• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dah vašeg psa je neizdržljiv: Ovo su 8 mogućih uzroka neprijatnog mirisa iz njegovih usta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako iz psećih usta ne mogu da mirišu ruže, ne treba da se oseća ni zadah mrtve životinje. Otkrijte šta se dešava u ustima i organizmu vašeg psa

  • 0
Pas i loš zadah Foto: Pixabay/Klaus Hausmann

Kad vlasnik oseti da se iz usta njegovog psa širi neprijatan zadah, treba da zna da to nije nimalo bezazlena pojava.

Zamislite ovu situaciju: vaš pas divne pahuljaste dlake i velikih sjajnih očijju razdragano trči prema vama kad se vratite kući s posla i umesto da ga oduševljeno zagrlite i dopustite da vam na licu ostavi koji "poljubac", vi padate u nesvest zbog neprijatnog zadaha koji se širi iz njegovih usta!

Momentalno odlazite u pet šop kako biste mu kupili novu hranu, dajete mu glodalice sa ukusom nane i  zadržavate dah dok ga kupate jer su njegova usta konstantno u blizini vaših.

Ako dah vašeg psa ima miris truleži, nešto definitivno nije u redu. Nije uvek lako saznati uzroke lošeg psećeg zadaha, ali bi bilo najbolje da se posavetujete sa veterinarom.

Pitate se: šta može da izazove tako loš zadah u ustima psa?

1. Pas ima probleme sa desnima 

Jedan od najčešćih uzroka mirisa truleži koji dolazi iz usta vašeg psa je parodontalna bolest.

Poznata i kao oboljenje desni, parodontalna bolest nastaje zbog nakupljanja plaka i kamenca na zubima psa što dovodi do gubitka koštane mase. Kako se formira sve više i više kamenca, desni postaju crvene, otečene i upaljene. Na kraju, desni cse odvajaju od zuba što dovodi do formiranja džepova koji se inficiraju i uzrokuju slabljenje tkiva oko zuba.

Pas i loš zadah Foto: Pixabay/Beeki

Uzrok lošeg zadaha su loše bakterije koje izazivaju propadanje zuba i tkiva i stvaraju sumporna jedinjenja koja neprijatno mirišu.

Ispod linije desni pojavljuju se "džepovi" koji postaju savršeno prebivalište za bakterije i hranu.

2. Psu se nešto zaglavilo između zuba

Ako pas iznenada razvije loš zadah iz usta, krivac može ležati između njegovih zuba. Pregledajte mu usnu duplju gde ponekad možete otkriti izvor odbojnog mirisa. Možda je pas u šetnji "gricnuo" mrtvu životinju ili je "upao" u smeće pa mu je izmešu zuba ostalo nešto gadno.

3. Pioderma na usnama psa

Psima sa ovim problemom pored nabora usana pojavljuju se bezbojne regije iritirane kože koje neprijatno mirišu.

Psi će zbog prisustva pioderme skupljati i češati usne, a potom mirisati i lizati šape. Pioderma se viđa kod pasa koji imaju mnogo opuštene kože i nabora u predelu usta.

Pas i loš zadah Foto: Pixabay/duerken

4. Pas ima apsces korena zuba

Jak, odbojan miris razvija se u ustima psa koji pati od infekcije apscesa korena zuba. Izvor infekcije može biti pukotina ili bilo koja vrsta povrede zuba koja omogućava bakterijama da uđu u kanal korena. Psi koji pate od ovog problema mnogo bale, imaju bolove, nemaju volju za jelom, otiču im tkiva u okolini i - dah im užasno miriše.

5. Pas ima rane u ustima

Psi ponekad imaju čireve ili izrasline koji se mogu dodatno povrediti i zaraziti. U nekim retkim slučajevima, psi mogu razviti mase ili lezije u ustima koje mogu biti kancerogene i razviti neprijatan miris.

6. Pas je pojeo nešto gadno

Ponekad neprijatan miris iz usta psa potiče od nečeg što je pojeo. Psi jedu čudne i odbojne stvari: možda se služe ostacima iz mačije posude sa posipom, ili pojedu nešto što je u prirodi ostavio drugi pas, pa čak jedu i sopstveni izmet. U ovom slučaju, miris je privremen i trebalo bi da se smanji nakon što pas popije ili pojede nešto sa manje neprijatnom aromom.

Pas i loš zadah Foto: Pixabay/wahrnehmer

7. Pas često liže analne žlezde

Nema neprijatnijeg mirisa od daha psa koji uspe da poliže sekret svojih analnih žlezda koji se oseća na trulu ribu.

Ako osetite ovaj miris nakon što se vaš pas lizao po leđima, najverovatnije je uspeo da dohvati i svoje analne žlezde. Ovaj miris je najjači kad pas ima probleme sa analnim žlezdama, posebno nakon meke stolice ili dijareje. Mali psi sa prekomernom težinom su posebno predisponirani ovom problemu i verovatno će vući zadnjicu po podu ili će prekomerno lizati svoju zadnjicu.

8. Pas ima probleme sa metabolizmom

Metabolički problemi kao što su dijabetes ili bolest bubrega ponekad mogu biti krivac za halitozu kod pasa. Bubrezi igraju primarnu ulogu u filtriranju toksina i šalju ih kroz urin, ali kad ne rade dobro, svi otrovi se skladište u telu ljubimca. Krajnji rezultat može biti loš zadah koji miriše na metal, odnosno miris sličan amonijaku. Problemi sa bubrezima su češći kod starijih pasa. Pored razvoja lošeg zadaha, pogođeni psi će piti više vode i češće će urinirati.

U slučaju dijabetesa, dah će slatko mirisati zbog nakupljanja šećera u krvotoku. Dah takođe može mirisati kiselo ili na buđ, pa analize krvi i urina mogu da utvrde šta se dešava sa metabolizmom psa.

Pas i loš zadah Foto: Pixabay/Klaus Hausmann

Šta da uradite ako pas ima loš zadah

Pre svega, psa odvedite veterinaru.

Veterinar će obaviti neophodne preglede i analize i postaviti dijagnozu. Ukoliko pas pati od problema sa desnima, treba da ode na čišćenje zuba. Ovo se radi pod anestezijom i najbolji je način za uklanjanje problematičnog kamenca ispod desni.

Pas i "dentalna dijeta"

Veterinar može da predloži stomatološku dijetu koja pomaže uklanjanju viška plaka i sprečava njegovo pretvaranje u kamenac.

Redovna higijena zuba

Kada veterinar ukloni kamenac, važno je navikavanje psa na higijenske navike i pranje zuba. U pet šopovima se mogu nabaviti kalodonti za pse sa ukusima piletine ili putera od kikirikija. Nikada ne koristite ljudsku pastu za zube jer može sadržati supstance toksične za psa.

Nabavite razne glodalice i žvakalice sa ukusom mente, kao i vodice za usta, pod uslovom da ih je preporučio veterinar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari