• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trešnjino oko kod psa: Još se ne zna šta izaziva ovu ružnu pojavu kod određenih rasa

Vreme čitanja: oko 2 min.

(Bez)bolna ružičasta ili crvena masa u uglu jednog ili oba oka može iznenada da se pojavi i nestane, ali i da se razvije toliko da sprečava zatvaranje oka, pa je operacija jedini način izlečenja

  • 0
"Trešnjino oko" kod psa Foto: Shutterstock/Todorean Gabriel

Ako primetite ružičastu ili crvenu izraslinu u uglu oka vašeg psa, reč je o pojavi koja se zove trešnjino oko.

Ono nastaje kad ligamenti, koji drže suznu žlezdu ispod kapka, počinju da slabe, a žlezda prolapsira ili "iskače". Trešnjino oko nije uvek bolno, ali pas može da ima nelagodnosti koji mogu pogoršati stanje. Suvo oko je simptom trešnjinog oka, a ako se ne leči, može da izazove trajno oštećenje vida.

Operacija je jedini lek za trešnjino oko i veoma je efikasna.

Uzrok pojave trešnjinog oka je nepoznat, ali su mu neke rase podložnije od drugih.

Rase sa pljosnatom njuškom, poznate kao brahiocefalne, predisponirane su na obolevanje od trešnjinog oka. Rase koje su posebno podložne ovoj pojavi su američki koker španijel, francuski buldog, ši cu i bigl.

Šta je "trešnjino" oko?

Trešnjino oko je rezultat prolapsa membrane koja je poznata kao treći kapak. Ona je zaštitni sloj psećeg oka i u njoj se nalazi suzna žlezda koju drže ligamenti. Kad se ligamenti opuste, žlezda može da iskoči, u vidu crvene izrasline nalik trešnji u uglu oka. Trešnjino oko se može pojaviti i nestati, ali može konstantno da bude u jednom oku psa, ali i u oba oka.

Trešnjino oko kod psa Foto: Pixabay/Mylene2401

Simptomi "trešnjinog" oka

Pojava trećeg oka je tipična: to je roze ili crvena masa koja raste u uglu oka. Ona može da izazove i propratne tegobe.

Osim ispupčenja, oko postaje suvo i svrbi, pa ga pas trlja i češe i ne može da ga zatvori ako previše naraste. Trljanje i grebanje može prouzrokovati oštećenje rožnjače. Upaljeni treći kapak zaustavlja proizvodnju suza, pa se oko suši.

Uzroci pojave "trešnjinog oka"

Uzrok trešnjinog oka nije u potpunosti poznat, ali se pripisuje slabom vezivnom tkivu u oku. Neke rase su sklonije razvoju trešnjinog oka i to su: američki koker španijel, ši cu, bigl, lasa apso, pekinezer, maltezer, baset, rotvajler, napuljski mastif, šar pej, bostonski terijer, engleski buldog.

Trešnjino oko se pojavljuje u bilo kom uzrastu, ali je češće kod pasa mlađih od dve godine. Ako neka druga infekcija ugrožava zdravlje oka psa, trešnjino oko će se brže razviti.

Foto: Shutterstock/jukgrapong

Dijagnostikovanje i lečenje trešnjinog oka

Postavljanje dijagnoze trešnjinog oka je jednostavno, jer se ono lako identifikuje. Hirurška intervencija je jedina efikasna terapija za ovu pojavu, ali neki veterinari primenjuju i lokalne antiinflamatorne lekove. Nehirurški tretman može uticati na smanjenje bolova oka, ali neće učiniti da izraslina nestane.

Trešnjino oko kod psa ne može se sprečiti. Najbolji način da zaštitite psa je da redovno proveravate njegove oči i pratite znake razvoja ove mase.

Nelečeno trešnjino oko može izazvati ozbiljne komplikacije oka u vidu konjuktivitisa, očnog iscetka i suvog oka, a potom i do infekcije i rupture oka. Čak i ako pojava ne smeta psu, neophodno je brzo lečenje, pre nego što se stanje pogorša.

Kućni lekovi i terapija u vidu tople obloge mogu ublažiti tegobe, ali ne rešavaju problem. Zato se konsultujte sa veterinarom da biste doneli pravu odluku o lečenju. Ukoliko odlučite da psa podvrgnete operaciji, on će se brzo oporaviti i povratiti punu funkciju oka, a izraslina se neće vratiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari