• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konjunktivitis kod pasa: Najčešća i najupornija očna noćna mora

Vreme čitanja: oko 2 min.

I naši psi pate od ovog oboljenja koje se pojavljuje zbog virusne ili bakterijske infekcije, alergije, suvog oka, iritacije stranim telom, traume, uvrnutih i izvrnutih kapaka, pa i uraslih trepavica

  • 0
Konjuktivitis kod psa Foto: Shutterstock

Konjunktivitis kod pasa je jedna od najrasprostranjenijih očnih bolesti.

Poznat i kao “crveno oko”, konjunktivitis je zapaljenje konjuktive, prednje membrane oka koja sprečava ulazak prašine, prljavštine i bakterija u organu čula vida.

U unutrašnjem uglu oka psi imaju treći kapak koji je takođe prekriven konjuktivom.

Konjuktiva očnih kapaka kod zdravog psa nije lako vidljiva i ima bledu, ružičastu boju.

Kada se pojavi konjunktivitis, ove membrane postaju crvene i otečene.

Klinički znaci konjuktivitisa

Najčešći klinički znaci konjunktivitisa su iscedak iz očiju (mutan, žut ili zelenkast), žmirkanje ili preterano treptanje i crvenilo ili otok oko očiju. On često zahvata oba oka, ali može biti pogođeno i samo jedno.

Konjunktivitis se može javiti u kombinaciji sa iscetkom iz nosa, kijanjem ili kašljanjem.

Uzroci konjunktivitisa

Specifični uzroci konjunktivitisa mogu da budu: virusne infekcije (virus kuge pasa), imunološki poremećaji (alergijski konjunktivitis koji je naročito čest kod kućnih ljubimaca sa inhalacijskim ili sezonskim alergijama), konjunktivitis plazma ćelija (posebno kod nemačkih ovčara) i autoimuni poremećaj kože.

Osim ovih uzroka, konjuktivitis mogu izazvati tumori očnih kapaka i konjunktiva, stanja oka povezana sa rasom (episkleritis kod nekih ukrštenih rasa), nedostatak suznog filma (suvo oko), abnormalnosti očnih kapaka (entropija i ektropija), problemi sa trepavicama, traume oka, iritacije zbog stranih tela, dima ili zagađivača životne sredine.

Dijagnoza konjuktivitisa

Najvažnije je utvrditi da li je konjunktivitis primarni ili sekundarni problem, odnosno da li se pojavljuje usled osnovne bolesti ili je posledica oštećenja oka, alergije i sličnog. Veterinar će obaviti detaljan oftalmološki pregled svih struktura oka (očni kapci, trepavice, suzni kanali, treći kapak…), testove proizvodnje suza i mrlja i merenje očnog pritiska kako bi se isključilo postojanje glaukoma ili uveitisa. Dodatni testovi i procedure uključuju ispitivanje bakterijske kulture i osetljivosti, citologiju, biopsiju, slergološke testove…

Lečenje može uključivati i lokalne i oralne lekove. Obično se propisuju oftalmološke masti i antibiotski rastvori, preparati za podsticanje proizvodnje suza, a psi koji imaju fizičke abnormalnosti kapaka ili trepavica možda će biti podvrgnuti hirurškim zahvatima.

Oporavak od konjuktivitisa

Većina pasa odlično se oporavi od ovog očnog oboljenja. Teški, hronični ili rekurentni konjuktivitis se teže i duže leče, u zavisnosti od konačne dijagnoze.

Pojedina stanja, poput imunološki posredovanih poremećaja mogu zahtevati doživotnu terapiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari