• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dilema današnjice: Da li je našim psima neophodna vakcinacija protiv besnila

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je ovaj virus gotovo iskorenjen u našoj zemlji, dovoljan je samo jedan kontakt sa zaraženim prenosiocem da se životinja smrtno razboli

  • 6
Pas i vakcina protiv besnila Foto: Pixabay/amygillard

Uveliko se putuje na razne letnje destinacije i mnogi vlasnici kućnih ljubimaca žele da povedu sa sobom i svoje četvoronošce.

Putovanje sa psom zahteva poštovanje određenih zakonskih odredbi i nabavku dokumentacije o zdravstvenom stanju ljubimca. Međutim, ima i nedoumica u pogledu analiza i intervencija koje je potrebno obaviti pre polaska na put.

Jedna od njih je i potvrda o cepljenju protiv besnila.

Vlasnici su generalno u nedoumici treba li da vode psa na redovnu vakcinaciju protiv besnila ili ne. Većina tvrdi da su im ljubimci godinama zdravi i bez ove vakcinacije.

Međutim, treba uzeti u obzir da je dovoljan samo jedan kontakt sa određenim bolestima koji može da izazove fatalne posledice, podseća Apetit.rs.

Šta je besnilo

Besnilo je akutna i zarazna bolest koja napada nervni sistem zaražene životinje, a do mozga stiže za samo nekoliko nedelja od infekcije. Može se preneti na toplokrvne životinje, bilo divlje ili domaće, uključujući i čoveka. Ovaj virus je izuzetno opasan, jer gotovo uvek završava smrtnim ishodom.

Besnilo je u Srbiji skoro iskorenjeno, između ostalog i zahvaljujući zakonskim regulativama.

Pas i vakcina protiv besnila Foto: Pixabay/mirkosajkov

Kako se prenosi besnilo

Besnilo se prenosi pljuvačkom, najčešće ugrizom ili u kontaktu sa otvorenom ranom, ustima, nosem ili očima. Najčešći prenosioci, tj. nosioci ove bolesti su divlje životinje poput kojota, lisice, vuka, šakala, rakuna…

Kako se pas može zaraziti besnilom

Ukoliko je pas zaražen besnilom, ne znači nužno da je došao u kontakt sa nekom od gorenavedenih zveri. Psa mogu zaraziti i druge zaražene životinje poput mačaka, zečeva, pasa lutalica i nevakcinisanih pasa. Najčešća "meta" ove zaraze su psi koji borave u dvorištu, u prirodi ili sa stadom i tako dolaze u kontakt sa drugim životinjama. Isto važi i za mačke.

Pas i vakcina protiv besnila Foto: Pixabay/mirkosajkov

Vakcinacija protiv besnila

Vakcinacija protiv besnila je zakonski obavezna širom sveta, uključujući i Republiku Srbiju, i obavlja je veterinar. Prva vakcina protiv besnila daje se psima i mačkama starim 4 meseca, a nakon toga se obavlja jednom godišnje. Izuzetak su lovački psi koji vakcinu primaju dva puta godišnje. Vakcina je potpuno bezbedna po zdravlje životinje.

Kako prepoznati besnilo

Simptomi besnila su: uznemirenost, razdražljivost (burno reagovanje na zvuk, svetlo i dodir), otežano gutanje i mokrenje, pojačano lučenje pljuvačke, agresivnost - napadanje životinja i ljudi, kao i samopovređivanje (pas grize samog sebe). Osim toga javlja se i paraliza grkljana, praćena promuklošću, paraliza donje vilice i jezika, paraliza ostalih delova tela i depresija.

Pas i vakcina protiv besnila Foto: Pixabay/atillafoto

Kako se leči besnilo

Jedini način "lečenja" besnila je njegova prevencija. Drugim rečima, za besnilo ne postoji lek. Zbog toga je izuzetno važno da svog psa redovno vakcinišete, što je zakonska obaveza svakog vlasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    3. avgust 2023. | 08:51

    Kada cete shvatiti vec jednom nije mesto psu u stanu. U dvoristu da, u stanu sa dvoristem da u stanu NE. Maltretirate pametne zivotinje tj mnogim vlasnicima treba vakcina protiv besnila a ne kucnom ljubimcu.

  • Sexo

    2. avgust 2023. | 15:59

    Potrebno je da ih pustimo da zive a ne na povodac (znaci zarobljen) u dobro znani park pa u stan, kada izađe iz stana nokti mu ko kopite. Nemoze mi niko objasniti da je bolje recimo onome Bajdenovom vucijaku vec sarplanincu od mog druga u Pjenovcu (od Han Pjeska 14km, u julu jorgan treba i pidzama a dobro dođe i jedna vatra).

  • Predrag

    3. avgust 2023. | 22:30

    I da nije neophodno,neće da škodi.