• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko često treba voditi psa na kontrolne preglede?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Redovno praćenje zdravstvenog stanja ljubimca obavlja se najmanje jedanput godišnje, ali to nije pravilo u slučaju da imate štence ili veterana

  • 0
Preventivne kontrole kod veterinara Foto: Shutterstock/Prostock Studio

O preventivnoj nezi kućnih ljubimaca često se piše, jer ona treba da bude jedan od imperativa odgovornog vlasnika.

Redovne zdravstvene kontrole nisu neophodne samo ljudima, već se preporučuju i ljubimcima, piše Apetit.rs.

Koliko često treba voditi psa na kontrolu kod veterinara, da li isto važi za pse svih uzrasta i kako prepoznati kada je intervencija neodložna?

Šta je redovna kontrola i zašto je važna?

Redovna kontrola, najčešće obavljana jednom godišnje, podrazumeva kompletan pregled ljubimca. Veterinar će psu poslušati pluća i pregledati srce, a zatim kožu (u slučaju buva, krpelja, alergija...), oči i uši, i proveriti da li ima parazite. On će vas obavestiti o potencijalnoj neophodnoj vakcinaciji i posavetovati o korigovanju ishrane i aktivnosti psa, ukoliko je potrebno.

Važnost redovnih kontrola leži u mogućoj prevenciji bolesti. To je ponekad ključna stvar, posebno ako se zna da se neka oboljenja teško leče u poodmakloj fazi. Osim prevencije i vakcinacije, redovna kontrola doprinosi i stvaranju poverenja između psa i veterinara, kako za uspešan pregled, tako i za mentalno zdravlje psa (s obzirom na to da su nekim psima posete veterinaru izuzetno stresne).

Preventivne kontrole kod veterinara Foto: Shutterstock/Yakobchuk Viacheslav

Da li su dovoljne kontrole jedanput godišnje?

Vlasnici se najčešće odlučuju da svog mezimca na kontrolu vode jednom godišnje, kada ujedno obavljaju revakcinaciju protiv besnila. Ukoliko je pas zdrav i relativno mlad (nije štene ili senior), godišnji pregledi su sasvim dovoljni i preporučljivi.

Kada je reč o štencima, preporuka je da se, u prvih nekoliko meseci života (do oko 16 nedelja starosti), kod veterinara vode jednom mesečno, što podrazumeva i redovne vakcinacije i čišćenje od parazita. U slučaju starijih pasa, najbolje je posavetovati se sa veterinarom i na osnovu njegove preporuke i u zavisnosti od zdravlja psa, ljubimca vodite na kontrole ili pregled dva puta godišnje.

Kada treba odmah da reagujete?

Situacije koje mogu iznenada da zadese psa, poput: problema sa disanjem, nesvestice, drhtavice ili dezorijentisanosti, visoke temperature, preloma (usled udarca, pada ili nečeg sličnog), učestalog povraćanja i nepokretnosti (paralize) zahtevaju da ga odmah odvedete kod veterinara kako bi on na vreme odlučio šta je neophodno preduzeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari