• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bigl, dugouhi pas poznat i kao Snupi: Ume da bude tvrdoglav, ne voli da bude sam i odlično peva

Vreme čitanja: oko 4 min.

Biglić je dobar i prijateljski raspoložen prema svima i nije dobar izbor za čuvara, mada ume da zavija kao sirena kad se pojavi neko nepoznat, obožava porodicu i decu i slaže se sa drugim psima i mačkama

  • 0
Bigl

Foto: Shutterstock

Bigl je jedan od najvoljenijih i najpoznatijih kućnih ljubimaca.

Ima divne izražajne oči, dugačke viseće uši i uspravan rep sa belim vrhom.

Njegova dlaka je kratka i trobojna, a njom obično dominiraju bela i različite nijanse braon boje.

Bigl je energičan, bezbrižan i optimističan pas i jedan od najpopularnijih ljubimaca aktivnih vlasnika. Divan je saputnik i odličan porodični pas ako je pravilno socijalizovan i obučen. Odgajan je da bude u čoporu i dobro se slaže sa drugim psima, pa i mačkama.

U FCI standardu, bigl se nalazi u VI grupi (Goniči, tragači po krvi i srodne rase), pod brojem 161.

Istorija rase bigla

Rasa je prvobitno uzgajana u Engleskoj, gde je bigl bio gonič u lovu zečeva. Bogati Englezi su u 16. veku posedovali čopore ovih pasa. Tokom vladavine kralja Henrija VIII i kraljice Elizabete I postojali su biglovi kovrdžave dlake. Neki su bili toliko mali da su se mogli nositi u džepu lovačke jakne! Tokom godina, bigl je “porastao”, ali se ponekad u leglima jave manji psi, tzv. “džepni biglovi“.

S vremenom je rasa stigla i u druge delove sveta, a Američki kinološki klub priznao ju je 1885. godine. Bigl je postao i junak stripova i crtanog filma kao Snupi. Predsednik SAD Lindon B. Džonson je imao nekoliko biglova dok je bio u Beloj kući. Ministarstvo poljoprivrede SAD danas koristi biglove za otkrivanje krijumčarenih namirnica u prtljagu.

Fizičke karakteristike

Biglovi su kompaktni, snažni i čvrsti psi. Pojavljuju se u dva varijeteta: oni koji rastu do maksimalne visine od 13 cm i oni koji imaju između 33 i 38 cm u grebenu.

Težina im je od osam do 14 kg, u zavisnosti od visine.

Bigl ima dugačku četvrtastu njušku, spuštene dugačke uši zaobljenih vrhova i velike izražajne oči boje lešnika ili kestena. Rep im je visoko postavljen.

Dlaka im je srednje duga i tvrda, a viđa se u raznim bojama, uključujući tradicionalnu trobojku, limun i belu, crvenu i belu, čokoladnu, žuto-belu.., a ima ga i u raznim nijansama i dezenima.

Temperament bigla

Bigl

Foto: Pixabay

Bigl je pravi prijatelj, nežan pas stabilnog karaktera. Slaže se sa drugim psima i dobro radi u čoporu, pa je prirodno da i porodicu smatra svojim čoporom. Zbog toga su odličan izbor za familije, parove, ali i za samce. Bigl uživa na otvorenom, gde može da iskoristi svoje sposobnosti njuškanja i da juri glodare. On je loš izbor za čuvara jer je prijateljski raspoložen prema svima. Ipak, može da “prođe” kao “obezbeđenje”, jer ume da zavija visokim tonovima. Veoma je muzikalan i voli da “peva” uz zvuke koje čuje na otvorenom, poput sirena automobila.

Poznat je i po tvrdoglavosti, što otežava obuku. Ovo je povezano sa njegovim selektivnim sluhom, pa vlasnik ne može da razlikuje da li ga pas ignoriše ili ga ne čuje.

Bigl je i odlučan pas: jednom kada oseti bilo kakav miris, teško će se smriti dok mu ne pronađe izvor. Zato ga držite na povocu dok je napolju, inače može da pobegne.

Destruktivnost je njegova mana ukoliko mu ne date šansu da izbaci nagomilanu energiju. Traži mnogo vežbanja i vremena na otvorenom. Sklon je anksioznosti odvajanja pa može mnogo da zavija i laje dok je sam. Osim toga, uništavaće stvari i predmete u domu.

Rana obuka je veoma korisna za uspostavljanje dobrog odnosa sa biglom. Budite dosledni i karakterni kad je u pitanju vaspitavanje ovog psa. Osim strpljenja i ljubavi, unesite u obučavanje i zabavu, jer biglovi brzo gube pažnju.

Nega i zdravlje

Nije potrebno mnogo vremena za negu bigla. Dobra kupka će ukloniti perut, prašinu i ustajalo ulje koje podmazuje dlaku i kožu: ako se dugo zadrži na psu, ono poprima neprijatan miris. Koristite hidratantni šampon ili balzam kako biste sprečili potpuno skidanje ulja sa dlake i isušivanje kože koja je sklona infekcijama.

Svakodnevno četkanje nije neophodno. Podrezivanje noktiju, čišćenje zuba i kontrola čistoće ušiju povremeno primenjujte.

Biglov životni vek je od 10 do 15 godina. Ovaj pas je sklon gojaznosti, jer jede sve što mu se ponudi. Uz dobo izbalansiranu ishranu obavezno je priuštiti mu svakodnevne vežbe kako bi održao zdravu težinu.

Od oboljenja kojima je bigl sklon najpoznatija su luksacije (iščašenja), glaukom, epilepsija, centralna progresivna atrofija mrežnjače, hipotireoza, trešnjino oko, keratokonjunktivitis, gluvoća, katarakta, hemofilija, oboljenja kičmenog diska...

Zato je veoma važno nabaviti štene bigla u renomiranoj odgovornoj odgajivačnici.

Znate li koji su razlozi da nabavite bigla kao ljubimca? Uverite se i sami i saznajte sve o tome iz video snimka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari