• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Francuski buldog: Iako ima "šišmiš" uši, ovaj pas ne ume da pliva i zabranjeno mu je da leti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Priča o šarmantnom malom Francuzu ne počinje u Zemlji petla, već u Engleskoj, odakle su ga u svet odvele "čipkarke" kojima je služio kao besprekorni hvatač miševa

  • 0
Francuski buldog Foto: Shutterstock

Odgajan prvenstveno kao pas za pratnju, francuski buldog žudi za svom ljubavlju i naklonošću koju mu možemo ponuditi.

On je prezadovoljan kad se igra sa decom i drugim psima i dobro se slaže sa mačkama.

Deluje pomalo smešno, ali je ovaj pas predodređen da bude najbolji prijatelj i mlađim i starijim članovima porodice, piše Dailypaws.

Istorija francuskog buldoga počinje u - Engleskoj

Suprotno njegovom imenu, priča o francuskom buldogu ne počinje u Francuskoj.

U Notingemu u Engleskoj, žene koje su pravile čipku su držale buldoge veličine igračke da bi rasterivali pacove u njihovim malim radnim prostorijama. Tokom vrhunca industrijske revolucije, mnoge radnice su bile primorane da se presele u Francusku, gde se čipka još pravila ručno, i povele su ove pse.

Francuzi su se zaljubili u manjeg buldoga koji je došao zajedno sa radnicima, a posle decenija ukrštanja, rasa je razvila "kultne" uši šišmiša i nastao je francuski buldog. Parižani su veoma voleli ovu rasu i uskoro su je želeli svi umetnici, glumci i poznate ličnosti.

U ranim danima rase, ovi psi imali su dve vrste ušiju: stil slepog miša, popularan kod Amerikanaca i "ružino uvo" koje se viđalo kod njihovih rođaka buldoga.

Izgled francuskog buldoga

Iako možda nije zgodan ni elegantan kao zlatni retriver, francuski buldog je veoma šarmantan pas. Ima malo, mišićavo i proporcionalno telo, sa naboranom kožom oko lica i ramena.

Viđamo ga u bojama poput kremaste, žute, smeđe, crne i bele, ali može imati i tigraste šare i crnu masku i druge kombinacije boja. Glatka i sjajna dlaka ovog psa traži povremeno četkanje da bi ostala čista.

Njegov zaštitni znak su tamnosmeđe oči, "šišmiš" uši i "zgnječeno" lice.

Francuski buldog Foto: Shutterstock

Prema FCI standardu, on ne sme da bude lakši od 8 kg, ni teži od 14 kilograma.

Potpuno se prilagođava životu u stanu, čak i najmanjem, lako se neguje, dobar je izbor za vlasnike početnike, veoma je odan porodici ali i sklon nekim zdravstvenim problemima.

Temperament francuskog buldoga

On voli da se igra isto koliko i da se ušuška u krilu svog vlasnika kako bi odspavao. Nije mu potrebno mnogo prostora da bi bio srećan i zadovoljan. Veoma je prijateljski raspoložen i voli ljude.

Ovom mališanu je teško odoleti, jer je sladak i dobar pas koji je predodređen da bude ljubimac, za sve vrste porodica.

Ne laje preterano, iako će uvek upozoriti na došljake. ne voli da bude predugo sam, pa ako dugo ostajete na poslu, često putujete ili nemate mnogo vremena da mu se posvetite, ovo nije prava rasa za vas. Odlično će se slagati sa decom i drugim životinjama i odličan je izbor za porodičnog psa.

Životne potrebe francuskog buldoga

Francuski buldog Foto: Pixabay

Iako voli igru i zabavu, on nije pas koji će trčati na otvorenom, a onda odmah otići na plivanje ili drugu aktivnost. Neće mu biti dobro na ekstremnim vrućinama zbog pljosnatog lica i nije dobar plivač, jer su mu noge kratke u odnosu na veličinu tela. Zato ga ne ostavljajte blizu vode bez nadzora.

Ova rasa je sklona pregrevanju, tako da će im 15-minutna šetnja ili igra u svežim večerima više prijati nego igra u toplom danu.

Oni su divni psi za stan, jer im nije potreban veliki prostor.

Nega i zdravlje francuskog buldoga

Nedeljno četkanje i kupanje otprilike jednom mesečno, uz posebno obraćanje pažnje na nabore su ono što treba ovom psu u pogledu nege.

Proveravajte stanje njihove kože i u slučaju pojave lezija, krasta ili drugih promena na koži, odvedite psa kod veterinara.

Kao i mnoge rase, i francuski buldog treba da nauči kako da se druži sa psima, od malih nogu. On je poznat kao pas koji ponekad pokazuje izuzetno zaštitnički stav i posesivnost prema svojim vlasnicima. Sve dok je pravilno socijalizovan, on će se odlično slagati sa nepoznatim ljudima i drugim psima i mačkama.

Praksa pokazuje da se ovi psi teško navikavaju na obavljanje fizioloških potreba na određenom mestu. Oni su inteligentni, ali svojevoljni, pa mogu da budu veoma tvrdoglavi kad treba da uče određene komande.

Obučavanje francuskog buldoga traži strpljenje i mnogo poslastica, ali oni dobro reaguju na to, kao i na pohvale za dobro ponašanje.

Francuski buldog Foto: Pixabay

Francuski buldozi žive od 10 do 12 godina i predodređeni su nekim zdravstvenim tegobama.

Ogromna većina ovih pasa pati od brahiocefalne opstruktivne bolesti disajnih puteva, uzrokovane prekomernim rastom mekog nepca koje ometa prirodni protok vazduha. Zato ovi psi dišu otvorenih usta.

Zbog ovog stanja, francuski buldozi imaju veću sklonost ka šmrkanju, čestom dahtanju, otežanom hranjenju, kašljanju i hrkanju.

Ovaj problem pojačavaju i njihove stenotične nozdrve (koje su sužene). Posle vežbanja i trčanja, kod njih se može pojaviti nemogućnost adekvatnog disanja.

Zbog toga vlasnici moraju voditi računa o održavanju hidratacije ovog psa i ograničavanju vremena koje će provesti na vrućini.

Francuski buldozi mogu biti skloni očnim problemima, poput trešnjinog oka, ili kožnim alergijama koje nasleđuju od roditelja.

Francuski buldog Foto: Pixabay

Zabavne činjenice o francuskom buldogu

Francuski buldog ne ume da pliva… a ne može ni da leti! Budući da pripada rasama ravnog nosa, letenje avionom može biti opasno po njegov život, pa su mnoge avio-kompanije zabranile prevoz svim brahiocefalnim rasama.

Mnoge poznate ličnosti vole francuske buldoge, uključujući Džona Ledženda, Madonu i Lejdi Gagu. Francuski buldog Geri, zajedno sa pokojnom vlasnicom glumicom Keri Fišer, pojavljivao se svuda gde je glumica išla, pa i na crvenom tepihu.

Francuski buldozi vole da "pričaju" i definitivno se ne plaše da "kažu" šta misle. U tome je možda šampion Valter Džefri koji ima hiljade pratilaca na Jutjubu zbog svojih izliva besa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari