• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Preosetljivost psa na hranu, simptomi i lečenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da biste saznali koje namirnice smetaju vašem psu, sprovedite testiranje eliminacionom dijetom koja je pouzdani pokazatelj uzroka ovog problema

  • 0
Pas osetljivost na hranu Foto: Pixabay/mattycoulton

Saznanje da je pas preosetljiv na hranu koju obično jede kod vlasnika izaziva strah, frustraciju i brigu.

Iako se razumevanje simptoma osetljivosti na hranu i priprema posebnih obroka unapred čini teškim, upamtite da ćete na taj način ljubimcu olakšati život, a pas će biti zdraviji i srećniji.

Psi koji su osetljivi na pojedine namirnice pokazuju negativne reakcije na određene sastojke u hrani.

Za razliku od alergija, osetljivost na hranu nema veze sa imunitetom psa, već "strada" njegov sistem za varenje.

Reakcije na određene sastojke hrane kreću se od blagih do umerenih pa i teških simptoma. Međutim, alergija na hranu i osetljivost često imaju istovetne simptome.

Simptomi preosetljivosti

Pas osetljivost na hranu Foto: Pixabay

Pripazite na reakciju psa koja se prilikom osetljivosti na hranu javlja odmah nakon obroka. Znaci da pas ima tegobe ove vrste su: nadimanje, povraćanje, dijareja, grčevi u stomaku, svrab i koprivnjača, svrab ušiju.

Ovi simptomi se manifestuju u različitom stepenu i obično se javljaju u roku od šest do 24 sata od konzumiranja hrane.

Najčešći sastojci u hrani koji mogu iritirati pseći sistem za varenje su: mleko, govedina, piletina, pšenica i soja.

Test osetljivosti

Pas osetljivost na hranu Foto: Pixabay/ud8g6q19zzm

Veterinarski stručnjaci smatraju da su testovi za identifikaciju i dijagnozu osetljivosti na hranu poprilično nepouzdani. Međutim, dodatni testovi mogu da pomognu u eliminaciji drugih problema koji imaju slične simptome.

Za utvrđivanje ovih problema rade se kožni testovi, fekalno testiranje i ispitivanje alergija na supstance iz životne sredine.

Testovi na koži mogu otkriti prisustvo ektoparazita i infekcija koji uzrokuju koprivnjaču, svrab i gubitak dlake, a to su često simptomi osetljivosti na hranu. Ovo su laka i neinvazivna testiranja.

Testiranje uzorka stolice treba da isključi postojanje fekalnih parazita koji izazivaju povraćanje, dijareju, grčeve u stomaku, malaksalost ili gubitak težine. Uobičajeni paraziti koji napadaju pse su kokcidija, đardija...

Mnogi psi sa osetljivošću na hranu ili alergijama bore se sa alergijama na životnu sredinu. Za razliku od alergija na hranu, pozitivan test na alergije na životnu tretira se dugotrajnim lečenjem i imunoterapijom.

Pas osetljivost na hranu Foto: Pixabay/Stock snap

Probna dijeta

Najformalnija "dijagnostika" za osetljivost na hranu i alergije je ispitivanje pomoću eliminacione dijete: ona uključuje novi izvor proteina kome pas ranije nije bio izložen. Pas ostaje na dijeti otprilike 8 do 12 nedelja i ne unosi omiljene namirnice, poslastice i suplemente.

Postoje i komercijalna hraniva koja su obično izuzetno obrađena, ali su poprilično skupa. Ukoliko možete priuštiti industrijsku dijetetsku hranu, upamtite da je ona privremeng karaktera.

Kada pas uspešno prebrodi eliminacionu dijetu u određenom vremenskom roku i vidite pozitivne rezultate, uvedite "izazove", odnosno unesite u ishranu psa jedan po jedan sastojak. Ovaj postupak može trajati mesecima.

Kako da se borite protiv ovog problema

Ne postoji univerzalni obrazac i jedinstvena dijeta koja će pomoći svim psima sa ovim problemom, pa se fokusirajte se na sledeće:

Najvažnije je pronaći osnovni problem (sastojke hrane) na koje pas burno reaguje i potpuno ih eliminisati iz njegove ishrane. Ovo je najzahtevniji deo identifikovanja problema.

Konsultujte dermatologa i veterinara kako biste dobili stručne savete u vezi sa lečenjem nuspojava kod psa.

Dodajte kvalitetne probiotike u svakodnevnu ishranu psa, kuvajte mu čorbu od kostiju i izbegavajte supe sa visokim sadržajem masti ili luka.

Ponudite psu kvalitetne namirnice, između ostalog i bundevu, fermentisanu hranu, malo lanenog semena, pod uslovom da ih dobro podnosi. Posavetujte se sa veterinarom koje lekove da nabavite kako biste psu olakšali tegobe: pod ovim se podrazumevaju lekovi protiv dijareje, mučnine i svraba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari