivo iz perspektive opstanka.

Ipak, vlasnik mora naučiti da prepozna znake koji ukazuju na moguće bolove kod psa, piše Rd.

Promenjen apetit i teško disanje

Pas i simptomi bolova

Foto: Pixabay

Izmenjen apetit može da nagovesti niz zdravstvenih tegoba. Ove promene ćete odmah primetiti, pogotovo ako je vaš pas do tada jeo bez problema.

Ako nikad nije propustio obrok, više je nego izvesno da postoji razlog uzdržavanja od hrane. Ponudite psu ono što najviše voli, ali ako se situacija uskoro ne promeni, idite veterinaru.

Psi jako dahću pri naporima i nakon njih, ali to ponekad može signalizirati na hitan slučaj. Dahtanje je često zanemaren znak bola. Psi koji trpe bol dahću više nego obično, ali sve ostalo može da funkcioniše nesmetano, pa psa odvedite na pregled.

Neuobičajeno cviljenje

Pojedini psi "ćute" i trpe bol, a neki cvile, pogotovo štenci. Cviljenje može biti isprekidano, konstantno ili počinje kad dodirnete psa. Sve to ukazuje na bol. Čak i kad se pas ne oglašava može da trpi bolove.

Ako je pas imao operaciju i cvili, možda je popustilo dejstvo sredstva za ublažavanje bolova. Ako ne postoji jasan razlog cviljenja, psa hitno odvedite veterinaru.

Mrzovolja, režanje, ugrizi

Pas i simptomi bolova

Foto: Pixabay

Vaš pas obožava zagrljaje i maženje, ali sada odbija dodire ili traži više ljubavi i pažnje. Kao i ljudi, i psi mogu postati zahtevniji u pogledu pažnje kad im nije dobro, ali zbog istog razloga mogu da izbegavaju kontakt i kriju se, usamljuju, odbijaju da se igraju... Povedite računa ako vas pas izbegava, jer ponekad može pokušati i da vas ujede, ako pomisli da ćete mu pojačati bol.

Ako dodirnete psa, a on se oglasi ili pokuša da vas ugrize, sigurno je da trpi bol. Ako reži kad mu priđete ili ga dodirnete, ili je mrzovoljan, odvedite ga na pregled.

Preterano lizanje i zakrivljena leđa

Pas koji neprestano liže noge ili druge delove tela možda pokušava da izleči svoju bol. Ako kod svog psa primetite ovakvo ponašanje, možda ga muči artritis i idite veterinaru.

Ako pas povije leđa dok podiže stomak, znači da trpi bol usled gastrointestinalnih tegoba. Ovako se ponaša i ljubimac koji ima bol u leđima, povredu kičme ili uklješteni nerv, ili su mu zapušene analne žlezde. Stalno zakrivljeno držanje leđa je hitan slučaj za veterinara.

Nemir, nesanica, žmirkanje, drhtavica

Pas i simptomi bolova

Foto: Pixabay

Bol psu otežava da se udobno smesti za spavanje, a usled bolova će možda dugo spavati.

I povrede oka će loše delovati na psa, jer će trpeti bol i nelagodnost, pa će treptati, žmirkati, trzati se ili češati oko šapom. Konjuktivitis, problemi sa očnim kapcima i druge povrede oka su znaci da pas treba da ode na pregled.

Bolovi nastaju i usled bolesti bubrega, artritisa, fizičkih trauma, i praćeni su drugim simptomima, poput dijareje, povraćanja, hramanja, ukočenosti...

Povremena drhtavica nastaje zbog promene temperature ili straha, ali zbog hroničnog ili jakog drhtanja u telu ili nogama treba posetiti veterinara.

Uzroci bolova i pomoć

Pas i simptomi bolova

Foto: Pixabay

Oporavak posle neke hirurške intervencije podrazumeva da će pas imati bolove. Međutim, neka zanemarena zdravstvena stanja: artritis, gastritis, parodontalna bolest, hipotireoza, bolesti srca, kancer... izazvaće bolove. Njih možete ublažiti tradicionalno, ali i fizikalnom terapijom, akupunkturom, masažom, ultrazvukom...

Kad je reč o trenutnom umanjenju bola, posavetujte se sa veterinarom koje lekove treba da imate u kućnoj apoteci. Samo veterinar može odrediti vrstu i tačnu dozu medikamenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari